Datula

Engleski naziv: Date | Latinski naziv: Phoenix dactylifera

Datula

Datula je dugoživuća kultura iz porodice palmi (Arecacea, prije Palmae). Potječe iz područja Irana. Ovisno o upotrebi, plodovi se beru mekani, polusuhi i suhi, što djeluje na udio šećera koji sadržavaju. Smatra se da su se palme datula uzgajale već prije osam hiljada godina. Zbog svog dekorativnog izgleda česte su u vrtovima Mediterana.

Morfološke osobine datule

Stablo datule je uspravno i može doseći visinu od 30 do 35 m. Deblo je od baze prema vrhu prekriveno drvenastim bazama listova koje je prethodno izraslo i otpalo. Lišće je perastog oblika, zeleno, dugo do 6 m, tanko i izduženo. Cvjetovi su sitni, ugodnog mirisa. Ženski su cvjetovi bijeli, a muški svjetlo smeđe boje. Cvjetovi se nalaze smješteni u cvatove, a jedan cvat može obuhvatiti 6.000 do 10.000 cvjetova. Plod datule je duguljast, dug 2.5 do 7.5 cm, smeđe boje. Unutar ploda nalazi se izdužena tvrda sjemenka.

Agroekološki uvjeti uzgoja datule

Temperatura

Uzgoj palmi datula moguć je samo na područjima u kojima vlada topla klima. Ima velike zahtjeve prema temperaturi pa je pogodna za uzgoj na područjima na kojima se temperature ne spuštaju ispod -6 °C i to samo ako se nalazi u stanju mirovanja. Temperatura zraka u fazi cvjetanja i donošenja plodova trebala bi biti viša od 17 °C. Komercijalan je uzgoj moguć samo u područjima koja datuli omogućavaju dugu i vruću sezonu rasta s maksimalnim dnevnim temperaturama od oko 33 °C.

Voda

Za dobar urod datulja u fazi zrenja optimalno bi bilo suho vrijeme, bez imalo padavina. Palme datule podnose duga razdoblja suše. Bolji se rezultati u uzgoju postižu ukoliko biljka koristi vodu iz tla nego vodu dobivenu kišom. Ipak, iako se radi o prilikom sadnje mladih biljaka, posebno radi pravilog razvoja korijena, trebalo bi osigurati dovoljnu količinu vode u tlu.

Tlo

Palmama datule pogoduju pjeskovita tla, ilovače i glinasta i ostala teška tla. Važno je da tlo bude dobro drenirano i ima dobar vodozračni kapacitet. Dobro podnose lužnata, kao i umjereno slana tla. Ipak, prevelika količina soli negativno će utjecati na kvalitet ploda.

Razmnožavanje datule

Datule se razmnožavaju direktno iz sjemena, koje je važno održavati navlaženim kako bi se potaknuli procesi klijanja. Nakon sadnje obično je potrebno 6 do 10 godina da urodi plodom. Ipak, preporuka je palmu datule razmnožavati upotrebom ogranaka koji se odvajaju od matičnog drveta. Upotrebljavaju se ogranci starosti od 3 do 5 godina i težine od 18 do 34 kilograma. Ogranci se mogu držati u privremenim uzgajalištima dok im se ne razvije korijen, ali to nije obvezno budući da se mogu i direktno posaditi na teren predviđen za uzgoj, ukoliko se ostave 10 do 15 dana da „odleže“ na tlu u cilju gubitka 12 do 15% vlage. Stablo datule nosi ženske ili muške cvjetove pa je na tu činjenicu potrebno obratiti pažnju prilikom oprašivanja. Jedno stablo s muškim cvjetovima može oploditi do 50 stabala sa ženskim cvjetovima.

Sadnja datule

Preporuke oko optimalne gustoće prilikom sadnje variraju, ali trenutni standard sadnje nalaže 120 palmi po hektaru površine, iako je manje uzgojne oblike moguće saditi i na manjem razmaku. Sadnja se obavlja u jame širine i dubine 0,9 m. Ukoliko je tlo isušeno u cilju uzgoja, jame je potrebno prije sadnje natopiti vodom u cilju osiguravanja pravilog razvoja korijenovog sistema. Prilikom sadnje razmak bi među palmama trebao iznositi od 9 do 10 m. Iako se sadnja može obaviti u bilo koje doba godine, preporuka je to obaviti u jesen ili proljeće.

Ukoliko tlo kontinuirano sadržava dovoljnu količinu vlage, očekuje se razvitak korijena za 2 mjeseca, iako se taj proces može i odužiti. Prijašnji su kriteriji uzgoja nalagali mlade biljke omotati starim lišćem ili papirom kako bi se zaštitile od oštećenja utjecajem niskih, odnosno visokih temperatura i vjetra. U zadnje se vrijeme takav pristup napušta, budući da se smatra da će primjena omotača negativno utjecati na razvoj lišća.

Očekuje se da će mlade biljke cvjetati tri godine nakon sadnje, a četvrte donijeti plod. Znatniji urod ne bi trebalo očekivati prije pete ili šeste godine, a u razdoblje pune plodonosti palme ulaze u osmoj do desetoj godini. Plodnost datulama opada nakon 60, odnosno 80 godina. Palme datule rastu 30 – 45 cm godišnje.

Berba i prinos datule

Prvi se veći prinos očekuje u petoj do osmoj godini starosti u količini od 8 do 10 kg po palmi, dok se već u trinaestoj godini očekivani prinos od 60 do 80 kg, ovisno o sorti. Budući da ne sazrijevaju svi plodovi istovremeno, na jednoj je palmi moguće imati i šest do osam berbi godišnje. Berba se najčešće određuje prema boji plodova (ukazuje na sadržaj šećera), ovisno o njihovoj namjeni.

Upotreba datule

U prehrani se datule konzumiraju svježe i sušene. Česta je njihova upotreba u proizvodnji poslastica, sokova, sirupa, octa i sl. Ukoliko se sjemenke omekšaju u vodi, služe kao stočna hrana. Lišće palme zbog svojih karakteristika ima primjenu u proizvodnji tepiha, košara i ostalih dekorativnih predmeta.

 Izvor:

  • http://www.hort.purdue.edu/newcrop/morton/date.html (pristupljeno 13. marta 2014.)

Datula - Sorte

ukupno: 6, aktivno: 0, neaktivno: 6

Dayri

Deglet Noor

Khadrawy

Medjool

Thoory

Zahdi