Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaražene svinje
  • 17.07.2021. 07:30

ASK ponovo izbila na njemačkim farmama, a situacija u Poljskoj eskalira

Zaražene životinje potječu s farme na samom istoku zemlje, a na kojoj se ekološki uzgaja 200 životinja. U Poljskoj bi sezona u odnosu na prošlogodišnju mogla biti i gora.

Foto: Depositphotos/Tong_Nawarit (ilustracija)
  • 84
  • 212
  • 0

Afrička svinjska kuga (ASK) ponovno je izbila u Njemačkoj i to na dvije svinjogojske farme u istočnoj pokrajini Brandenburg, priopćilo je savezno Ministarstvo poljoprivrede te zemlje.

Kako piše top agrar, zaražene životinje potječu s frame u okrugu Spree-Neisse na kojoj se uzgaja 200 životinja i to ekološki, a sve će biti usmrćene. Druga zaraza izbila je na malom imanju s tek dvije svinje u okrugu Märkisch-Oderland. 

Prema Federalnom ministarstvu poljoprivrede (BMEL), regionalizacija u Europskoj Uniji, a time i mogućnost trgovine svinjama i svinjetinom unutar ove zajednice i dalje postoji. Međutim, izvoz u treće zemlje vjerojatno će ponovno biti u opasnosti.

Sve gore u Poljskoj

Obje njemačke farme nalaze se u blizini poljske granice, a nadležne veterinarske vlasti odmah su ih blokirale i poduzele sve mjere zaštite. "Gotovo godinu dana borimo se protiv pritiska epidemije ASK-a iz Poljske, zaštitna ograda uz Odru i Neisse je postavljena, no ipak imamo područja na kojima se i dalje moramo boriti protiv ove bolesti", kazala je Ursula Nonnemacher, ministrica zaštite potrošača u Brandenburgu.

Zaraženo 16.000 svinja u Poljskoj: Njemačka diže ograde uz granicu

A u Poljskoj situacija zaista eskalira. Europska komisija je stavila još desetak tamošnjih općina u crvenu zonu rizika od izbijanja ove bolesti. Uspoređujući ovogodišnji tijek sezone ASK-a s podacima iz prošle godine, situacija bi mogla biti puno gora.

Kako izvještava farmer.pl, do sredina srpnja 2020. godine ondje je zabilježeno šest izbijanja bolesti, a gotovo je 34 tisuće životinja uginulo ili usmrćeno radi prevencije širenja. Međutim, ove godine se već broji 24 slučaja s preko 24.500 uginulih ili eutanaziranih životinja, a bolest se širi sve većom brzinom.

Izbijanje ove bolesti možete pratiti i na interaktivnoj karti:


Tagovi

ASK Svinje Bolest Njemačka Poljska


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]