Radič

Engleski naziv: Chicory leaves | Latinski naziv: Cichorium intybus L. var. foliosum Hegi

Radič

Radič se pretežno koristi u svježem stanju. Karakterističan je njegov osebujan gorkast okus od intibina, a od ugljikohidrata najviše je zastupljena fruktoza i inulin, što ima specifičnu vrijednost u prehrani dijabetičara. Otporna je višegodišnja biljka koja se uzgaja kao jednogodišnja zbog blijedih listova ili korijenja. Postoje tri osnovna tipa: lisnati radič, glavati radič i radič koji se uzgaja zbog korijena iz kojeg se u zatamnjenom prostoru proizvode etiolirani vršni pupovi.

Korijen mu je kraći, jako razgranjen i tek neznatno zadebljan. Boja listova je tamnozelene ili svijetlo zelene boje (može biti i crvena), a glavne žile su bijele boje. U mediteranskom području moguć je uzgoj gotovo cijele godine, a u kontinentalnom u proljetnom i jesenskom razdoblju.

Agroekološki uvjeti uzgoja radiča

Temperatura

Radič najbrže niče pri temperaturi od 20 ºC za 5 – 6 dana, a pri 10 ºC, do nicanja prođe i 15 dana. Za vegetativni rast optimalna je temperatura 15 – 18 ºC, a minimalna 6 -8 ºC. Može podnijeti niske temperature od -3 ºC do -5 ºC, ovisno o tipu i kultivaru. Radič voli otvoreno, osunčano stanište, ali toleriše i malo sjene.

Voda

Ravnomjerna opskrba vodom bitna je za uspješan uzgoj. Na laganim peskovitim zemljištima, uspješno se uzgaja uz navodnjavanje, a na težim zemljištima navodnjavanje nije potrebno.

Tlo

Najpovoljnija su srednje teška tla dobre strukture i dobrog kapaciteta za vodu i zrak uz pH 6 do 7.

Agrotehničke mjere pri uzgoju radiča

Plodored

Preporučuje se ne uzgajati radič na istoj površini najmanje 3 do 4 godine. Uzgaja se nakon kultura gnojenih organskim gnojivima (paradajz, krompir, krastavci). Dobra je pretkultura jer nakon berbe i čišćenja ostavlja dosta organske mase korijenja i lišća.

Obrada tla

Tlo se obrađuje na 20 – 40 cm dubine, a površinski sjetveni sloj mora biti fine mrvičaste strukture.

Gnojidba

Za glavati i lisnati radič preporučuje se 20 – 60 t/ha stajskog gnoja, 160 – 200 kg/ha fosfora i 80 – 160 kg/ha kalija. Ovisno o tipu radiča, načinu uzgoja i zalihama hraniva u tlu, potreba za hranivima radiča vrlo je različita.

Njega nasada

Kada biljke razviju 3 – 4 lista, prorjeđuje se na razmak 15 – 30 cm, ovisno o kultivaru. Tokom vegetacije redovno se navodnjava i međuredno kultivira.

Sjetva / sadnja radiča

Za berbu mladih listova radič se redovno direktno sije na gredice uz razmak redova 10 – 15 cm ili omaške (širom) s 3 – 10 g sjemena po m2. Sijati treba što pliće (0,5 – 1 cm) i lagano povaljati. Ako se sije mehanizovano, sijačicama, tada se sije u junu ili julu u redove na međuredni razmak od 30 – 50 cm s 1 - 1,5 kg/ha sjemena. Radič se može uzgajati kao presadnica u zaštićenom prostoru pri temperaturi višoj od 10 ºC, uz sjetvu u februaru ili martu. Presađuje se u martu ili aprilu, a berba počinje krajem maja ili početkom juna.

Berba i skladištenje radiča

Ako se sije rano u proljeće, u februaru ili martu, do nicanja treba 2 do 3 sedmice, a nakon nicanja za 4 do 6 sedmica listovi rozete dostignu visinu 10 – 15 cm, kada se mogu brati. Bere se rezanjem lišća, ali tako da se ne ošteti vegetacijski vrh. Nakon berbe prema potrebi se zalije, a novi listovi ponovno su spremni za berbu za oko mjesec dana. Poslije drugog reza potrebno je prihraniti azotnim ili kombiniranim gnojivom. Tokom ljeta sve do jeseni usjev se može brati više puta, ali postupno biva sve slabiji.

Odrezani listovi operu se u hladnoj vodi, ocijede i tako dolaze na lokalno tržište pakirani u plitke letvarice prekrivene folijom. Uz 5 do 6 berbi može se računati na prinos do 2 kg/m2. Glavati radič pakira se također u letvarice. Prosječna težina glavice okruglih, crvenih i šarenih kultivara može biti od 200 – 500 g, a izduženog tipa i više. Može se postići prinos do 30 t/ha. Lisnati radič u pravilu se ne skladišti, a prema potrebi može se održati do jednu sedmicu na temperaturi od 2 – 5 ºC i visokoj relativnoj vlazi zraka. Glavati radič je nešto otporniji.

Izvor:

  • R. Lešić, J. Borošić, I. Buturac, M. Ćustić, M. Poljak, D. Romić; Povrćarstvo; Čakovec, 2002.
  • Burza voća i povrća

Radič - Sorte

ukupno: 17, aktivno: 3, neaktivno: 14

BIANCO DI MILANO

CASTELFRANCO

CATALOGNA BRINDISINA

ERFANO

FIDELIO

GORIŠKI RADIČ

INDIGO

PALLA ROSSA

PAN DI ZUCCHERO

ROSSA DI TERVISO

RUBRO

TRŽAŠKI SALATNIK

TRŽAŠKI SOLATNIK

VERONA

VIRTUS

WITLOOF

Radič @ KLUB

Nije ovo nikakva veselica u polju, nego kutak gdje radnici mogu popiti vode i najesti se. Jer kombajnira se cijele dane, a po ovim vrućinama daleko je to od zabavnog. Provela sam danas oko podne i ja s njima jedno vrijeme, a o čemu se radi, uskoro ćete čitati. A sad, ako ikako možete - u hlad. ,

Proglašeni šampioni Vinistrinog ocjenjivanja Najveće iznenađenje u kategoriji svježih malvazija! Na ocjenjivanje je pristiglo 435 uzoraka vina i jakih alkoholnih pića, od čega 220 uzoraka malvazija Novo ime na vinskoj sceni Denis Bernobić iz Markovca pokraj Višnjana, osvojio je šampionsku titulu u k...

+3

Mom mužu i mojoj kćeri danas su počeli praznici. I dok mater radi, oni hodaju po lenijama. Hvala Bogu na njivi skoro usred grada i na ovom prekrasnom nebu. Pšenica lijepo napreduje, a desno od poljskog puta, ako me laičko znanje ne vara, mogao bi biti posijan kukuruz. Ili već je. Vidjet ćemo za koji...

Vinski marketing VinMarKon, prva hrvatska konferencija o vinskom marketingu, održala se u utorak, 30.06.2020., u zagrebačkom hotelu International, pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske. Tema konferencije bila je „Strateško planiranje u vinskom marketingu“. Na početku uvo...

+3

oni inače ne piju pivo...ovo je samo radi slikanja! #agroplayboy #pavoš

Još malo se radilo danas kao o svaki dan i najzad plastenik smo napunili #mojepovrce

+4

"CENTAR PIVOT MOBILNI 160m Model: CP 160,5 Proizvođač: CHAMSA Godište: 2014. Prodajem mašinu za navodnjavanje CENTAR PIVOT MOBILNI dužine 160,5m bez prepusta. Dužina prepusta je 25,13m tako da je dužina mašine sa prepustom 185,63m. Na kraju prepusta se nalazi vodeni top koji ima domet 30m, tako da j...

+3

BUDUĆNOST ILI PILOT PROJEKT - ŽETVA BEZ KOMBAJNERA Po prvi puta, autonomni kombajn je ušao u praktičnu upotrebu. Stroj bez vozača korišten je sredinom rujna u Nizozemskoj na žetvi ječma. Kompaktni kombajn razvijen je kao pilot projekt nizozemskog stručnjaka za uzgoj proizvoda HuizingHarvest / Agrobo...

+2

Pjenušavi Zagorci na Vuglecu Na Vuglec bregu kod Borisa Vugleca, u zatišju između dvaju napada korone, dakle nedavno, pjenušavo vino teklo je " potocima". Na Pjenušavi zagorski doručak u vinogradu došlo je više stotina vinoljubaca koji su se razmili po Vuglecovom etno selu koje uz restoran ima deset...

+5

U vremenu prije vremena. 2014. godina. Doba kada sam studirao i vodio i radio poslove na porodičnoj farmi. Push it to the limits!

Potpuno opremljena stolarska radionica sa sušarom, drvom, rdionicama, spremištem, strojevima i stanom ! https://www.nekretnine-krivacic.hr/nekretnine/nekretnina-460-stolarija-proizvodni-pogon-sa-susarom

+8

#mojpovrca Moja porodica se bavi proizvodnjom paprike,i ja imam svoju ulogu u tome, i rado im pomagam, volim to što radim :)