Rotkvica

Engleski naziv: Radish | Latinski naziv: Raphanus sativus L. var. radicula DC.

Rotkvica

Rotkvica je jednogodišnja biljka. Uzgaja se zbog zadebljalog hipokotila koji se na donjem dijelu produžuje u tanki pravi korijen, a na gornjem dijelu ima vrlo skraćenu stabljiku s rozetom lišća. Veći tipovi koji sporije rastu, često duguljastog, valjkastog korijenja, obuhvataju velike sorte za prezimljavanje i orijentalne sorte poznate kao 'mooli' ili 'daikon'. Cvjetovi su skupljeni u grozdastu cvat. Plod je komušica s 3 – 6 sjemenki, svijetlo smeđe boje i nepravilno okruglog oblika. U 1 g može biti 100 do 200 sjemenki.

Agroekološki uvjeti za uzgoj rotkvice

Temperatura

Najbrže raste pri umjerenim temperaturama oko 17 ºC, minimalna joj je temperatura rasta 5 ºC, a može podnijeti niske temperature do -4 ºC.

Voda

Ravnomjerna vlaga tla od 60 – 75 % poljskog vodnog kapaciteta osobito je važna za kvalitet rotkvice.

Tlo

Rotkvica ima razmjerno plitak korijen. Zato joj najbolje odgovara lagano, humozno tlo, dobre strukture, koje nakon navodnjavanja kišenjem ne stvara pokoricu. Najbolje uspjeva pri pH 5,6 do 7.

Agrotehničke mjere uzgoja rotkvice

Plodored

Plodored rotkvice iznosi 3 godine i nije je poželjno sijati odmah nakon drugih kultura iz iste porodice. Sije se nakon kulture koja je gnojena organskim gnojivima. Dobro se uklapa i kao pretkultura i kao naknadni usjev.

Obrada tla

Tlo se obrađuje na 20 – 30 cm dubine, formiraju se gredice, površina izravna i obradi frezom, a prema potrebi i lagano povalja. Nakon sjetve tlo je potrebno poravnati.

Gnojidba

Nakon kulture koja ostavlja dosta azota u tlu (grašak, grah mahunar) često nije potrebno gnojiti azotom jer prevelike doze mogu djelovati na smanjenje kvaliteta. Gnojidba se obavlja jednom i to prije sjetve s 400 kg/ha NPK 7-20-30 + željezo (Fe) + cink (Zn)

150 - 200 kg/ha Uree 46 %.

Njega nasada

Od mjera njege usjeva najvažnije je pravovremeno navodnjavanje, da vlaga tla ne padne ispod 60 % poljskog vodnog kapaciteta. Tokom vrućih dana potrebno je dnevno orošavanje.

Sjetva / sadnja rotkvice

Rotkvica se može početi sijati čim to vremenske prilike omoguće, ovisno o stanju tla i temperaturnim uvjetima. To je obično već u februaru u mediteranskom području i u martu u kontinentalnom području. Sije se preciznom sijačicom uz razmak redova 15 – 20 cm, oko 350 sjemenki po m2, na dubinu od 1 do 1,5 cm. Za rane sjetve preporučuje se prekrivanje gredica perforiranom PE folijom ili agrotekstilom.

Berba i skladištenje rotkvice

Pri uzgoju na otvorenom rotkvica se može brati od aprila do početka novembra, a u mediteranskom području i nešto ranije u proljeće i kasnije u jesen. Bere se kada kod većine biljaka promjer hipokotilskog gomolja iznosi oko 15 mm. Na većim površinama bere se mehanizovano, a na manjim površinama ručno, čupanjem.

Nakon berbe vežu se u vezice i slažu u letvarice ili kutije. Ako se mehanizovano bere, rotkvica se obično prodaje bez lišća, s korijenom ili bez njega, oprana i pakirana u manje kutije ili jedinična pakiranja u PE vrećice.

Izvor:

  • R. Lešić, J. Borošić, I. Buturac, M. Ćustić, M. Poljak, D. Romić; Povrćarstvo; Čakovec, 2002.
  • Burza voća i povrća

Rotkvica - Sorte

ukupno: 20, aktivno: 7, neaktivno: 13

CELESTA

CHAMPION

CHERRY BELLE

EISZAPFEN

HELRO

NATIONAL

NON PLUS ULTRA

NOVIRED RS

NOVITAS

POKER

PRINTO

ROBIJN

ROLEX

RONDAR

RUDI

RUNDER WEISSER WINTER

SAXA TREIB

SORA

Rotkvica @ KLUB

Prve rotkvice iz naše nove bašte u Opovu...

#mojepovrće Meni se čini kako je proljeće tek počelo a moj vrt već pravi sjemenke za sljedeću godinu.Salata je prva krenula u sjeme. Sada već počinje žutiti i grašak koji nisam brala već ostavljala za sjeme.onda rotkvice,blitva asada i lanjska mrkva počinje cvjetati.

+5

Na kraju 3. tjedna sve lijepo napreduje. Salata i kupus su već znatno veći, mrkva još niče i trenutno se ne nazire, ali zato su tu već rotkvice vani, brzo rastu i pokazuju liniju uz koju je mrkvica zasađena. Ovaj tjedan sa dovoljno vlage i konačno malo ozbiljnijeg sunca im je baš godio. :) #mojepovr...

+2

Od svega posijanog krenula je samo rotkvica. Zato jagodica ima na svakom ćošku.

+3

Ove nedjelje konačno se mogu pohvaliti da sam na gredici okupila naš veličanstveni trojac! :) Još uvijek to nije skroz jer zelje držim u teglicama dok još mrvicu ne poraste, ali konačno da je počelo napredovati što me neopisivo veseli! Par slikica i sa ostalih gredica na kojima se vidi očigledan nap...

+5

Konačno je stigao red i na mrkvicu! Predivno toplo i sunčano vrijeme fino se poklopilo i sa danima sjetve biljaka korijena prema mjesečevom kalendaru. Salata i kupus također lijepo napreduju, a da mrkvica za to vrijeme dok i oni ne stignu na gredicu ne bi bila sama, kao dobri susjedi pravit će joj d...

+5

Salatice konačno pronašle svoje mjesto na gredici! Preko noći ih pokrivam, možda tako zaštitim od puževa. Vlage je dovoljno ako ne i previše, sad ako naredni tjedan posluži i glede najavljene topline, prognoziram im streloviti rast :) Dodala sam i par slikica sa par drugih lokacija. Grašak lijepo na...

+5

Dejan Vilotić iz Grabovca nekoliko decenija bavi se proizvodnjom rasada a ovaj posao započeo je njegov otac Radosav. U dvadesetak plastenika na oko hektar zemlje proizvodi rasad paradajza i krastavca, šargarepe, i rotkvice, koji se uglavnom prodaje na beogradskim pijacama, ali njegovi proizvodi odla...

+2

Svibanj na mojem "Gredica - opg-u". Salata, rotkvice, mladi luk - druga runda. "On lajn" berba svaki dan koliko treba. Na prazna mjesta uskoro dolaze flanci paprike i rajčice uzgojeni na kuhinjskom prozoru. Osim povrća i jagode iz kamenjara. Češnjak izrastao iz slučajno ostavljene lukovice iz prošlo...

+6

Mi nas vrt obožavamo, iako nam je 1,5km od stana, i nemamo vode na njemu(pa punimo svaki dan 40,50 boca) trudimo se pomoć didu i babi, čak smo i Uskrs proveli u ovo vrijeme corone na njemu :), i plastenik bi nam bas dobro došao, trenutno imamo salatu, blitvu, bob, rotkvice, jagode, luk, raštiku, špi...

+14