Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Zob

Sinonim: - | Engleski naziv: Oats | Latinski naziv: Avena sativa L.

Zob

Zob je ranije korištena za proizvodnju hljeba, ali s porastom standarda koristi se za proizvodnju prehrambenih proizvoda (zobene pahuljice, brašno, krupica, ljuskice itd.). Kvalitet zrna i skromni zahtjevi u uzgoju daju joj posebnu važnost. U odnosu na druge žitarice zrno zobi sadrži i do tri puta više masti, a bjelančevine su znatno probavljivije.

U ishrani stoke koristi se slama kao krma jer je znatno kvalitetnija od slame ostalih žitarica. Za ishranu stoke koristi se i u zelenom stanju i u smjesi s leguminozama. Proizvode se uglavnom jare forme zobi ali postoje i ozime sorte.

Morfološka i biološka svojstva zobi

Korijen se sastoji od primarnog (tri korjenčića) i sekundarnog korijenovog sistema, koji je jako dobro razvijen, prodire duboko u tlo (do 2 m) i ima veliku sposobnost usvajanja hraniva. Stabljika je šuplja, visoka 60–120 cm, sastvljena od 5–6 nodija. List zobi sastoji se od lisnog rukavca i lisne plojke, na čijem se prijelazu nalazi jako razvijena opna (ligula), prema čemu se zob lahko razlikuje od ostalih žitarica. Razvija metlicu koja se sastoji od glavne grane od koje se odvajaju postrane grane i grančice, na čijim se krajevima razvijaju klasići. Zob je samooplodna. Masa 1 000 zrna iznosi oko 20–25 g, a hektolitarska težina oko 45–50 kilograma. Vegetacija ozime zobi traje oko 3-4 mjeseca.

Agroekološki uvjeti za uzgoj zobi

Temperatura

Biološki minimum za klijanje je na samo 1-2 °C, a kako se biljka razvija, povećavaju se i zahtjevi za toplinom. Optimalna temperatura za klijanje zobi iznosi 20–25 °C. Može izdržati proljetne mrazeve do -4 °C.

Voda

Zob u usporedbi s ostalim žitaricama vodu treba tokom cijelog vegetacijskog ciklusa. U uvjetima suše zob jako podbacuje u prinosu, ali zato dobro podnosi vlažnija tla i višak vode.

Tlo

Vrlo dobro razvijen korijenov sistem ima veliku sposobnost usvajanja hraniva, stoga dobre rezultate daje i na siromašnim tlima i kiselim tlima s nižim sadržajem pH 4-5.

Agrotehnika za proizvodnju zobi

Plodored

U plodoredu dolazi obično na posljednje mjesto. Dobri su predusjevi rane okopavine (krompir), višegodišnje legumonoze, zrnate mahunarke, uljana repica. Sama zob vrlo je loš predusjev za sva strna žita jer jako iscrpljuje tlo.

Obrada tla

Vrijeme obrade, način i dubina obrade i broj operacija ovisit će o pretkulturi i stanju tla. Obaviti oranje 2-3 sedmice prije sjetve. Nakon ranih pretkultura obično se obavljaju dva oranja, pliće nakon žetve pretkulture i dublje, osnovno, 2-3 sedmice prije sjetve (do 25 cm) uz zaoravanje mineralnih gnojiva predviđenih za osnovnu gnojidbu. Dopunskom pripremom tla (tanjurača, drljača, sjetvospremač rotodrljača) treba stvoriti usitnjeni površinski sjetveni sloj mrvičaste strukture do dubine sjetve.

Gnojidba

Za prosječno plodna tla uz ostvarenje prinosa od 4 t/ha može se preporučiti gnojidba sa 100 kg/ha azota, 90-100 kg/ha fosfora i 90-100 kg/ha kalija. U osnovnoj obradi tla zaorati fosforna i kalijeva gnojiva izbalansiranih sadržaja ta dva hraniva (NPK 8:26:26 ili sl.). Pred sjetvu gnojiti startnim gnojivom (NPK 15:15:15; 18:18:18) i jedna prihrana isključivo azotnim gnojivima (KAN) u vrijeme busanja.

Sjetva zobi

Zob treba sijati što ranije - treća dekada septembra. Sjetva se obavlja žitnim sijačicama na razmak redova 8-12 cm. Sije se na sklop od 500-550 klijavih sjemenki/m2, što odgovara 120-160 kg/ha sjemena.

Žetva zobi

Budući da zob neravnomjerno sazrijeva, početak žetve teže je odrediti. Žetvu bi trebalo početi kada vršni dio metlice dosegne punu zrelost, svakako prije početka osipanja zrna iz vršnih klasića. Prosječni prinosi zobi iznose 3-4 t/ha, a mogu biti i znatno veći.

Izvor:

  • Prof. dr. sc. M. Gagro; Ratarstvo obiteljskog gospodarstva – Žitarice i zrnate mahunarke; 1997.

Zob jara

Engleski naziv: Spring oats | Latinski naziv: Avena sativa L.

Zob jara

Zob jara sije se u prvoj polovici ožujka u nešto vlažnije tlo, do 3 cm dubine. Osnovna obrada i gnojidba za jare kulture, isto kao i za ozime trebala se obaviti u jesen, kako bi tlo preko zime promrzlo i bilo bolje strukture za pripremu u proljeće. Uz jesensko oranje treba obaviti osnovnu gnojidbu i gnojiva zaorati. U ovoj je gnojidbi najbolje unijeti dvije trećine fosfora i kalija i malo azota i to kroz 300-400 kg/ha NPK 8-26-26  ili NPK 10-30-20 i zaorati. U vegetaciji se prihranjuje uglavnom azotom jer su stabljike vrlo nježne i osjetljive na polijeganje.

Zob ozima

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter oats | Latinski naziv: Avena sativa L.

Zob ozima

Zob ozima najčešće propada na -10 °C. Vegetacija ozime zobi traje oko 9 mjeseci. Sije se drugom polovicom septembra na 8 – 10 cm razmaka između redova i na dubinu 3 - 4 cm. Obrada tla za ozimu zob (također i za jaru zob) obavlja se prema sistemu obrade tla za ozimine, ovisi svakako o pretkulturi, a pripremi se pristupa ranije nego za pšenicu jer se i sije ranije. Osnovnu obradu tla obaviti 2 - 3 sedmice prije sjetve (ovisno o vremenu i pretkulturi) na dubinu oko 15 cm (ako je tlo teško i na njemu leži voda podrivati ga). Predsjetveno, u ekopoljoprivredi, trebamo ići dva puta drljačom ili sjetvospremačem (razmak između dvaju prohoda treba biti desetak dana). Žetva ozime zobi obavlja se prije žetve pšenice.

Izvor:

  • Prof. dr. sc. M. Gagro; Ratarstvo obiteljskog gospodarstva – Žitarice i zrnate mahunarke; 1997.
  • Prof.dr.sc. Mladen Jurišić; AGRO-BASE CD

Zob @ KLUB

Vincekovo u Svetom Ivanu Zelini U nedjelju, 22. siječnja 2023. u Svetom Ivanu Zelini proslavljen je Dan Svetog Vinka – Vincekovo. Sveti Vinko, đakon i mučenik iz vremena cara Dioklecijana, zaštitnik je vinogradara i vinara, a njegov spomendan obilježava se u vinogradima diljem kontinentalne Hrvatske...

+4

Rađanje novog trsa sa pogledom na Peljeski Most u zoru

Kako riješiti pitanje zapuštene imovine, kako zaustaviti usitnjavanje zemljišta i gomilanje broja vlasnika parcela? Kakvo je stanje u HR, a kakve su EU prakse? Saznajte 6. svibnja 2021. od 14 sati uživo na ZOOM platformi i na YT kanalu Agrokluba. Registracija na https://agroklub.com/poljoprivredne-v...

Pošto volim sok od zove, proletos sam otkinula nekoliko grančica, stajale u vodi neko vreme, dve pustile korenje. Letos rasle u saksijama i sad presađene. :-D

+2

Prije nekoliko dana sam na Facebooku otkrila stranicu koja se zove Babaseka. Pravi Slavonci će znati kako se to izgovara ;) Uglavnom, svaki dan me nasmije novim crtežima i forama. Koliko sam shvatila, stranicu vodi Tomislav Livaja, mladi zaljubljenik u folklor i kao što možete vidjeti na crtežima do...

+5

Da li zna neko kako se zove ova divna biljkica?😍 Slikano na livadi u Fruškoj gori.

Vino uz žlicu u Floresu Eno gastro projekt Vino uz žlicu imao je 15. izdanje u zagrebačkom bistrou Flores, uz birana jela i vina, uz pića destilerije Đanić , bučino ulje Cesarec i nešto vrlo posebno – rajčice iz posebnog uzgoja "Šjora Pomidora. Počelo se s paštetom od pilećih jetrica s tartufima uz...

+4

Izložba Vinska kraljevska Srbija posvećena je istoriji srpskog vinarstva i vinogradarstva i biće održana u Kući legata u Beogradu, od 10. juna do 10. jula. Autor izložbe i vlasnik cele kolekcije je Zoran Rapajić, beogradski zaljubljenik u vino i kolekcionar vinskih starina. Vinska kraljevska Srbija...

Uslijed klimatskih promjena značajnije su se izmijenili agroklimatski uvjeti za uzgoj vinove loze, što je u fokusu projekta "CroViZone - prilagodba vinogradarskih zona RH klimatskim promjenama". Tko provodi ovaj projekt, što pokazuju rezultati, kakve preporuke za nove vinogradarske zone očekivati -...

Najveća populacija belih roda u Srbiji živi u srednjem Banatu, u naseljima koja se nalaze u plavnoj zoni Tise, Begeja i Tamiša. Deseti put zaredom mužjak bele rode kojeg su meštani nazvali Prvoje i ove godine se prvi vratio u svoje gnezdo u Tarašu. Meštani ovog sela obradovali su se njegovom dolasku...

Najavljen 9. Pink Day U ružičastim vinima i ružičastoj atmosferi uživat će 21. i 22. svibnja u prostoru Lauba u Zagrebu Održana je konferencija za medije na kojoj je najavljen 9. Pink Day – festival rosé vina (zajedno sa svojim „festivalom u festivalu“ ekstra djevičanskih maslinovih ulja ) GREEN IN...

+3