Korabica

Engleski naziv: Kohlrabi | Latinski naziv: Brassica oleracea L. convar. acephala (DC.) Alef. var. gongylodes L.

Korabica

Korabica je dvogodišnja biljka. U prvoj godini nakon četvrtog ili sedmog pravog lista počinje zadebljavanje stabljike, koja do tehnološke zrelosti poprimi kuglast, kuglasto spljošten ili ovalan oblik. Svijetlo zelene je ili ljubičaste boje. Listovi su spiralno raspoređeni na dugim peteljkama, romboidnog oblika i više ili manje urezanog ruba i s voštanom prevlakom. Na vrhu zadebljale stabljike rozeta je lišća.

Ime je dobila od njemačkih riječi Kohl, što znači kupus i Rabi, što znači repa, koje dobro opisuju njezin okus nakon kuhanja. Koraba je vrlo hranjivo, ukusno povrće koje je otpornije na sušu od ostalih kupusnjača i uspijeva na područjima gdje nije moguć uzgoj repe.

Agroekološki uvjeti za uzgoj korabice

Temperautra

Optimalna temperatura za rast i formiranje pravilne zadebljale stabljike iznosi 14 – 20 °C danju i 8 – 12 °C noću, a temperatura tla mora biti viša od 8 °C.

Voda

Ako nakon sušnog razdoblja padne jača kiša, zadebljala stabljika puca. U trenutku presađivanja korabica se zalijeva s 30 - 40 mm vode, a zatim svakih 5 - 8 dana do stvaranja zadebljanja stabljike s 20 - 30 mm vode.

Tlo

Za ranu proizvodnju prikladnija su lakša tla koja se brže zagrijavaju, a za jesensku proizvodnju povoljnija su srednje teška tla s većim kapacitetom za vodu uz reakciju tla pH 6 – 7,5. Na kiselijim tlima potrebno je dodavati vapno.

Agrotehničke mjere u uzgoju korabice

Plodored

Korabica se obično sadi nakon kulture gnojene organskim gnojivima. Do ponovne sadnje na isto mjesto trebalo bi proći najmanje 3 godine.

Gnojidba

Općenito se preporučuje 145 – 225 kg/ha azota, 80 kg/ha fosfora i 180 kg/ha kalija. Azot se aplicira u 2 – 3 obroka.

Sadnja / sjetva korabice

Za ranu proljetnu proizvodnju presadnice se proizvode u zaštićenom prostoru uz temperature više od 14 °C. U sandučićima ili na gredici može se uz sjetvu 2 g/m2 proizvesti do 500 presadnica golog korijena. Za najraniju proizvodnju na otvorenom uz pokrivanje agrotekstilom ili perforiranom PE folijom veće presadnice uzgojene u nešto većim lončićima (50 – 60 cm3) omogućuju raniju berbu za oko 2 sedmice.

Za jesensku proizvodnju presadnice golog korijena siju se na gredice na otvorenom ili u kontejnere na zaklonjenom prostoru uz učestalo orošavanje. Presadnice s grudom zemlje ili supstrata brže se prilagode uvjetima nakon sadnje i daju ujednačeniji usjev.

Ovisno o veličini zadebljale stabljike, presadnice se sade na razmak od 25x25 ili 30x25, odnosno 13 – 16 biljaka/m2. U jesenskom uzgoju srednje kasnih i kasnih kultivara sadi se 8 – 12 biljaka/m2, na razmak 40x30 ili 30x30 cm.

Njega nasada korabice

Rana korabica sadi se na uzdignute gradice, koje treba pripremiti barem 2 sedmice prije planirane sadnje, da se tlo slegne i površinski sloj dobro prosuši. Malč od crne PC folije omogućuje brže zagrijavanje površinskog sloja tla i bolje uvjete za rast biljaka nakon sadnje. Za jesensku proizvodnju gredice nisu prijeko potrebne, ali prije sadnje tlo treba dobro natopiti.

Međuredna obrada uz prihranu azotom može se sprovesti kada stabljika počne odebljavati. Najvažnija mjera njege je održavanje vlage tla iznad 65 % poljskog vodnog kapaciteta, da u slučaju jačih oborina ne dođe do pucanja zadebljale stabljike.

Berba i skladištenje korabice

Prekrivanje nasada agrotekstilom ili perforiranom PE folijom može pospješiti berbu za 7 – 14 dana. Jesenski uzgoj kasnijih kultivara omogućuje berbu do kraja oktobra.

Korabica se bere ručno. Oštrim nožem reže se neposredno ispod zadebljale stabljike. Istovremeno se odrežu svi stariji i oštećeni listovi. Najranija proljetna korabica za tržište se prodaje sa zdravim i neoštećenim lišćem. Rani i srednje rani kultivari, koji dospijevaju u drugoj polovici maja, u junu i početkom jula, prodaju se samo s vršnim listovima, a jesenski kasni kultivari bez lišća. Prinosi korabice mogu biti 20 – 30 t/ha, a jesenske, kasne korabice i 50 t/ha.

Pakira se u letvarice ili kutije sa zadebljalim stabljikama uz kraće stranice, a s lišćem u sredini. Jesenska korabica bez lišća pakira se u letvarice ili mrežaste vreće. Korabica s lišćem može se skladištiti samo na kraće vrijeme (2 – 3 sedmice) na temperaturi od 0 – 1 °C i pri 97 % relativne vlage zraka. Jesenska korabica bez lišća može se skladištiti u podrumima više mjeseci.

Izvor:

  • R. Lešić, J. Borošić, I. Buturac, M. Ćustić, M. Poljak, D. Romić; Povrćarstvo; Čakovec, 2002.
  • Burza voća i povrća

Korabica podzemna

Engleski naziv: Kohlrabi | Latinski naziv: Brassica napus L. em. Metzg. var. napobrassica (L.) Rchb.

Korabica podzemna

Korabica podzemna je dvogodišnja povrtna biljka, koja u prvoj godini oblikuje lisnu rozetu i zadebljali korijen, a u drugoj cvjetonosnu peteljku, cvijet i sjeme. Porijeklom je iz srednje Europe i najbolje uspijeva u podneblju umjerene klime jer je dosta otporna na hladnoću (do -10 °C). Za uzgoj su najprigladnija srednje teška tla, ilovače i pjeskovite ilovače.

Za prehranu se koristi korijen, koji je loptastog oblika, mase od pola do više od jednog kilograma. Boja kore gornjeg dijela korijena, koji obično izraste iznad zemlje, zelenoljubičasta je, dok je donji dio žutonarančast. Meso korijena je blijedonarančaste boje, čvrsto je i sočno. Odlikuje se slatkastim okusom, koji potječe od eteričnih ulja i šećera (glukoze i saharoze).

Ako se uzgaja 5 – 6 mjeseci, može se postići prinos od 50 t/ha. U gnojidbi preporučuje se 125 kg/ha azota, 65 kg/ha fosfora i 15 kg kalija. Sije se preciznom sijačicom na međuredni razmak od 40 – 50 cm, uz utrošak 1,5 – 2,5 kg sjemena po hektaru. Kada postigne željenu veličinu korijena vadi se odgovarajučim iskapačem. Odstranjuje se lišće koje se koristi za stočnu hranu.

Izvor:

  • R. Lešić, J. Borošić, I. Buturac, M. Ćustić, M. Poljak, D. Romić; Povrćarstvo; Čakovec, 2002.

Korabica - Sorte

ukupno: 16, aktivno: 4, neaktivno: 12

CINDY

DELIKATESS BLAUER

DELIKATESS WEISSER

DVORSKY BIJELA

EXPRESS FORCER

GOLIATH GREEN

GOLIJAT PLAVA

KOLPAK

KOMET

KONMAR

LANRO

ROGLIJEVA RANA

TRERO

WIENER BLAUER GLAS

WIENER WEISSER GLASS