Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Potražnja za janjcima
  • 26.04.2017. 12:00

1. maj - prilika za uzgajivače janjadi

Bez obzira na općenito lošu privredno-ekonomsku situaciju sa visokim stepenom nezaposlenosti uvijek se nađe novca za bogatu roštiljsku mesnu trpezu. To je prilika koju strpljivo čekaju uzgajivači (farmeri) tovnih junadi, ovaca i janjadi.

Foto: Bigstockphoto/spetenfia
  • 1.029
  • 110
  • 0

Prvi maj, međunarodni praznik rada u većem dijelu Evrope i šire se u posljednjih nekoliko godina obilježava uz organizaciju demonstracija na kojima se ukazuje na nezavidan položaj i probleme sa kojima se radnici susreću. Iako neki, tih par dana kada mnogi (ne)rade iskoriste za slobodne aktivnosti, odmor, šetnju i slično.

Međutim kod nas je to malo drugačije. Nezamislivo je ne iskoristiti tu priliku i organizovati roštilj ili "okrenuti" janje sa prijateljima, porodicom, društvom negdje vani u prirodi ili na vikendicama. Bez obzira na općenito lošu privredno-ekonomsku situaciju sa visokim stepenom nezaposlenosti uvijek se nađe novca za bogatu roštiljsku mesnu trpezu. To je prilika koju strpljivo čekaju uzgajivači (farmeri) tovnih junadi, ovaca i janjadi.

Povećana potražnja za mesom

Tradicionalna poslastica za prvomajski praznik u BiH jeste janje na ražnju i čevapi sa roštilja. Uz mesne delicije obavezno ide sezonska zelena salata, mladi luk, te mliječni proizvodi poput mladog i suhog sira kao i suhomesnati proizvodi. Poljoprivrednici vrlo dobro iskoriste ovaj pred prvomajski period da prodaju svoje proizvode. Što je jako dobro, jedna dobra finansijska injekcija za daljnju poljoprivrednu proizvodnju i sezonu.

Najveća je potražnja za janjadima i mesnim prerađevinama za roštilj poput čevapa, pljeskavica, kobasica, pilećeg mesa i slično. Mesoprerađivači i uzgajivači već odavno se pripremaju, i u ovih par dana pred kraj mjeseca aprila povećavaju se proizvodni kapaciteti i proizvodne količine, a farmeri finaliziraju tov kako bi janjad postigla odgovarajuču prodajnu težinu.

Janjad se unaprijed rezervišu

Često dok su janjad još uvijek na ispaši, ili u fazi utovljavanja koncentratom, mnogi kupci već unaprijed rezervišu janjad. Tako da mnogi uzgajivači nemaju problem sa prodajom, jer nerijetko se desi da je potražnja za janjadima veća od ponude. Mnogi farmeri cijelu proizvodnju preorijentišu na ishranu janjadi za pred prvomajske dane, i ciljano prodaju pedeset, stotinu pa i više janjadi za ovaj praznik.

Cijene se obično kreću oko 5,5 do 7 KM/kg žive vage, pa je otprilike prosječna cijena janjeta oko 175 do 200 KM na gazdinstvu, dok je u mesnicama nešto veća. Iako oni iskusni sa puno znanja i trgovačkog iskustva kažu da nema "dobrog janjeta" za prvi maj ispod 200 KM. Ostaje da se vidi još da li će vremenske prilike poslužiti 1. maja za narodski rečeno dernek i feštu, jer očito je da je 1. maj međunarodni praznik rada, barem u BiH izgubio prvobitni smisao i poentu obilježavanja. I ovaj put deblji kraj će izvući janjci...

Foto: Bigstockphoto/spetenfia


Tagovi

Praznik Roštilj Janje Farmeri BiH Ražanj Čevapi Poljoprivrednici Mesoprerađivači Uzgajivači Kupci Prodaja Ponuda


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.