Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Govedarstvo
  • 14.03.2016. 08:00

Belgijsko plavo - bodibilder među govedima

Belgijsko plavo govedo je zbog mutacije na jednom svom genu postalo veoma cijenjeno u svijetu. Koje su prednosti, a koje mane uzgoja ove rase goveda?

Foto: bigstockphotos.com
  • 2.373
  • 174
  • 0

Kako ime kaže, belgijsko plavo govedo potječe iz centralne Belgije. Rasa je nastala 60-ih godina XX. vijeka, iako je nastanak rase počeo puno ranije, još u drugoj polovini XIX. vijeka. 60-ih godina XX. vijeka su se javila grla sa duplom muskulaturom. Tada se pristupilo oštroj selekciji i rezultat toga je današnji "belgijanac".

Belgijsko plavo govedo je rašireno po cijelom svijetu. Vrlo je popularan na Novom Zelandu, u SAD-u, Kanadi, a ima ga i u Europi, Brazilu i Argentini.

Koje su osobine ove rase?

Belgijsko plavo govedo je krupna rasa goveda sa veoma izraženom muskuloznošću, zaobljenih linija, oborenih sapi, visoko nasađenog repa i fine kože. Ima fine, ali jake noge. Boja im varira od bijele, plavkaste, crne do kombinacije ovih boja, mada se mogu javiti genotipovi sa crvenom bojom. Rasa je generalno mirnog temperamenta.

Tjelesna masa odraslih mužjaka varira od 1.100 do 1.300 kg, sa visinom grebena 145 do 150 cm, dok krave mogu dostići tjelesnu masu od 900 kg i visinu grebena do 140 cm. Budući da je tovna rasa, vrlo je ranostasna, u priplod može ući već sa 12 mjeseci, ali se ipak preporučuje da se u priplodu koristi kasnije, barem sa 14 mjeseci. Kada se pare u čistoj rasi, teljenja su veoma teška, budući da je telad veoma krupna. Često se zbog toga plotkinje moraju podvrgnuti carskom rezu, što im značajno skraćuje proizvodni vijek. Ukoliko se koristi kao terminalna rasa u programima križanja u tovu, ti problemi su svedeni na minimum. Što se tiče mliječnosti, količina mlijeka koju krava proizvede je dovoljna da se odgoji tele.

Dupla muskuloznost je rasna karakteristika, koja se počinje ispoljavati u uzrastu od 4 do 6 sedmica. Jedna greška na genu je odgovorna za ogroman rast mišića. Belgijsko plavo govedo posjeduje gen koji kontrolira lučenje miostatina, proteina koji normalno stopira rast mišića poslije određenog uzrasta. Selekcijom i metodama uzgoja ovaj "defekt" je pažljivo prenošen kroz generacije više od jednog vijeka, bez znanja što zapravo izaziva ovu duplu muskuloznost. Gen se prenosi dominantno, te se i u križanju sa drugim rasama može koristiti u cilju proizvodnje veće količine mesa. Zbog ove greške u genetskom kodu dolazi do povećanja broja mišićnih vlakana (hiperplazija), uslijed koga se mišićne partije uvećavaju, i ovoj rasi daju karakterističan izgled.

Tovne karakteristike ove rase su odlične, te randman može ići i do 80% (pa čak u ekstremnim slučajevima i preko toga). Meso je mekano, sočno i ukusno. Belgijsko plavo ima bolju muskuloznost od šarolea, ali i veću mliječnost i dnevni prirast. Također, ranostasniji je od šarolea. Ova rasa može imati i do 40% više čistih mišića od drugih rasa.

Zdravstveni problemi rase

Zdravstveni problemi kod ove rase su brojni. Kod teladi može doći do pojave uvećanja jezika i ukočenosti nogu čime im je otežano, gotovo onemogućeno hranjenje, što dovodi do rane smrti. Također, veliki broj grla pati od srčanih i respiratornih problema. U skoro svim zapatima, carski rez je normalna pojava, budući da su telad veoma krupna i izazivaju teška teljenja. U pojedinim zapatima, teljenje krava carskim rezom dostiže nevjerovatnih 90% od svih teljenja. Kada se koriste u programima križanja sa drugim mliječnim ili tovnim rasama, povećavaju prinos mesa u trupovima 5 do 7% ovisno o majčinom genotipu.

Meso - ekskluzivna delikatesa

Zbog specifičnih problema u reprodukciji i uzgoju ove rase, njena zastupljenost ne zadovoljava potražnju za njenim mesom. Iako kod ove rase postoje određeni problemi, meso im je veoma kvalitetno. Budući da je veoma rijetko na tržištu, meso ove rase dostiže ogromne cijene i služi se u najelitnijim restoranima, mekše je i sočnije od mesa drugih rasa.

Foto: bigstockphotos.com;dws


Tagovi

Meso Tov Goveda Teljenje Belgijsko plavo govedo Ekskluzivno Carski rez goveda


Autor

Bogdan Cekić

Više [+]

Master inženjer poljoprivrede, zaljubljenik u prirodu i aktivan borac za zaštitu životne sredine.