Nashi

Sinonim: - | Engleski naziv: Nashi | Latinski naziv: Pyrus L.

Nashi

Nashi (Naši) je nova voćna vrsta, porijeklom iz Azije. Njezini plodovi su slični jabukama, boja je smeđkasta do zlatnožuta s izuzetkom japanske vrte nashija, koja je žutozelena. Na plodu se nalaze tamne tačkice, a meso je sočno, hrskavo i aromatično. Nashi vrlo povoljno djeluje na ljudski organizam, jer pospješuje izlučivanje vode i smanjuje količinu otrovnih tvari u tijelu i što je posebno zanimljivo - ublažava dejstvo alkohola.

U Kini su poznate kao"Li" ili "Cha-li" sorte, a zapadna literatura ih zajedničkim imenom naziva "Nashi". U Europi se zanimanje za te kruške pojavilo tek u posljednjih dvadesetak godina jer imaju vrlo neobičan, za većinu naših potrošača nedojmljiv okus. Nashi kruške su drukčijeg oblika od europskih sorti, tako da se pojavilo pogrešno mišljenje da su nastale križanjem jabuke i kruške. U stvaranju Nashi krušaka, korištene su autohtone vrste i podvrste roda Pyrus. Najbolje sorte su nastale od Pyrus serotine (Pyrus pvrifolia) i Pyrus bretschneideri - obje autohtone kineske, te jedan dio od Pyrus callervana. Najveći dio se kalemi na sjemenjake navedenih autohtonih sorti, a direktan uzgoj na dunji nije moguć zbog nezadovoljavajuće kompatibilnosti.

Još neke karakteristike sorte Nashi krušaka su: Tsu-li (Hrskava kruška), Xue-hua-li (Kruška snježni cvijet), Shinko (Svježi užitak), Chojuro (Dugi život), itd.

Uvjeti uzgoja

Nashi kruškama odgovaraju krajevi s dovoljno toplim ljetima, pravilnim rasporedom oborina tokom cijele godine i nešto višom relativnom vlagom zraka (područje mediterana).

U pogledu tla nisu posebno zahtjevne i odgovaraju im jednaki tipovi tla kao i europskim kruškama. Imaju uglavnom bujnija stabla od europskih sorti s dominacijom vršnog (apikalnog) dijela i dosta bujnim granama i dugim izbojima. Većina sorti rod donosi na dvogodišnjem drvu, ali ima i onih koje rode na jednogodišnjem odnosno trogodišnjem drvetu. Sorte koje rode na starijem drvetu zahtijevaju jači rez od onih koje rode na jednogodišnjem.

Cvatu dosta rano (posebno kineske sorte), tako da im proljetni mrazevi mogu nanijeti veliku štetu. Sve sorte su rodne do vrlo rodne jer se zameće velik broj plodova, a junskog opadanja plodova gotovo da i nema. Nužno je prorjeđivanje plodića dva puta godišnje: prvi puta u cvatnji, a drugi 6 - 8 sedmica nakon cvatnje. Kožica Nashi krušaka je vrlo osjetljiva i lahko se oštećuje, tako da dosta teško podnose transport. Ovisno o vrsti hladnjače, plodovi se mogu čuvati 2 - 6 mjeseci.

Kod uzgoja stabla potrebno je izdanke savinuti, jer imaju vrlo okomit rast. Plodovi se mogu ubirati i koristiti direktno sa stabla, što je odlika proljetnih sorti, koje imaju nešto manji nivo otpornosti na skladištenje od jesenskih, primjerenijih za zimsko skladištenje. Plodovi jesenskih sorti skladište se na hladnim i tamnim mjestima (podrum) i u hladnjačama. Plodovi nashija najukusniji su kada su ohlađeni.

Izvor: Krpina; Voćarstvo; 2004.

Nashi - Sorte

ukupno: 1, aktivno: 1, neaktivno: 0

Shinsui