Gorušica bijela

Sinonim: - | Engleski naziv: White mustard | Latinski naziv: Sinapis alba L. = Brassica alba L.

Gorušica bijela

Gorušica bijela je jednogodišnja biljka, visoka do 120 cm, sa žutim cvjetovima. Ima snažan korijenov sistem s brojnim korijenovim dlačicama koje doprinose otpornosti na sušu. Kod preuranjene sjetve, biljka brzo ulazi u fazu cvjetanja. Vrlo je slična grbici i one često rastu zajedno. Uzgaja se zbog mladih listova oštra mirisa, koji se sirovi upotrebljavaju u salatama. To je zimska biljka koja se na visokim temperaturama vrlo brzo osjemenjuje; ako se uzgaja u područjima koja obiliju kišom, listovi joj postaju grubi. Samoniklo raste na poljima, ali se i uzgaja. Cvate od maja do juna žutim cvjetovima od četiri latice, koji se javljaju u malim skupinama. Sjemenke su bijele, smeđe ili crne, ovisno o vrsti, a ispuštaju miris tek kada se samelju i pomiješaju s tekućinom. Primjerena je prvenstveno za zelenu gnojidbu. Smanjuje zaraženost tla nematodama. Primjerena je za proizvođače šećerne repe i sve one koji žele sačuvati trajnu rodnost, mikrobiološku aktivnost i visoki sadržaj humusa u tlu.

Agroekološki uvjeti za uzgoj bijele gorušice

Biljka je vrlo otporna na niske temperature, pa se preporučuje za proizvodnju i u područjima visoke nadmorske visine. Voli sunčan položaj, a ljeti blagi hlad i bogato i propusno tlo. Na zimu je otpornija ako se pravovremeno posije, a gnojidba sprovede ispravno.

Agrotehnika za proizvodnju bijele gorušice

Pretkulture joj mogu biti različite kulture, ali moraju biti ranije uklonjene s tla kako bi ostalo dovoljno vremena za obradu tla i sjetvu. Nakon najranijih pretkultura treba obaviti pliće oranje, a 15-ak dana pred sjetvu obavlja se glavno oranje na 30 cm dubine. Tlo se zatim potanjura da se ne bi izgubila voda i tlo previše osušilo. Oranje se izvodi ranije da bi se tlo sleglo i popunilo zračne šupljine. Prorjeđuje se ako se uzgaja zbog sjemena.

Gnojidba se može obaviti stajskim i mineralnim gnojem. Stajski gnoj zaorava se u osnovnoj obradi. Ako se ne gnoji stajnjakom, za visoke prinose potrebno je aplicirati oko 100 – 120 kg/ha azota, oko 80 – 100 kg/ha fosfora i 100 – 130 kg/ha kalija. Ostatak mineralnih gnojiva daje se u pripremi tla za sjetvu.

Sjetva bijele gorušice

Sije se u proljeće za sjeme ili svake tri sedmice radi lišća. Može se uzgajati u zatvorenom. U umjerenom pojasu gorušica najbolje uspijeva ako se u proljeće i jesen posije direktno u zemlju. Gorušica je, kao i grbica, vrlo korisna biljka ako se od jeseni do proljeća uzgaja pod pokrovom.

Može se uzgajati i bez zemlje, na vlažnom papirnatom kuhinjskom ubrusu položenom na tanjir i smještenom na prozorsku dasku, ili u klijalištu; po želji, može se posijati i u sjevetnu posudu s kompostom za lončanice. Ove metode se mogu primjenjivati cijele godine.

Gorušica klija brže od grbice, pa ako se žele uzgajati zajedno, gorušicu treba posijati 2 ili 3 dana nakon grbice. Ako se želi stalna zaliha, sjeme se sije svakih 7 do 10 dana.

Žetva bijele gorušice

Željena količina gorušice se odreže kada biljčice dosegnu visinu od 3,5 - 5 cm. Budući da se prilično brzo počne osjemenjivati, može se rezati samo 2 ili 3 puta.

Gorušica crna

Sinonim: - | Engleski naziv: Black mustard | Latinski naziv: Brassica nigra L. = Sinapis nigra L.

Gorušica crna

Gorušica crna je jednogodišnja biljka viša od 1 m, a raste samonikla uz riječne obale, po šljunkarama, zapuštenim vrtovima i poljima. Listovi su s peteljkom, do 12 cm dugi, gusto nazubljeni, zelene boje s bijelim šiljastim dlačicama po površini. Sitni zlatnožuti cvjetovi sa 4 latice razvijaju se u grozdastim cvatovima na vrhu stabljike i njezinih ogranaka. Plod je do 2 cm duga komuška koja u sebi nosi 4 - 10 okruglih, tamnosmeđih sjemenki vrlo ljutog okusa.

Sjeme samoniklih biljaka se ne koristi, a gorušica se danas uzgaja po cijelom svijetu. Njezine sjemenke imaju najjaču aromu, kao začinske i ljekovite biljke. Sjeme gorušice smatra se jednim od najzdravijih začina koji je posebno poznat kao osnova okusa začinskog namaza senfa, ali i kao prokušani narodni lijek za obloge kod reumatskih tegoba i bolova. Komuške sa sjemenkama skupljaju se u kasno ljeto, prije što potpuno dozriju i otvore se. Sjemenke se najprije suše u komuški, a zatim se izljušte i osuše do kraja.

Gorušica bijela - Sorte

ukupno: 4, aktivno: 1, neaktivno: 3

MIRLY

SERVAL

ZLATA