Engleski naziv: Arugula | Latinski naziv: Eruca sativa L.
Rukola je jednogodišnja ili dvogodišnja zeljasta biljka. Uzgaja se zbog lišća oštrog pikantnog okusa i bogatog vitaminima. Ima stimulativno djelovanje na ljudski organizam, naročito za želudac i crijeva.
Na skraćenoj stabljici u vegetativnoj fazi razvija rozetu lišća. Listovi su na kratkim peteljkama, više ili manje urezani, mogu biti do 20 cm dugi i 6 cm visoki. Pri višim temperaturama razvija se cvjetna stabljika s grozdastim cvatovima bijele ili svijetložute boje s ljubičastim žilicama na laticama. Plod je komuška sa sitnim okruglim sjemenom apsolutne težine oko 2g. Na jeziku cvijeća, RIGA simbolizira prijevaru!
Rukola je kultura skromnih zahtjeva za toplinom i otporna je na mrazeve. Zato se može proizvoditi tokom cjele godine. Uspijeva na gotovo svakom tlu. Rukoli treba bogato tlo koje zadržava vlagu i djelomično zasjenjeno mjesto za sadnju. Tokom vrućina možda će trebati dodatnu sjenu jer će u suprotnom proizvoditi listove lošijeg okusa. Ova biljka najbolje uspijeva na lahkim pjeskovitim i srednje teškim tlima pH neutralne ili alkalne reakcije.
Obrada zemljišta za rukolu je slična kao i za drugo lisnato povrće. Osnovna obrada izvodi se na dubinu 20 cm, uz kvalitetnu površinsku pripremu jer se rukola gotovo isključivo proizvodi direktnom sjetvom iz sjemena, a sjeme je veoma sitno (masa 1 000 sjemenki je oko 15 g). Gnoiji se sa oko 60 - 80 kg/ha azota, 60 - 80 kg/ha fosfora i 100 - 120 kg/ha kalija. Njega usjeva se sastoji od međuredne obrade i navodnjavanja.
Može se sijati od februara do septembra u nekoliko navrata uz razmak redova 15 – 30 cm, a prorjeđuje se na 5- 10 cm biljka od biljke. Dubina sjetve je oko 1 cm. Niče za nekoliko dana.
Za 40 – 60 dana može se brati. Lisne se rozete čupaju, operu i prodaju u vezicama ili se listovi režu i prodaju slično kao matovilac. Na 1m2 može se postići prinos do 2 kg.
Izvor:
ukupno: 2, aktivno: 0, neaktivno: 2
COLTIVATA
RIGA