Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Raštika

Engleski naziv: collard, kale | Latinski naziv: Brassica oleracea L. convar. acephala (DC.) Alef. var. palmifolia DC.

Raštika

Raštika dobro podnosi sušu i u tom razdoblju zaustavlja rast, a listovi joj postaju tvrdi i kožasti, ali nakon kiše razvije novo, kalitetno lišće. Za vegetativni rast optimalne su temperature 15 – 20 ºC. Dobro podnosi visoke ljetne temperature i niske zimske do -10 ºC, a kroz kraće vrijeme i do -15 ºC. Odgovaraju joj duboka, strukturna tla uz pH 6 – 7,2. Iako je otporna na bolesti i štetnike, ipak je bolje da se ne uzgaja na istoj površini najmanje 3 godine.

U proizvodnji za tržište obično se sadi nakon kulture koja je gnojena organskim gnojivima. Za prinos od oko 20 t/ha preporučuje se 120 kg/ha azota, 80 kg/ha fosfora i 180 kg/ha kalija. Dio azota daje se u prihrani, naročito nakon obilnijih kiša.

Raštika se uzgaja iz presadnica uzgojenih na gredici ali ne na direktnom suncu. Sije se krajem februara ili početkom marta, a sadi u aprilu. Drugi je uobičajeni rok sjetve u julu, a rok sadnje krajem augusta nakon prvih jačih kiša. Razmak sadnje iznosi 50x50 ili 60x60 cm, a za proljetne sadnje još i veći, zbog boljeg korištenja zaliha vlage ljeti.

Listovi se obiru postepeno, dok su još mladi i nježni. Kada nastupe više temperature, koriste se za stočnu hranu ili se ostavi nekoliko listova s vršnom rozetom da preko ljeta miruju, a na jesen, poslije obilnijih kiša obiru se mladi listovi sve do zime. Ako se biljke ostave do proljeća, još se obiru i postrani izboji prije formiranja cvata. Raštika iz jesenskog uzgoja počinje da se obire od novembra, pa do proljeća.

Izvor:

  • R. Lešić, J. Borošić, I. Buturac, M. Ćustić, M. Poljak, D. Romić; Povrćarstvo; Čakovec, 2002.

Raštika @ KLUB

Raštika- povrće koje se tradicionalno uzgaja u Hercegovini. Nekada se zvala hrana za sirotinju, a nedavno ju je New York Times svrstao među najzdravije i najskuplje namirnice zbog njezinih iznimnih nutritivnih i ljekovitih svojstava. I u Hercegovini, točnije u Grudama u Marića gaju, žele podići svij...

+6

Ovo je zemlja s krtičnjaka. Skupila sam je u veljači i stavila u jednu posudu. Jučer sam u nju sijala paradajz i raštiku. Izgleda kao kolač. Točno bi ju čovjek pojeo ;)

+2

Raštika je u Marića gaju kod Gruda, već postala brend. Naime, ovdje se u čast raštike već 11 godina održava "Raštikijada". Natjecanje u pripremi jela od raštike pokrenuo je Toni Marić, koji je velikim dijelom zaslužan za vraćanje ove biljke na jelovnike, ne samo na tradicionalan, nego i inovativan n...

+4