Portulak

Engleski naziv: Common Purslane | Latinski naziv: Portulaca oleracea L. spp. sativa (Haw.)

Portulak

Portulak je jednogodišnja, sukulentna (pohranjuje vodu u svojim listovima) biljka, visine 15 - 30 cm. Stabljika je sočna, razgranata, polegla ili se uzdiže i svijetlozelene ili crvenkaste boje. Listovi su sočni, obrnuto jajoliki, sjajni i glatki. Gornji sjede na stabljici nasuprotno, a donji izmjenično. Cvjetovi su sitni, sa žučkastim vjenčićem, pojedinačni ili po 2 – 3 u pazušcima listova. Tobolac je s poklopcem, dužine oko 5 mm. Sjemenke su crne i bubrežaste. One klijaju kasno u proljeće, iz dubine tla 0,5 – 2 cm, i nakon 40 godina. Masa 1 000 sjemenki je 0,1 gram. Cvjeta od jula do oktobra.

Sije se na sunčanom mjestu, a voli pjeskovitu dobro dreniranu zemlju. Biljka može tolerisati loše uvjete zbijenog tla i suše pa je otporan na visoke i niske temperature. Portulak vrlo brzo raste, pa se može rezati već nakon 3 – 4 sedmice. Nakon rezanja ponovno bujno raste. Može se naći kao korov u raznim usjevima na oranicama, zatim u vrtovima, vinogradima, voćnjacima i na ruderalnim staništima (uz putove i ograde, na šljunkovitim mjestima i sl.).

Učinak na ljudsko zdravlje

Bogat je omega-3 masnim kiselinama, spojevima koji se uglavnom nalaze u ribljim uljima. Omega-3 kiseline jačaju imunološki i kardiovaskularni sistem. Tušanj ima i protuupalne osobine, poboljšava cirkulaciju i sprečava stvaranje ugrušaka krvi u arterijama. Bogat je i antioksidansima koji štite od uzročnika raka i štetnog djelovanja slobodnih radikala, a usporava i starenje. Tušanj može pomoći i u regulisanju razine holesterola u krvi. Budući da opušta glatke mišiće, djeluje na smanjivanje krvnog pritiska. Sluzi ove biljke smiruju infekcije i upale u crijevima i infekcije mokraćnog trakta. Preporučljiv je i protiv žgaravice, gastritisa, ali i zatvora. Ekstrakt sušenih listova i stabljika djeluje protuupalno i kao sredstvo protiv bolova. Izvana se može upotrebljavati za liječenje grčeva u mišićima. U prehrani se upotrebljavaju mladi sočni listovi i izdanci visine 3 – 5 cm. Tušanj ne bi trebalo upotrebljavati u prevelikim količinama jer sadrži oksalnu kiselinu koja opterećuje bubrege.

 

Portulak - Sorte

ukupno: 2, aktivno: 0, neaktivno: 2

ZELENOLISNI

ŽUTOLISNI