Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • AKS
  • 06.06.2022. 17:00
  • Petrovac na Mlavi

Afrička kuga svinja ponovo u Srbiji - vanredna situacija u nekoliko petrovačkih sela

Ova bolest koja ostavlja velike ekonomske posljedice uzgajivačima, ponovo se pojavljuje u Srbiji.

Foto: Depositphotos/budabar
  • 74
  • 17
  • 0

Opština Petrovac na Mlavi u susjednoj Srbiji proglasila je vanrednu situaciju u selima Ranovac, Manastirica, Melnica i Kladurovo na osnovu rješenja Uprave za veterinu o pojavi afričke kuge svinja.

"O sprovođenju ove odluke staraće se opštinski Štab za vanredne situacije opštine Petrovac na Mlavi u skladu sa članom 43. i članom 44. Zakon o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama i drugi nadležni organi", navodi se u saopštenju koje možete u cjelosti pročitati ispod teksta.

Na stranici Uprave za veterinu, kao ni na opštinskom portalu nije bilo detaljnijih informacija. 

Savjeti i preporuke

Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA), izdala je svoje preporuke u slučaju pojave ove bolesti sa velikim ekonomskim posljedicama.

Sjednica povodom proglašenja odluke (foto: Opština Petrovac na Mlavi)

Uzgajivači u prostor gdje borave svinje treba da uđu čiste odjeće i obuće, a da dezinfikuju opremu i vozila. Važno je držati domaće dalje od divljih svinja, a hranu nabavljati iz pouzdanih izvora.  

Kada je riječ o lovcima, važno je da dezinfikuju opremu prije napuštanja lovišta, da ne posjećuju farmu svinja po povratku iz lova, ne ostavljaju otpad i iznutrice divlje svinje u šumama ili na poljima i da se drže podalje ako naiđu na uginulu. U slučaju da vide bolesnu ili uginulu divlju svinju treba to da prijave lokalnim vlastima.

Bolest se vrlo lako može proširiti direktnim kontaktom sa zaraženim domaćim ili divljim svinjama; indirektnim kontaktom pri gutanju kontaminirane hrane kao što su ostaci hrane, napoj ili otpaci; ugrizom zaraženih krpelja i kontaktom s kontaminiranom opremom, poput odjeće, poljoprivredne opreme i vozila.

Podsjetimo, do sada AKS se širila Južnom i Istočnom Srbijom, sa sporadičnim slučajevima u Šumadiji i na jugu Banata.


Tagovi

Afrička kuga svinja Petrovac na Mlavi Bolest svinja Zaraza Vanredna situacija


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !