Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Farmer povratnik
  • 23.04.2019. 12:00
  • Bijeljinska regija, Republika Srpska, Opetci, Srebrenica

Asim Bećirović: Povratnici, od zapuštenih imanja može se solidno živjeti

Dugo se bavim poljoprivredom i proizvodnjom mlijeka. Od svog rada školujem djecu, zadovoljan sam proizvodnjom i svojim uspjehom. Dobio sam nešto poljoprivredne mehanizacije, a nešto sam kupio vlastitim sredstvima, priča Asim Bećirović iz Opetaka.

Foto: Bigstockphoto/FreeProd
  • 275
  • 55
  • 0

Asim Bećirović, njegova supruga Adila te Asimova braća Mujo i Mulo, vratili su se 2001. u rodne Opetke, Mjesna zajednica Sućeska, kod Srebrenice. Odmah su znali da će se baviti poljoprivredom, odnosno proizvodnjom mlijeka. 

Prisjećajući se početaka, Asim i Adila kažu da nije bilo lako jer je trebalo izgraditi štalu, nabaviti mehanizaciju za rad na njivi, a na kraju mlijeko do otkupne stanice voziti po vrlo lošem putu. 

Asim Bećirović: Od poljoprivrede školujem djecu

Ipak, danas Asim i Adila imaju 15 krava, toliko i bikova te junadi i teladi, ali i jedan bik za koridu. Izgrađene su dvije štale, tu je i poljoprivredna mehanizacija kao što je traktor, freza, kosilica te sve ono čime će Bećirovići brže i lakše osigurati hranu za stoku, navodi Dnevni avaz

"Dugo se bavim poljoprivredom i proizvodnjom mlijeka. Od svog rada školujem djecu, zadovoljan sam proizvodnjom i svojim uspjehom. Dobio sam nešto poljoprivredne mehanizacije, a nešto sam kupio vlastitim sredstvima. Imam kamion, dva putnička automobila, jedno je za luksuz, a drugo za vožnju mlijeka do otkupne stanice", nabraja Bećirović dodajući da je šteta što povratnici ne koriste zapuštena plodna imanja, jer se od toga solidno može živjeti.

Nema problema s plasmanom mlijeka i prodajom stoke

Godišnje proizvede 70.000 litara mlijeka. Zadovoljan je cijenom i redovnom isplatom, ali se žali na mali podsticaj, koji se samo plaća po ekstra klasi mlijeka. I pored kvalitetne ishrane, krave ne mogu uvijek davati isti kvalitet.

Asim ističe da je za svoj rad dva puta dobio općinsko priznanje, što je za njega podstrek za većim angažiranjem na farmi i poljoprivrednoj proizvodnji. Nema problema s plasmanom mlijeka i prodajom stoke. Ima stalnog kupca, s kojim ugovori cijenu. Smeta mu što ima dosta povratnika koji dobiju određenu mehanizaciju i stoku i odmah prodaju, ne razmišljajući na budućnost i bolji život.


Tagovi

Uzorni farmer Asim Bećirović Proizvodnja mlijeka Mehanizacija Zapuštena zemlja Povratnici


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.