Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Poriluk

Sinonim: - | Engleski naziv: Leek | Latinski naziv: Allium porrum L.

Poriluk

Poriluk ima stablo koje nastaje od izraslih lisnih rukavaca koji su sjedeći uvučeni jedan u drugi, dužina mu je od 20-80 cm, a debljina od 5-7 cm.

Sjeme poriluka polagano niče, u pravilu je potrebno 2-3 sedmice. Za uzgoj kvalitetnijih presadnica potrebno je oko 6-8 sedmica. Za jesensku i zimsku proizvodnju presadnice se uzgajaju na otvorenom, a sjetvu je moguće obaviti sijačicama. Pri takvoj sjetvi sije se oko 750 sjemenki po m2. Poriluk se presađuje u redove razmaka 30 cm na razmak 10-20 cm u redu, ovisno o vremenu uzgoja. Za ljetnu proizvodnju sije se na manji razmak, a za jesensku na veći. Prije presađivanja presadnicama se skrati korijen i vrhovi listova. Na težim tlima za sadnju se koriste sadilice koje presadnice sade na dubinu 10-12 cm pa se kasnije nagrće zemlja.

Direktna sjetva moguća je samo na izuzetno kvalitetnom i dobro pripremljenom tlu za kasnu jesensku berbu. Sije se pilirano sjeme pneumatskim sijačicama na razmak redova 40-60 cm i oko 2,5 cm u redu. Proizvodnja direktnom sjetvom je jeftinija, ali nikad ne daje tako kvalitetan prinos, a i sama proizvodnja traje duže. Ovisno o sezoni sjetva počinje tokom marta, najkasnije do početka aprila. Najčešće se proizvodi iz rasada, ali moguć je uzgoj u plasteničkoj proizvodnji tokom cijele godine ili kao hidro kultura (proizvodnja poriluka u hranjivoj otopini - hidropon). Poriluk se može sijati u hladna klijališta. Za 1 m2 bit će potrebno 8-10 g sjemena. Posijana se površina pokrije fino usitnjenom zemljom. To može biti kompost ili mješavina zemlje i zreloga stajskoga gnojiva. Za uzgoj poriluka na većoj površini, primjerice na 1 ha, za sjetvu treba pripremiti 300-400 m2 fino usitnjenih i pripremljenih gredica, za koje treba osigurati 2,5-3 kg sjemena.

Tokom rasta zemlju je potrebno nekoliko puta nagrnuti oko biljke, da bi se dobio što duži bijeli dio biljke. Bolje zadebljanje donjeg bijelog dijela postiže se prikraćivanjem zelenih listova.

Vadi se čupanjem ili mehanizovano i to krajem oktobra i početkom novembra. Biljke se čiste od zemlje, suhog i polomljenog lišća. Korijen se skraćuje za 3-4 cm, a lišće na 20-25 cm.

Poriluk se veže u snopiće po 20-30 komada pa se tako iznosi na tržište. Može se skladištiti pri temperaturi od 0-1 °C i pri relativnoj vlazi zraka 90-95% do tri mjeseca. Prinos poriluka se kreće oko 30 t/ha, a ovisi o sorti i vremenu uzgoja.

Izvor:

  • Burza voća i povrća

Poriluk - Sorte

ukupno: 17, aktivno: 4, neaktivno: 13

ALASKA

ALBANA

ARMOR

BULGAARSE REUZEN

CARENTAN

COLUMBUS

D`ELBEUF

DERRIK

DOMAĆI DUGI

FARINTO

FORREST

LANCELOT

LANCIA
(ZWITSERSE REUZEN)

PANCHO

RAMI

STRIKER