Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rijetkost
  • 10.11.2022. 13:30
  • Živkovo, Leskovac

Belka ojanjila petorke: "Baba vika - nema više, ja kažem ima i peto, ona pobježe"

Ovakvi događaji u Živkovu ne mogu da prođu bez komšija, rođaka, kumova. Mora da se nazdravi jer ovo je simbol napretka i domaćinstva i sela.

Foto: Depositphotos/dmbaker (ilustracija)
  • 166
  • 42
  • 0

Od kad zna za sebe čuva konje, krave, koze, ovce, ali Zoran Cekić iz Živkova kod Leskovca u Srbiji, iako iskusan nije mogao ni da pretpostavi da će njegova ljubimica Belka ojagnjiti pet jagnjadi. To se dešava rijetko, a Zoran je sve vrijeme bio pored Belke, prenosi RTS

"Kad sam došao od pijace popodne nađem samo jedno. Vikam babu da mi pomogne da drži, ja oborim. I jedno, dve izvučem... ona vika nema više, ja kažem ima i četvrto i baba pobježe. Posvađamo se i kaže - nema više, ja kažem - ima ženo, i nogice pošle - peto", objašnjava detaljno Cekić za Javni servis. 

Ovakvi događaji u Živkovu ne mogu da prođu bez komšija, rođaka, kumova. Mora da se nazdravi jer ovo je simbol napretka i domaćinstva i sela.

Živkovo je jedno od većih sela u leskovačkom kraju poznato po dobrim stočarima. Cekići se generacijama unazad bave stočarstvom, ali su zabrinuti jer je sve manje mladih ljudi koji hoće da ostanu na selu i bave se ovim poslom jer se ne isplati. Ali Zoran ne odustaje. Nema penziju, a kaže i ne treba mu. Ima svoju Belku i jaganjce koje gleda i čuva, a od tog za njega većeg zadovoljstva nema.

Kako izvršiti procjenu kondicije ovaca i koza - utiče na reprodukciju?

Podsjetimo, rijetki su slučajevi da se ojagnje petorke. Ali je zanimljivo svakako da je lani u aprilu ovca istog imena iz Laktaša također ojanjila malo stado, petorke. Ovo se čudo prirode dogodilo na imanju Ostoje Sandića u selu Šeškovci.

"Ojagnjilo se dvoje, uđem u kuću, mislim gotovo, ja se vratim ono još dvoje. Sačekam, kad ono i peto", ispričao je Sandić u aprilu prošle godine, otkrivši da je njegova Belka romanske rase, a svih petero ojanjila je za sat vremena. 


Tagovi

Ovca Petorke Jagnjad Zoran Cekić Stočarsko selo Belka Ostoja Sandić


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...