Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Luk vlasac

Engleski naziv: Chives | Latinski naziv: Allium schoenoprasum L.

Luk vlasac

Luk vlasac ima listove koji su cjevasti, šuplji, dugi 20 - 25 cm koji formiraju više ili manje kompaktni busen na zajedničkom rizomu, koji može imati do 80 izboja. U prvoj godini takva biljka ne cvate, a u drugoj godini nakon mirovanja i vernalizacije (poticajno djelovanje hladnoće na stvaranje cvjetova) iz svih starijih izboja izbije cvjetna biljka visoka oko 30 cm, koja na vrhu nosi cvat (štitac s ružičastim ili ljubičastim cvjetovima). Sjeme brzo gubi klijavost, pa se koristi samo jednogodišnje sjeme.

Vrlo je otporan na niske temperature i može podnijeti u tlu i vrlo oštre kontinentalne zime karakteristične za brdsko-planinska područja. Kada se dužina dana smanji ispod 14 sati, a temperatura padne ispod 16 °C, asimilati iz lišća premještaju se u lukovice, a lišće žuti i odumire što je znak prelaska u mirovanje.

Budući da se od vlasca troši lišće, preporučuje se 180 - 200 azota kg/ha (u 3 - 4 prihrane), 55 kg fosfora, 200 - 220 kg kalija, 70 kg CaO (kalcij oksida) i 24 kg/ha MgO (magnezij oksida).

Vlasac za tržište može se uzgajati:

 • Za potrošnju svježih listova - Direktna sjetva na otvorenom u proljeće krajem marta ili početkom aprila ili u drugoj polovici septembra. Prikladniji je uzgoj iz presadnica proizvedenih u kontejnerima. Za jesensku sadnju sredinom oktobra koriste se oko 60 dana stare presadnice proizvedene na otvorenom na isti način. Kada listovi narastu 15 do 20 cm, režu se malo iznad razine tla i slažu u vezice po 20 g. U prvoj godini bere se 2 - 3 puta, ovisno o vremenu sjetve ili sadnje. U drugoj i trećoj godini bere se 3 - 4 puta, a može se postiči prinos do 30 t/ha. Poslije svake berbe prihranjuje se azotom uz navodnjavanje i međurednu obradu.
 • Proizvodnja za preradu - Obično se bere kombajnom za zelje. Za tu proizvodnju prednost imaju kultivari bujnijeg i većeg lišća.
 • Priprema vlasca za pospješivanje - počinje sjetvom u proljeće ili krajem ljeta direktnom sjetvom na otvorenom ili proizvodnjom presadnica. Tokom ljeta i jeseni taj se vlasac ne bere. U jesen lišće požuti i odumre, a buseni se za suhog vremena izvade, očiste od suhog lišća i uskladište u podrumu. Prije pospješivanja busenju se mora prekinuti mirovanje uranjanjem u vodu temperature 40 - 42 °C uz postupno hlađenje 12 - 16 sati. Za kasnije pospješivanje uranjaju se u vodu od 18 °C kroz najmanje 16 sati, a mogu se i izlagati toplom zraku od 30 - 33 °C na 2 - 5 dana.
 • Izvor:

  • prof.dr.sc. Mladen Jurišić; AGRO-BASE CD

  Luk vlasac - Sorte

  ukupno: 2, aktivno: 0, neaktivno: 2

  VLASAC DOMAĆI

  WELTA