Paprika

Engleski naziv: Sweet pepper | Latinski naziv: Capsicum annuum L.

Paprika

Paprika je cijenjena zbog visokog sadržaja vitamina (posebno C), zatim šećera, bjelančevina, mineralnih soli i dr. Koristi se tokom cijele godine, u svježem stanju, i u prerađenom stanju (konzervirana i smrznuta).

Jednogodišnja je biljka iz porodice Solanaceae. Korijen je vretenast, razgranat, ali ne ide duboko u tlo i prilično je slabe usisne moći. Dužina korijena ovisi o sorti, ali uglavnom dug je od 50-70 cm. Nadzemni dio je drvenast u donjem dijelu, visine od 50-200 cm. Cvijet paprike može biti pojedinačan ili u grupi, uglavnom je bijele boje.

Agroekološki uvjeti za uzgoj paprike

Temperatura

Paprika traži više topline nego paradajz. Na temperaturi ispod 15 ºC prestaje s razvojem, kao i iznad 36 ºC. Sjeme počinje nicati na temperaturama iznad 13 ºC, a optimalna je temperatura za rast i razvoj  22-25 ºC. Temperature od –0,3 do –2,5 ºC dovode do ugibanja biljke.

Voda

Veliki je potrošač vode,  što se osigurava padavinama i navodnjavanjem po obroku 30-40 mm ili 30-40 l/m2. Zbog slabe usisne moći korijena, traži češće navodnjavanje. Najbolje rezultate daje na dubokim, restresitim i bogatim humusnim tlima, a pH tla treba biti 6,0-6,8.

Agrotehničke mjere u uzgoju

Plodored

Najbolji su predusjevi kulture iz porodice mahunarki (grašak, grah i dr.). Poslije paradajza i krompira ne bi trebalo uzgajati papriku, zbog mogućnosti prenošenja bolesti. Poslije paprike mogu se uzgajati korjenaste kulture i kupusnjače. Monokultura (ponavljanje sadnje paprike) znatno smanjuje prinose.

Obrada tla

Priprema tla za papriku počinje u jesen, dubokim oranjem na 30-35 cm. Mjesec dana prije rasađivanja tlo za uzgoj se kultivira (usitnjava i poravnava, a neposredno prije rasađivanja površina se uređuje već prema odabiru tehnologije (primjena folije, agrila, sistem navodnjavanja i dr.)

Gnojidba

Kako paprika iznosi iz tla velike količine azota, fosfora i kalija, potrebna je i pojačana gnojidba tla prije sadnje. Osnovna gnojidba tla obavlja se u jesensko-zimskoj brazdi, gdje se prije oranja razbacuje stajski gnoj u količini 40-50 t/ha i NPK 6:18:36 u količini 200-300 kg/ha, ili NPK 7:14:26. U pripremi tla za sadnju paprike, kao dopunska gnojidba dodaje se NPK 15:15:15 ili NPK 20:10:10 u količini 150-200 kg/ha.

Za dobivanje visokih prinosa potrebna je intenzivna prihrana kristalon gnojivom, a smatra se da je normalna količina hraniva potrebna za 40-50 t/ha ploda sljedeća:

1.      250-300 kg/ha N (100 kg prije presađivanja)

2.      100- 150 kg/ha P2O5

3.      200-300 kg/ha K2O

4.      110-160 kg/ha CaO (posebno je značajan da bi se izbjegla pojava tamnih pjega na  plodu, što mmože znatno smanjiti prinos)

Najbolje je analizom uzorka tla ustanoviti zalihe hraniva u tlu i na osnovu tih podataka odrediti potrebnu gnojidbu.

Moguća je i folijarna prihrana, ali to poskupljuje proizvodnju i treba biti oprezan da se ne spali list i cvijet biljke prilikom primjene.

Sjetva i sadnja

Za ranu proizvodnju rasad se proizvodi u toplim lijehama i plastenicima, za srednje ranu u polutoplim lijehama i za kasnu proizvodnju na otvorenim gredicama. Kod rane proizvodnje rasad se sije s nešto više sjemena, 8-10 g/m2, a za kasniju proizvodnju sjetva je rjeđa, sa 6-8 g/m2 sjemena.

Sjeme se sije u gotove hranjive supstrate i nije potrebno prihranjivanje rasada. Kaljenje rasada  obavezno se provodi 10-15 dana pred sadnju, poznatom metodom (smanjeno zalijevanje i pojačano provjetravanje i otkrivanje rasada). Sadi se rasad star 50-65 dana.

Po m2 potrebno je od 7-8 presadnica. Rasađivanje na otvorenom počinje onda kada je tlo dovoljno toplo i kad prestane opasnost od kasnih mrazeva. U polju se rasađuju u redove, razmak između redova je 70 cm, a biljke od biljke 30 cm. U poslijednjih nekoliko godina sve je više popularniji uzgoj hibridne paprike u plasteniku, tzv. plastenička proizvodnja. Kod izbora sorti-hibrida treba voditi računa o vremenu prispjeća, kvalitetu plodova, oplodnji i otpornosti na bolesti. Trenutno vodeći hibridi paprike na prostoru BiH u plasteniĉkoj proizvodnji su: Istra ,Blondy,Bijanca i Planica.

Njega nasada

Njega nasada direktno ovisi o načinu uzgoja, što znači ako je uzgoj na foliji nema kultiviranja nasada. Ako je uzgoj bez folije, tada je potrebno 2-3 puta plitko kultivirati nasad i to poslije navodnjavanja. Prihranjuje se u uzgoju na otvorenom 2-3 puta, prvi put 10 dana poslije presađivanja, drugi put prije stvaranja prvih plodova i treći put mjesec dana poslije drugog prihranjivanja. 

Pikiranje rasada započinje 20-25 dana nakon sjetve, kad se na biljkama razviju dva stalna listića (ovo vrijeme ovisi o temperaturi i svjetlu).

Nakon pikiranja, mlade se biljke  zasjene (stavlja se zelena mreža, krečene plastike ili stakla), da bi se spriječilo neželjeno isparavanje vode iz biljaka (ovo se smije primjeniti samo u onim danima kada je posebno sunce jako jer u protivnom biljke se mogu izduljiti-etiolirati).

Berba

U prvo vrijeme plodovi se beru svakih 5-6 dana, a u vrijeme glavne berbe svaka 2-3 dana. Obranu papriku treba u što kraćem vremenu sortirati i pripremiti za tržište. Pakiranje se vrši u duboke otvorene letvarice, u kartonske kutije ili u mrežaste plastične vrećice.

Budući da je paprika lako kvarljiva roba, ne podnosi duže uskladištenje u običnim skladištima. Pri čuvanju u hladnjačama, u ambalaži koja je štiti i omogućuje provjetravanje, na temperaturi između 2-4 ºC, može se uskladištiti 4-6 sedmica.

Izvori:

  • prof.dr.sc. N.Parađiković i suradnici; Osnove proizvodnje povrća; Koprivnica, 2011.
  • Burza voća i povrća
  • Centar za ruralni razvoj i poljoprivredu CRRP – „Škola povrtlarstva“

Paprika - Sorte

ukupno: 64, aktivno: 31, neaktivno: 33

ANITA

ATRIS

BELLADONNA

BOTINEČKA ŽUTA

BRILL

CALIFORNIAN WONDER

CASANOVA

CORNO DI TOORO ROSSO

DELTA

ÉDESALMA

ESTAR

ESTILLO

FEFERONI CRVENI LJUTI

FEFERONI SLATKI ZELENI

FEFERONI SLATKI ŽUTI

FEFERONI ZELENI BLAGI

FEFERONI ZELENI LJUTI

FEFERONI ŽUTI LJUTI

FEHEROZON

GIALLO D`ASTI

HORGOŠKA SLATKA 2

ISTRA F1

KALDOM

KALINKOVA ZELENA

KALINKOVA ŽUTA

KALVIL BIJELI

KURTOVSKA KAPIA

MADONNA

MAJKOVAČKA ŽUTA

MINTOS

NOVOSAĐANKA

P-26

PALANAČKA BABURA

PIROUET

PLANIKA

PODRAVKA

PREDI

RENDO

ROTUND ZELENI

ROTUND ŽUTI

SIVRIÓ - SIVRIJA

SLONOVO UHO

SNOWDON

SOROKSARI

SZEGEDI 20

TALTOS SH

TAMBORA

TETOVSKA BABURA

VEDRANA

VIROVITIČANKA

VIZA

WHITNEY

Paprika @ KLUB

Erdutski vinogradi predstavili vrhunska vina Na blagim padinama Daljske planine, duž desne obale Dunava koji oplavljuje Erdut i čini ga poluotokom u idealnim uvjetima za uzgoj loze - na nadmorskoj visini između 130 i 190 metara, blago nagnuti prema jugu, na lesnim nanosima, nalaze se Erdutski vinogr...

+5

Pečete li vi papriku? Ali ljutu? :)

#mojepovrće, krompir, #salata #šargarepa, paprika, paradajz, luk. Kese su tu da zaplaše ptičice, kanap pripremljen za paradajz kao podrška, u plastičnim flašama je paradajz malo zaštite prilikom rasta :)

+6

Klopotec kod Matočeca U povodu Bartolovog u subotu 22.8.2020. oko 17 sati počelo se okupljati društvo u vinariji Matočec. Mjerila se temperatura i radio popis dvadesetak uzvanika. A onda je krenuo klopotec koji svojim zvukom u vinogradu plaši gladne čvorke. Obiteljska Vinarija Nade i Marijana Matoče...

+4

Bit će paradajza, paprike, krastavaca, a možda i batata :)

+5

Salata, kupus i paprika posađeni, krompir i paradajz cvjetaju, a mrvica nikla. #mojepovrće

Da probamo i ovo-paprika u senfu :D

Domaća začinska paprika iz Baranje Cijena: 1kg - 100kn

Posađeni flanci u vrt, napokon! Opet neki hladan vjetar puše tako da sam salatu i kupus pod najlon stavila dok malo ne otopli. Preko dana je temperatura solidna dok ima sunca, noći su hladne tako da nisam vise pametna šta i kako??? Mahune sam ponovno sadila jer mi ih je voda pojela. Paprika pikirana...

+10