Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bruceloza
  • 09.11.2017. 13:42

12 oboljelih od bruceloze - pojavila se diljem BiH

Bruceloza je bolest uzrokovana mikroorganizmima iz roda Brucella, a dobija se u kontaktu sa zaraženim ovcama i drugom stokom.

Foto: Pixabay/suju
  • 499
  • 29
  • 0

Dvanaest pacijenata oboljelih od bruceloze smješteno je na Odjelu za infektivne bolesti Kantonalne bolnice u Zenici, gdje se oporavljaju. Poljoprivrednici upozoravaju da ova bolest hara i na drugim područjima. Oboljeli nisu samo s područja Zeničko- dobojskog kantona, već i sa Srednjobosanskog, rekao je Ednan Drljević, načelnik Odjela.

Bruceloza je bolest uzrokovana mikroorganizmima iz roda Brucella, a dobija se u kontaktu sa zaraženim ovcama i drugom stokom. Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrenika Federacije BiH, tvrdi da trenutno ima slučajeva i u drugim područjima, navode nezavisne.

O brucelozi se šuti

"Ova bolest hara. Imam informacije da se bruceloza javila i na području Čapljine (Bivolsko polje) i u Hercegovini, ali nadležni kriju te informacije, kao i žarišta", tvrdi Bićo.

Da je desetak ljudi hospitalizovano zbog simptoma bruceloze, potvrdio je i Sedin Biogradlija, predsjednik Saveza poljoprivrednih proizvođača ZDK.

Prenosi se direktnim kontaktom

"Nakon što se smjeste u bolnicu, Kantonalnoj upravi za veterinarske inspekcijske poslove se po automatizmu šalju podaci, koja onda ide na lice mjesta i pronalazi žarište", pojašnjava Biogradlija, dodajući da se bruceloza prenosi direktnim kontaktom sa životinjom, nikako putem zraka.

Poljoprivrednici navode da su snažne kontrole kada je u pitanju ovo oboljenje, ali da se sporadična žarišta dešavaju s vremena na vrijeme zbog nekontrolisanog prometovanja nakupaca životinjama.

Zlatko Jusufhodžić, direktor Veterinarskog zavoda Bihać, koji kontroliše više kantona, kaže da će ovog oboljenja uvijek biti te da je najbitnije da se u BiH uspješno drži pod kontrolom. Prema riječima Željka Sladojevića, direktora Veterinarskog instituta RS "Dr Vaso Butozan", dijagnostikovani su pozitivni slučajevi bruceloze kod koza, ovaca i goveda u prethodnom mjesecu.

Foto: Pixabay/suju


Tagovi

Ednan Drljević Bruceloza Nedžad Bićo Sedin Biogradlija Bolest stoke


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.