Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Rotkvica

Engleski naziv: Radish | Latinski naziv: Raphanus sativus L. var. radicula DC.

Rotkvica

Rotkvica je jednogodišnja biljka. Uzgaja se zbog zadebljalog hipokotila koji se na donjem dijelu produžuje u tanki pravi korijen, a na gornjem dijelu ima vrlo skraćenu stabljiku s rozetom lišća. Veći tipovi koji sporije rastu, često duguljastog, valjkastog korijenja, obuhvataju velike sorte za prezimljavanje i orijentalne sorte poznate kao 'mooli' ili 'daikon'. Cvjetovi su skupljeni u grozdastu cvat. Plod je komušica s 3 – 6 sjemenki, svijetlo smeđe boje i nepravilno okruglog oblika. U 1 g može biti 100 do 200 sjemenki.

Agroekološki uvjeti za uzgoj rotkvice

Temperatura

Najbrže raste pri umjerenim temperaturama oko 17 ºC, minimalna joj je temperatura rasta 5 ºC, a može podnijeti niske temperature do -4 ºC.

Voda

Ravnomjerna vlaga tla od 60 – 75 % poljskog vodnog kapaciteta osobito je važna za kvalitet rotkvice.

Tlo

Rotkvica ima razmjerno plitak korijen. Zato joj najbolje odgovara lagano, humozno tlo, dobre strukture, koje nakon navodnjavanja kišenjem ne stvara pokoricu. Najbolje uspjeva pri pH 5,6 do 7.

Agrotehničke mjere uzgoja rotkvice

Plodored

Plodored rotkvice iznosi 3 godine i nije je poželjno sijati odmah nakon drugih kultura iz iste porodice. Sije se nakon kulture koja je gnojena organskim gnojivima. Dobro se uklapa i kao pretkultura i kao naknadni usjev.

Obrada tla

Tlo se obrađuje na 20 – 30 cm dubine, formiraju se gredice, površina izravna i obradi frezom, a prema potrebi i lagano povalja. Nakon sjetve tlo je potrebno poravnati.

Gnojidba

Nakon kulture koja ostavlja dosta azota u tlu (grašak, grah mahunar) često nije potrebno gnojiti azotom jer prevelike doze mogu djelovati na smanjenje kvaliteta. Gnojidba se obavlja jednom i to prije sjetve s 400 kg/ha NPK 7-20-30 + željezo (Fe) + cink (Zn)

150 - 200 kg/ha Uree 46 %.

Njega nasada

Od mjera njege usjeva najvažnije je pravovremeno navodnjavanje, da vlaga tla ne padne ispod 60 % poljskog vodnog kapaciteta. Tokom vrućih dana potrebno je dnevno orošavanje.

Sjetva / sadnja rotkvice

Rotkvica se može početi sijati čim to vremenske prilike omoguće, ovisno o stanju tla i temperaturnim uvjetima. To je obično već u februaru u mediteranskom području i u martu u kontinentalnom području. Sije se preciznom sijačicom uz razmak redova 15 – 20 cm, oko 350 sjemenki po m2, na dubinu od 1 do 1,5 cm. Za rane sjetve preporučuje se prekrivanje gredica perforiranom PE folijom ili agrotekstilom.

Berba i skladištenje rotkvice

Pri uzgoju na otvorenom rotkvica se može brati od aprila do početka novembra, a u mediteranskom području i nešto ranije u proljeće i kasnije u jesen. Bere se kada kod većine biljaka promjer hipokotilskog gomolja iznosi oko 15 mm. Na većim površinama bere se mehanizovano, a na manjim površinama ručno, čupanjem.

Nakon berbe vežu se u vezice i slažu u letvarice ili kutije. Ako se mehanizovano bere, rotkvica se obično prodaje bez lišća, s korijenom ili bez njega, oprana i pakirana u manje kutije ili jedinična pakiranja u PE vrećice.

Izvor:

  • R. Lešić, J. Borošić, I. Buturac, M. Ćustić, M. Poljak, D. Romić; Povrćarstvo; Čakovec, 2002.
  • Burza voća i povrća

Rotkvica - Sorte

ukupno: 20, aktivno: 7, neaktivno: 13

CELESTA

CHAMPION

CHERRY BELLE

EISZAPFEN

HELRO

NATIONAL

NON PLUS ULTRA

NOVIRED RS

NOVITAS

POKER

PRINTO

ROBIJN

ROLEX

RONDAR

ROVER

RUDI

RUNDER WEISSER WINTER

SAXA TREIB

SORA

TARZAN

Rotkvica @ KLUB

Rotkvica , sorta Celesta , lijepa rozo crvena boja !

Ured Agrokluba smješten je uz crkvu sv. Leopolda Bogdana Mandića koji je meni osobno vrlo drag svetac, još od djetinjstva (imam i priču). Ujutro je sv. Misa u 7.30, a navečer u 18.00. Čitavo sam ljeto zalijevala svoje gredice i pratila jutarnje mise. Barem malo. Večeras sam uz listopadske pobožnosti...

+6

Salatice konačno pronašle svoje mjesto na gredici! Preko noći ih pokrivam, možda tako zaštitim od puževa. Vlage je dovoljno ako ne i previše, sad ako naredni tjedan posluži i glede najavljene topline, prognoziram im streloviti rast :) Dodala sam i par slikica sa par drugih lokacija. Grašak lijepo na...

+5

#mojepovrće Meni se čini kako je proljeće tek počelo a moj vrt već pravi sjemenke za sljedeću godinu.Salata je prva krenula u sjeme. Sada već počinje žutiti i grašak koji nisam brala već ostavljala za sjeme.onda rotkvice,blitva asada i lanjska mrkva počinje cvjetati.

+5

USKRSNI OBIČAJI ZAGREBAČKE OKOLICE Uskrs je proslava najvećeg kršćanskog blagdana i proslavu dolaska proljeća i novog početka. A u krajevima gdje se još uvijek živi od zemlje i brižno njeguje tradicija, Uskrs je prava riznica narodne baštine. U koji god dio zagrebačke okolice zavirili u ovo svečano...

+2

Rotkvica ima i u jeseni :)

Ove nedjelje konačno se mogu pohvaliti da sam na gredici okupila naš veličanstveni trojac! :) Još uvijek to nije skroz jer zelje držim u teglicama dok još mrvicu ne poraste, ali konačno da je počelo napredovati što me neopisivo veseli! Par slikica i sa ostalih gredica na kojima se vidi očigledan nap...

+5

Hrana u Academiji iz vlastitog vrta U Hotelu Kaj u Mariji Bistrici u a la carte restoranu „Academia“ u organizaciji Modni ALMAnah, predstavljena je nova gastro ponuda i to kroz 8 sljedova klasične i veganske prehrane. "Hotel Kaj je ponosan jer je ispunio sve uvjete za Vegan Welcome – Vegan Friendly...

+3