Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šampion sajma
  • 26.05.2022. 09:00
  • Mratišić, Mionica

Apsolutna šampionka Lara daje 52 litara mlijeka dnevno

Milan Milanković je četvrta generacija stočara u svojoj porodici, a danas su među većim proizvođačima mlijeka u opštini Mionica u Srbiji

Foto: Norbert Odri
  • 423
  • 154
  • 0

U opštini Mionica u Srbiji nema mnogo govedara i stočara koji se mogu pohvaliti ozbiljnom proizvodnjom mlijeka. U posljednjih deset godina većina proizvođača ovog podnožja Divčibare opredjeljuje se za voćarstvo, a broj grla na onim domaćinstvima koja se i bave stočarstvom se sve više smanjuje. Ali ne i na farmi porodice Milaković iz sela Mratišić. Mladi uzgajivač Milan Milaković je najuspješniji izlagač krava i junica na 89. Novosadskom poljoprivrednom sajmu.

Predstavio je najviše kvalitetnih grla u sve tri kategorije. Krava Lara, sa njegove farme proglašena je za apsolutnu šampionku izložbe. Ova krava u laktaciji dnevno daje 50-52 litara mlijeka sa prosječno 4,03 procenata mliječne masti.

Milaković je na ovoj međunarodnoj izložbi imao i najbolje ocijenjena grla u kategoriji junica.

Krave šampionke

"Na sajmu imamo deset priplodnih grla mliječnih goveda simentalske rase. Od toga tri krave, dvije prvotelke i pet junica. Osvojili smo titulu apsolutnog šampiona Novosadskog sajma, odnosno šampionku sajma kravu i šampionku junicu", skromno nam se pohvalio Milaković.

Ovaj proizvođač, kako kaže ima prijavljeno gazdinstvo, dobru saradnju sa mljekarom i uglavnom svoju proizvodnju hraniva.

"Obrađujemo negdje oko 60 hektara zemlje i u suštini trudimo se da cjelokupnu proizvodnju hraniva pokrijemo usjevima sa naših njiva."

Danas teža situacija nego ranijih godina

Naš sagovornik je četvrta generacija stočara u svojoj porodici, a danas su među većim proizvođačima mlijeka u svojoj opštini. Rado je Milan nastavio porodičnu tradiciju. Međutim, danas su u veoma teškoj situaciji, jer cijena mlijeka ne prati cijenu inputa. Poskupjelo je sve, osim mlijeka, kaže on.

S obzirom na to kakva je situacija u svijetu trenutno, pa i stočarstvu prije svega nadamo se reakciji države u vidu pomoći. Povećanje subvencija, povećanja otkupne cijene mlijeka ili čak možda i premije su neka od mogućih rješenja, jer bez toga sama proizvodnja je nerentabilna.

Najteži bik Novosadskog sajma - Veliša od 1.700 kilograma leži i uživa!

Kako nam ovaj proizvođač objašnjava, prije svega bi trebalo ograničiti trgovinske marže.

"Primjera radi, mljekara koja od mene otkupljuje sirovo mlijeko, trgovinskim lancima prodaje čašu jogurta za 12 dinara (0,19 KM, op.ur.). Ta ista čaša jogurta se nađe u marketu krajnjeg kupca za 24 dinara (0,39 KM, op.ur.)", navodi Milaković i dodaje da ne treba ni mljekare previše kriviti u cijeloj ovoj priči, jer se i oni nalaze negdje u problemu kao i sami proizvođači. 

U mnogim evropskim državama, ističe dalje naš sagovornik, otkupna cijena mlijeka je viša kod proizvođača, nego kod krajnjeg kupca. U prijevodu, država subvencioniše mljekare da plati proizvođača što više, ali opet sa druge strane da krajnji kupac ima što jeftiniji proizvod.


Tagovi

Mionica Milan Milaković Krava Junica Mleko Novosadski sajam poljoprivrede


Autor

Norbert Odri

Više [+]

Student šeste godine veterinarske medicine, posvećen očuvanju zdravlja i dobrobiti životinja kao i kvaliteti i sigurnosti namirnica životinjskog podrijetla.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Na toplijim lokalitetima evidentiran je intenzivan porast vinove loze. Zbog najavljenog kišnog razdoblja poželjno je izvršiti preventivnu zaštitu vinograda jednim od pripravaka: Mikal flash, Mikal Premium F, Curzate F, Pergado F, Fantic F,... Više [+]