Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Komorač

Engleski naziv: Fennel | Latinski naziv: Foeniculum vulgare Miller

Komorač

Komorač se upotrebljava najviše kao začin. Ima dubok, snažan i razgranat vretenasti korijen. U vegetativnoj fazi stabljika mu je skraćena i obavijena rukavcima. Cvjetna stabljika naraste do 150 cm, a na vrhu nosi cvat (štitac). Cvjetovi su žuto-zelene boje, plod kalavac, a u 1 g može biti 150 izduženih rebrastih sjemenki. Postoje tri varijeteta F. v. var. vulgare – divlji komorač, F. v. var. dulce – uzgaja se kao začinska i ljekovita biljka te F. v. var. azoricum – koristi se za povrće.

Agroekološki uvjeti uzgoja komorača

Temperatura

Minimalna temperatura za klijanje iznosi 2 – 5 °C, a optimalna 20 °C. U povoljnim uvjetima od sjetve do nicanja prođe 8 – 10 dana. Za vegetativni rast optimalne su temperature 16 – 18 °C, a biljka može podnijeti niske temperature do -4 °C.

Voda

Vlaga je komoraču potrebna samo u vrijeme klijanja i vlatanja.

Tlo

Visoke prinose daje na rastresitim, humusom bogatim tlima, kao na černozemu, smeđim lesiviranim tlima i crnici.

Agrotehničke mjere u uzgoju komorača

Plodored

Komorač dolazi u plodoredu nakon kulture gnojene organskim gnojivima. Na istu površinu ne smije doći 3 – 4 godine. Može se uzgajati kao drugi usjev nakon ranog povrća.

Obrada tla

Da bi niknuo brzo i ujednačeno, komoraču je potrebno dobro obrađeno tlo s dosta vlage. Obavezno treba obaviti jesensko duboko oranje da bi se tlo u proljeće pripremilo sa što manje prohoda mehanizacijom i tako održala vlaga nakupljena tokom zimskih mjeseci.

Gnojidba

Zbog velike biljne mase i relativno kratke vegetacije do tehnološke zriobe komorač treba mnogo lahko pristupačnih hraniva. Za prinos od 30 t/ha potrebno je 120 – 150 kg/ha azota uz primjenu u 2 – 3 navrata, 35 kg/ha fosfora, 180 kg/ha kalija, 65 kg/ha kalcija i 25 kg/ha magnezija.

Njega nasada

Tokom ljeta najvažnija je mjera zalijevanje. Uz međurednu obradu može se i malo nagrnuti, što će pospješiti izbjeljivanje glavice. Vrši se prorjeđivanje na 15 – 20 cm razmaka biljke od biljke jer se u pregustom usjevu često razviju plosnate umjesto okrugle lukovice (glavice).

Sjetva / sadnja komorača

Može se sijati direktno ili uzgojiti iz presadnica. Uzgoj iz presadnica ima prednost jer sjeme komorača obično nema visoku klijavost i neujednačeno niče. Sije se u junu, a za proizvodnju presadnica treba 30 – 40 dana. Presadnice sa 4 – 5 listova presađuju se na razmak 50x20 cm. Ako se slatki komorač sije direktno na stalno mjesto, potrebno je 3 – 8 kg sjemena/ha.

Berba i skladištenje komorača

Glavna berba obavlja se u drugoj polovici septembra i u oktobru do početka novembra i jačih mrazeva. Bere se kada dostigne tehnološku zriobu i to rezanjem biljke u zoni korijenova vrata. Zatim se skinu dva vanjska lista zajedno s lisnim rukavcem, a ostali listovi prikrate se na 5 – 6 cm, osim najmlađih listova. Tako priređena glavica ima 150 – 350 g. Prinos komorača može biti 20 – 30 t/ha.

Komorač se može skladištiti 2 – 3 sedmice na temperaturi od 0 – 2 °C i 97 % relativne vlage zraka, ako se želi sačuvati zeleno i svježe najmlađe lišće. Bez najmlađeg lišća može se u istim uvjetima čuvati i do 8 sedmica.

Izvor:

  • R. Lešić, J. Borošić, I. Buturac, M. Ćustić, M. Poljak, D. Romić; Povrćarstvo; Čakovec, 2002.
  • Dr. I. Šilješ, ing. Đ. Grozdanić, mr. I. Grgesina; Poznavanje, uzgoj i prerada ljekovitog bilja; Osijek, 1992.

Komorač - Sorte

ukupno: 5, aktivno: 1, neaktivno: 4

DI FIRENZE

FINO

TARDO

WADENROMEN

Komorač @ KLUB

PROIZVODNJA KUKURUZA ŠEĆERCA (Zea mays L. saccharata sturt). Kukuruz šećerac pripada posebnoj podvrsti kukuruza, koja se odlikuje većim sadržajem šećera u zrnu (4 - 5 %, pa sve do 12 %), po čemu je i dobio ime. Mlado zrno, na prelazu iz mlečnog u voštano zrenje, sočno je i vrlo ukusno. Kukuruz šećer...

Nova blaga starog podruma Na ekskluzivnoj večeri "Nova blaga starog podruma" u zagrebačkom restoranu Kaiser Marija Meštrovića, prvi put se izvan podruma kušalo macerirano bijelo i odležano crno vino od grožđa s glasovitog kutjevačkog vinogradarskog položaja Koria iz berbe 2017. Linija vina nazvana j...

+4

JOHN DEERE BALIRKE ❗❗ Fiksna ili varijabilna komora koju birate? 🤔 Javite se svom prodajnom predstavniku 📞 https://novocommerce.hr/kontakt/ https://novocommerce.hr/john-deere/prese/ #novocommerce #johndeere

Nije tajna da srpska organska proizvodnja najbolje rezultate poslednjih godina beleži u izvozu. U 2022. godini izvezli smo organskih proizvoda u vrednosti od preko 68 miliona evra. Kada pogledamo strukturu izvoza, jasno je da jagodasto voće beleži sjajne rezultate, objavio je Berry bilten koj izdaje...

Wine EnoGASTRO Vip Event Međunarodna konferencija vinskih, ugostiteljskih i gastronomskih znalaca Zagreb Wine EnoGASTRO Vip Event –edukacija i druženje Posljednji ovogodišnji Wine EnoGASTRO Vip Event održao se 01. srpnja 2021. u Zagrebu u restoranu Tagliata. Veliki broj ugostitelja i turističkih dje...

+3

Održani Prosecco Days Prosecco Days – susret talijanskih proizvođača vina i ljubitelja mjehurića, održani su 14. i 15. 10. u zagrebačkom hotelu Dubrovnik. Dvadeset talijanskih proizvođača Prosecca DOC prezentiralo je 60 vinskih etiketa, među kojima i velik broj Prosecca DOC Rosé – ružičastog pjenušc...

+3

VinEko – prva izložba prirodnih vina u Zagrebu Na konferenciji za medije održanoj u zagrebačkom diWine Baru najavljena je prva regionalna izložba ekoloških, organskih i biodinamičkih vina i maslinovih ulja pod nazivom VinEko, koja će se održati u Narodnom sveučilištu Dubrava u Zagrebu 10. prosinca 2...

+4

Zadružni savez Vojvodine, zadruga “Nizina“ iz Plavne i zadruga ”Lovrenac“ iz Mledenova organizuju tradicionalnu manifestaciju ”Žetveni dan“. Ovogodišnja manifestacija održaće se na potesu Plavna – Mladenovo, u petak, 1. jula. Partnersku podršku i ovog puta daju Privredna komora Vojvodine, Garancijsk...

BERBA I ČUVANJE AKTINIDIJE. Berba aktinidije. Berba plodova aktinidije, u narodu više poznate kao kivi, počinje u oktobru i traje do sredine novembra, što zavisi od sorte. Datumom se ne može tačno utvrditi početak berbe, jer u velikom broju slučajeva zavisi od vremenskih uslova. Takođe, ni zadnji te...

Prosecco Days U zagrebačkom hotelu The Westin u listopadu ove godine održat će se poslovni vinski sajam Prosecco Days. Kao uvod u Prosecco Days sajam, organizatori su osmislili i nekoliko prezentacija tog popularnog pjenušavog vina. Prva najava ovog sajma održana 7.srpnja 2021. u zagrebačkom restora...

+3

Srpsko udruženje mladih poljoprivrednika (SUMP) u saradnji sa Privrednom komorom Vojvodine organizuje konferenciju pod nazivom "Mladi poljoprivrednici u Srbiji i EU", 20. maja sa početkom u 13.00 časova na Novosadskom sajmu za vreme Poljoprivrednog sajma u Master hali na štandu Pokrajinskog sekretar...

U Srbiji je vrednost izvoza organskih proizvoda porasla više od 15 puta u proteklih 10 godina, objavila je Privredna komora Srbije. Izvoz je u 2021. u odnosu na 2020. skočio 53 odsto i iznosio je 57,4 miliona evra. U ovom trenutku postoji više od 7.000 proizvođača, a brojni među njima redovno učestv...