Peršun korjenaš

Engleski naziv: Parsley | Latinski naziv: Petroselinum crispum ssp. tuberosum

Peršun korjenaš

Peršun pripada porodici štitarki (Apiaceae). To je dvogodišnja kultura koja u prvoj godini stvara vegetativne organe (korijen i lišće), a u drugoj poslije čuvanja preko zime iz posađenog korijena razvija se cvijetno stablo. Korijen gubi upotrebnu vrijednost čim započne stvaranje generativnih organa.

Agroekološki uvjeti

Temperatura

Peršun dobro podnosi zimu, pa bez problema može prezimiti u južnim područjima. Sjeme niče na 2 - 3 °C. Za optimalni rast potrebna mu je temperatura od 20 °C. Mlade biljke stradaju na -9 °C, a korijen na -2 do -10 °C.

Voda

Kao i mrkvu, peršun je potrebno navodnjavati u prvim fazama razvoja. Posljedice nedovoljne opskrbljenosti vodom početkom vegetacije su prorjeđen sklop, a ako sušni period nastupi tokom intenzivnog debljanja korijena, on ostaje kratak, nepravilnog oblika i žilav.

Tlo

Peršun ima gotovo iste zahtjeve prema tlu kao i mrkva. Za svoj rast zahtijeva blago kiselo tlo, pH od 5,5 - 6,5. Tlo treba biti mrvičaste strukture, a kako su korovi potpuno nepoželjni, u nasadu peršuna obavezno je primijeniti herbicide koji se inkorporiraju u tlo prije sjetve. Nestrukturirana i teška tla (glinovita tla) nepogodna su za tu kulturu jer uzrokuju deformaciju korijena. Posebno pogodna tla su pjeskovita i aluvijalna tla uz odgovarajuću primjenu mjera zalijevanja.

Agrotehničke mjere

Plodored

Peršun, kao i mrkva dolazi u plodoredu koji traje 3 - 4 godine.  Dobre predkulture su: paradajz, kupus, paprika, zrnate i krmne mahune, krompir, žitarice i višegodišnje trave.

Obrada tla

Jesensko oranje je potrebno obaviti na 25 - 30 cm dubine. Prije sjetve tlo se gnoji kompleksnim NPK-gnojivima u omjeru 10:20:30.

Gnojidba     

Osnovna i startna gnojidba mogu se primijeniti kao i kod mrkve s količinom NPK gnojiva od 150 - 200 kg/ha azota, 300 - 400 kg/ha fosfora i 200-300 kg/ha kalija. Ako nema preporuke za prihranu, onda treba prihraniti s 200 kg KAN-a/ha u dva obroka, i to: kada biljke imaju 5 do 6 razvijenih listova prvi put i 30 do 40 dana  nakon toga. Ako se proizvodi list za košnju, tada se nakon svake košnje prihrana ponavlja.

Sjetva i sadnja

Sije se u redove ili dvostruke trake u dobro pripremljeno sitno tlo prethodno tretirano herbicidom (isto kao kod mrkve). Razmak između redova obično je 30 - 40 cm, razmak traka 5 - 9 cm, a između traka 75 cm. Ako nije uspjela primjena herbicida prije sjetve, u fazi prvog razvijenog lista, može se ponovno tretirati herbicidom.

Njega nasada

Tokom vegetacije potrebno je dva do tri puta međuredno kultivirati. Kod drugog okopavanja treba provesti prihranu KAN-om.

Vađenje peršina

Prinos korijena kreće se od 15 do 20 t/ha, a prinos svježeg lišća može biti od 20 do 30 t/ha u svježem stanju pa se sušenjem istoga može se dobiti 2 - 3 t.

Izvor:

  • Burza voća i povrća

Peršun listaš

Engleski naziv: Parsley | Latinski naziv: Petroselinum crispum ssp. crispum

Peršun listaš

Peršun listaš otvara apetit, pospješuje probavu, smanjuje nadimanje i grčeve u crijevima. Povoljno djeluje na cirkulaciju krvi, pa se preporučuje srčanim bolesnicima. Upotrebljava se i u kozmetici i proizvodnji mirisa. Od eteričnih ulja najviše je zastupljen apiol, zatim sedanolid, limonen, selinen i drugi. Čaj od peršuna pospješuje rad bubrega i jetre i pomaže pri izlučivanju kamenca. Listovi su mu bogati vitaminom C. Svježi list peršuna ukras je mnogim jelima, a dodaje se pri kuhanju na kraju pripreme da što manje izgubi mirisa, arome i ostalih korisnih sastojaka.

Postupno se trgaju vanjski listovi rozete, a iz vegetacijskog se vrha stalno oblikuje novo lišće. Kultivari peršuna listaša mogu biti glatkih ili kovrčavih liski. Poželjan je uspravan rast, čvrstih peteljki, da se lakše slaže u vezice. Za preradu se više traže kultivari kovrčavih liski jer imaju povoljniji omjer liski prema peteljkama (>50%), što je poželjno za sušenje, a zamrznuti listaš tih kultivara lakše se pakira. Za ove je kultivare važna karakteristika da se nakon košnje ili berbe brzo regeneriraju.

Od lisnatih sorti peršuna s jednostavnim listovima najraširenija je sorta Domaći liščar. Oblikuje jako razvijenu lisnu rozetu s izrazito puno listova. Listovi su glatki i izrazito aromatični, a korijen uglavnom račvast i slabo razvijen. Od sorti s naboranim, kovrčavim listovima najčešće se uzgaja sorta Non-plus-ultra. Listovi su atraktivnog izgleda i služe najviše za dekoraciju različitih jela.

Ne smije se sijati na istu površinu najmanje 4 godine. Može biti pretkultura nekom ozimom povrću (bijeli luk, salata, zelje). Zahtjeva 3 - 4 navodnjavanja sa po 20 - 30 mm, a u mediteranskom području i više.

Češće se sije na gredice 4 - 5 redova na razmak 20 - 25 cm, a za jesensku potrošnju i skladištenje može se sijati i na ravne površine u redove (45 cm) ili trake (45+7 cm), ovisno o mehanizaciji za vađenje i preciznosti sijačice. Poželjan razmak biljaka u redu iznosi od 3 do 5 cm, a količina sjemena 7 - 10 kg/ha. Može se uzgajati i u lončanicama za prodaju kao ukras ili svjež prilog jelima.

Budući da je prioritet lišće, pri uzgoju troši se i više azota. Peršun listaš, koji se kosi 2 do 3 puta, nakon svakog otkosa prihranjuje se sa 30 - 50 kg azota. Uzgaja se na manjim površinama, obire se ručno, tako da se otkidaju vanjski listovi rozete. Tako se može postići najveći prinosi. Peršun listaš namijenjen preradi, sušenju ili zamrzavanju, kosi se kombajnom za zelje i odmah transporterom utovara u vozilo koje se kreće uz kosilicu. Prosječnan prinos iznosi oko 45 t/ha svježe mase lišća, a od toga su liske 27,10 t/ha.

Lišće peršuna za tržište pere se i slaže u vezice, a vezice u letvarice ili kutije. Može se skladištiti do 8 sedmica u hladnjači pri temperaturi od -1 do 0 °C i pri relativnoj vlažnosti zraka većoj od 95 %. Manje jedinice dobro je još i pakirati u perforirane vrećice od polietilena.

Izvor:

  • prof.dr.sc. Mladen Jurišić; AGRO-BASE CD

Peršun korjenaš - Sorte

ukupno: 6, aktivno: 2, neaktivno: 4

BARDOWICKER

BERLINER

EAGLE

HALFLANGE

OMEGA