Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Lubenica

Engleski naziv: Watermelon | Latinski naziv: Citrullus lanatus L.

Lubenica

Lubenica je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice Cucurbitaceae. Razvija snažni korijenov sistem koji se najvećim dijelom razvija u zoni do 40 cm tla, a glavni korijen dopire u dužinu od 2-3 m. Stablo je razgranato, snažno, na njemu se nalaze puzave vriježe, a ovisno o sorti mogu narasti 3-4 m. Cvjetovi su razmješteni pojedinačno i izrazito su žute boje. Otvaraju se u jutarnjim satima i cvjetaju samo jedan dan, a neoplođeni ženski cvjetovi ostanu otvoreni i slijedeće dane. Lubenica je stranooplodna biljka i proizvodi se najčešće iz rasada, ali može i direktno iz sjemena. Uzgaja se na otvorenom polju, u plastenicima i kombinovano. Rana proizvodnja uspješna je u plastenicima bez ili s povremenim grijanjem.

Agroekološki uvjeti

Temperatura

Minimalna temperatura za klijanje sjemena je oko 15 °C, a optimalna oko 30 °C. Ako temperature tokom uzgoja padnu ispod 10 °C, biljka  počinje žutjeti i vrlo teško se oporavlja čak i ako su kasnije temperature povoljne. Lubenice su biljke intezivnog svijetla. Oblačno vrijeme, naročito u vrijeme rasta plodova, nepovoljno utječe na njihov porast.

Voda

Opskrba vodom treba biti dovoljna naročito u fazama razvoja vriježa, u cvatnji i zametanju plodova. Za rast i razvoj lubenice potrebno je 300-400 m3 vode/ha, što ovisi o vremenu (suša ili ne). Vlaga je izuzetno važna u vremenu rasta plodova, ali 15-20 dana pred zriobu navodnjavanje se prekida.

Tlo

Tlo za uzgoj lubenica mora biti rahlo, dobre strukture, duboko poorano u jesen, na ocjeditom terenu. Idealna su aluvijalna naplavna tla i glinasto pjeskovita tla. Hladno, zbijeno, vlažno tlo nije dobro za ovu proizvodnju. Korjen lubenice je dug, ponekad i više od 2 m, ali u sloju 40-50 cm od površine je najveća masa. Za rast i plodonošenje kiselost tla treba biti pH 5,0 – 5,5.

Agrotehničke mjere

Plodored

Za lubenice, kao i karastavce dobar predusjev može biti paprika, paradajz, krompir, leguminoze i trave. Poželjno je mijenjati plodored svake 4 godine, ali toga se ne mora striktno pridržavati.

Obrada tla

Tlo za uzgoj treba imati najmanje 2,5 % humusa, tako da zaoravanje 30-50 t/ha stajskog gnojiva u osnovnoj gnojidbi treba biti neizostavna agrotehnička mjera. Neposredno prije sjetve ili sadnje, potrebno je gornji sloj zemlje usitniti u manje grudice pomoću vrtne freze. Rahli sloj sačinjen od sitnih grudica zadržava vlagu u tlu, daje posađenim biljkama oslonac i pogoduje dobrom razvoju korijenja i zdrav rast biljke. Kako bi poboljšali rast biljke, spriječili rast korova i omogućili da u vrijeme sjetve i ubiranja plodova zemlja dobije dovoljno vlage, tlo je potrebno redovno rahliti.

Gnojidba

Osnovnom obradom unosi se stajski gnoj i kompost 30-40 t/ha i ako je moguće, unošenje zrelog stajskog gnoja u toku sadnje u kućice. Treba voditi računa da stajski gnoj koji se unosi u toku sadnje ili sjetve bude humificiran, tj. dobro zreo jer se u suprotnom mladi korjen ili klica mogu izgoriti i cijeli trud je uzaludan. Ako se stajski gnoj unosi u kućice potrebno je oko 2 kg po kućici, stavlja se na dno, a iznad stajskog gnoja nanosi se tanki sloj zemlje.

U osnovnoj obradi unosi se 400-500 kg mineralnog gnojiva NPK u omjeru 1:2:1. Fosfor je vrlo značajan za dobar prinos. Prihrana lubenice (ako nema preporuke i analize tla) vrši se 10 dana od presađivanja do 50 % težine prva dva ploda. Važno je pratiti razvoj biljke i u vrijeme stvaranja vriježa (grana, loze), treba prihraniti sa KAN-om 150-170 kg/ha u dva ponavljanja.

Prihrana se izvodi prije navodnjavanja, treba paziti da gnojivo ne padne na list, kako ne bi došlo do paleži. Ovo nije važno ako je sistem zaljevanja kap po kap, pa se gnojivo zajedno sa vodom unosi u zonu korjena. Ujedno to je i najbolja metoda.

Praksa je pokazala da 3-4 prihranjivanja u razmacima od osam dana kristalinskim oblicima gnojiva pojačanim s mikroelementima (magnezijem, bakrom i željezom), daju odlične rezultate u kvalitetu i prinosu lubenica. Kristalinska gnojiva mogu se i folijarno primjeniti u koncentraciji od 0,1-0,2 %, ali moraju imati uputu za tu vrstu primjene. Folijarnu prihranu treba vršiti kasno poslije podne, rano u jutro ili u vrijeme oblačnih dana.

Sjetva i sadnja

Poznato je nekoliko načina uzgoja lubenica, a najčešći su:

Uzgoj u niskim tunelima - Na pripremljenu zemlju (stajski gnoj, gnojivo, dezinsekcija i dr.) se postavlja (ukapa) crna folija koja mora dobro prijanjati uz tlo. Na razmak 70-80 cm u redu naprave se otvori u koje se sije sjeme ili sade sadnice lubenice. Posijane ili posađene lubenice pokriju se plastičnom folijom u vidu niskog tunela visine 50-70 cm. Red od reda udaljen je 80-100 cm. Viša temperatura tla pod crnom folijom, dovoljno vlage, pojačana mikrobiološka aktivnost u tlu, daju dobre uvjete za rast i razvoj biljke. Ako su dani topli, tunele treba na bokovima otvarati i vršiti provjetravanje nasada da se spriječi rana pojava bolesti. Polovicom maja kada je biljka zaštićena od mrazeva, folija se skida. Ovaj uzgoj omogućava 10-15 dana ranije plodonošenje i biljke su otpornije na štetočine i bolesti.

Iz presadnica - Sjetva sjemena za uzgoj presadnica lubenica koje trebaju biti spremne za sadnju za kraj aprila vrši se 10. - 15.03. u zaštićenom prostoru (plastenik, staklenik, topla lijeha). Sjeme se sije u tresetne kocke ili kontejnere promjera 8-10 cm ili Jiffi kocke. Do nicanja temperatura treba biti 22-25 ºC, a poslije nicanja temperatura se snizuje nekoliko dana na 15-16 ºC kako bi se uzgojilo čvrsto i kratko stablo. U fazi 2-3 lista temperatura se ponovo podiže na 20-23 ºC, ali tokom noći treba ostati na 15-16 ºC. U fazi 6-8 listova i kada korijen omota tj. ispuni prostor u loncu, biljka je spremna za presađivanje. Nekoliko dana prije presađivanja temperature se postupno snižavaju, ventilacija i krovni prozori ostaju otvoreni i preko noći, a biljke se obilno zaliju dan prije presađivanja. Sadnice se ručno ili sadilicama sade u pripremljene rupe, treba paziti da se ne posade dublje nego što su bile u lončiću. Poslije sadnje biljke treba obilno zaliti s 25-30 l vode/m2.

Sadnja bujnih sorri treba biti na razmak 100 cm u redu, a 150 cm između reda, dok kod sorti sa manje lista sadnja može biti 100 x 100. Na većim površinama na svakih 80-100 m ostave se putevi širine 3 m za prolaz mehanizacije.

Danas je uglavnom cijeli ciklus mehanizovan, tako da se u jednom prohodu postavlja sistem za navodnjavanje na tlo, zatim crna folija s rupama za presadnice, odmah se vrši sadnja, a na presadnice se navlači zaštitni perforirani pokrov (agril i sl.).

Njega nasada

Međuredno kultiviranje nije potrebno ako je sadnja na foliji, ali ako je u tlu tada je ova mjera moguća sve dok se redovi ne zatvore s lozom i lišćem.

Od početka plodonošenja zalijeva se svake sedmice. Bolje je jedno obilno zalijevanje nego svaki dan po malo ako je navodnjavanje putem rotirajućih prskača, iz razloga što svakodnevno vlaženje lista ima za poslijedicu pojavu bolesti. Ako je navodnjavanje metodom kap po kap, treba ga obavljati svakodnevno jer se na taj način ne ugrožava nadzemni dio biljke.

Berba i prinosi

Lubenica je zrela 80-95 dana od dana sadnje. Danas je na tržištu prisutno puno sorti različitih dužina vegetacije, a porast i zrioba direktno je vezana za broj sunčanih dana. Bere se ujutro, odsjecanjem drške nožem ili mehanički. Prinos je ovisan o sorti, a kreće se od 20-60 t/ha.

Izvori:

  • prof.dr.sc. N. Parađiković i suradnici; Osnove proizvodnje povrća; Koprivnica, 2011.
  • Burza voća i povrća

Lubenica - Sorte

ukupno: 39, aktivno: 14, neaktivno: 25

CELEBRATION

CHARLESTON GREY

CORINDA

CRIMSET

CRIMSON RUBY

CRIMSON SWEET

CRISBY

DAVID

DUMARA

ELETTA

EMPEROR

FANTASY

IMPERIAL F1

KARISTAN

KODAK

LADY

MADERA F1

MENUETTO

MRAMORNA

NELSON

NUN-7508

PALADIN

PANONNIA

PATANEGRA F1

RED STAR

RED SWEET F1

ROYAL FLASH

ROYAL SWEET F1

STOKS

SUGAR BABY

TOP GUN F1

TROPHY

VARDA

VASKO

VUKOVARSKA LUBENICA

ZENGÖ

Lubenica @ KLUB

Sezona lubenica je počela. U maloprodaji se lubenice takođe mogu naći i za 50 dinara po kilogramu, ali cene idu i do 90 i 100 dinara, a početkom juna bilo je grčkih lubenica i za 150 dinara. Vremenske prilike ukazuju na to da su ove godine lubenice dobro uspele i da su kvalitetne jer je bilo dosta t...

Tursko voće i povrće moglo bi da preplavi i naše tržište. Turska lira je u odnosu na američki dolar značajno pala, a to će imati ogroman uticaj na trgovinu voćem i povrćem cele regije, a time i istočne Evrope i Evropske unije. Turska je najveći izvoznik svežeg voća i povrća u regiji, u Evropi od nje...

Na beogradskoj pijaci Skadarlija (koju mnogi češće zovu po starom imenu Bajlonijeva pijaca) danas su tezge bile prepune jagoda i trešanja. I dok sezona jagoda uskoro pralazi, trešnje tek pristižu pa su u skladu s tim i cene. Jagode koštaju od 150 do 250 dinara, dok su trešnje od 300 do 500 dinara. N...

+5

Nekome ispred kuće raste cveće a mojim komšijama - ni manje ni više nego lubenica! Život je čudo. :D

Ova godina i poljoprivredna sezona specifična je po tome što većina biljaka kasni sa vegetacijom. Tako je i u Šumadiji u opštini Knić gde pojedino povrće još nije stiglo na berbu, pšenica je lošeg kvaliteta a jedina kultura kojoj su padavine odgovarale je soja. "Što se tiče ove sezone ja ne pamtim d...

Slaviša iz kragujevačkog sela Drača pronašao je u svojoj bašti lubenicu tešku skoro deset kilograma u prvoj polovini decembra. Iznenadjenje je bilo još veće kada je rasekao plod i probao lubenicu, kako kaže, tako slatku i ukusnu nije jeo celog leta .

+2

Komšija došao na večeru. Kaže da je vrućina. Probao lubenicu i nije nešto zadovoljan.

U Kaću gde prodaje svoje lubenice, Milica Vuković se na zanimljiv način dosetila kako kupci mogu da probaju na licu mesta lubenicu i pritom se uvere u njen kvalitet. Svaka čast na ideji!

+6

Koke se mao osvežile lubenicom ;D