Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Žižula

Engleski naziv: Common jujube | Latinski naziv: Zizyphus jujuba

Žižula

Žižula je listopadna voćna vrsta koja pripada porodici krkavina (Rhamnaceae). Potječe iz Indije i Kine, a na ovim se prostorima najčešće pronalazi u području Mediterana. Danas je žižula relativno zaboravljena i zanemarena vrsta, ali izvori navode podatke da je u prošlosti svaki jadranski ljetnikovac imao zbog njegove dekorativnosti u vrtu vlastito drvo žižule, koje se u mediteranskom području češće naziva čičimak. Kineska datulja također je jedno od imena za ovu vrstu.

Uzgoj žižule

Kao i većini voćnih vrsta, i žižuli se preporučuje sadnja u jesen, iako je moguće saditi stabla i u proljeće. Stablo žižule ili čičimaka prosječno dosegne visinu od 9 m, ali postoji i mogućnost oblikovanja krošnje u oblik grma pri čemu se visina stabla kontroliše. Prirodno ova vrsta posjeduje bodljike, koje su u kultiviranim sortama ipak vrlo rijetke. Razmak sadnje obično iznosi od 4 do 5 m i od 5 do 6 m, ali mogući su i manji razmaci kod izrazito intenzivnih proizvodnji. Otporna je na visoke temperature, a najbolje rezultate pokazuje u područjima koje karakteriše prosječna godišnja temperatura zraka viša od 8 °C.

Razmnožavanje žižule

Žižula se kao i većina voćnih vrsta može razmnožavati generativno sjemenom i vegetativno reznicama, izdancima i kalemljenjem. Zbog kvaliteta koje se ostvaruju vegetativnim razmnožavanjem, u komercijalnom uzgoju prevladava ovaj način razmnožavanja.

Rodnost i berba žižule

Kada nasad dosegne svoju punu rodnost, očekivani prinos po stablu iznosi oko 40 kg plodova. Plodovi žižule jajastog su oblika i svjetlo smeđe boje. Slični su datulama, samo manji. Dozrijevaju u septembru i oktobru, kada se i obavlja berba. Okus ploda žižule je specifičan, slatko – kiseo. Obično se jedu svježi i sušeni ili prerađeni u džemove, marmelade i rakije i čajeve.

Izvor:

  • Cvjetković, A.: Mirisi, boje i orisi otoka Šipana, Alfa-2, Dubrovnik, 2003.

Žižula - Sorte

ukupno: 5, aktivno: 0, neaktivno: 5

DA-BAJ-CZAO

JA-CZAO

KITAJSKIJ-2A

TA-JAN-CZAO

ŽU-TAU-CZAO