Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Kapari

Engleski naziv: Caper, capers, capri | Latinski naziv: Capparis spinosa L.

Kapari

Kapari je dugogodišnja biljka iz porodice Capparidaceae. To je pretežno tropska i suptropska biljka, ali uspijeva i na obalama Sredozemnog mora. Raste kao grm. Stabljika je drvena sa mnogobrojnim prutićima koji vise. Dugi su i do 2 metra. Korijen je okomit. Listovi su mesnati, naizmjenični, okruglasti, goli, a na licu sjajni. Zelene je boje. Cvijet je dvospolni,  mirisan, smješten na dugoj stapci. Izrazito je velik i sastavljen od četiri nježne bijele ili ružičasto-ljubičaste latice i četiri lapa. Prašnici su ružičasti i vrlo brojni (60 – 100). Ima modrastu plodnicu koja se nalazi na dugom dršku i sadrži mnogo sjemenih zametaka. Cvate od maja do augusta, a cvjetovi se otvaraju samo jednom, kratko između jutra i podneva.

Cvjetni pupovi se ostave dva dana u kući da se osuše. Obično se sortiraju po veličini. Skinu se stapke i stavljaju u dobar vinski ocat (kvasinu). Na 1 kg pupoljaka ulije se 1 litra octa. Ocat mora biti jak i kvalitetan jer se inače kapare pokvare. Radi sigurnosti prije octa neki ih posole i ostave u soli dva dana. Potom ih isperu hladnom vodom i stave u bocu s octom i drže na suncu 10 dana. Poslije toga mijenjaju ocat i malo ga razrijede. Neki ipak cvijetne pupove sole. Ovako pripremljeni kapari omiljeni su začin i dodatak jelu. Okus im je trpak, gorak, aromatičan i malo kiseo. Cvjetovi sadrže eterična ulja, pa se koriste u medicini, pupoljci cvijeta koriste se kao dodatak jelima, a sama biljka smatra se i afrodizijakom.

Agroekološki uvjeti za uzgoj kaparija

Podnosi niske temperature, do -8 °C. Voli mjesta izložena suncu, zaštićena od jakih vjetrova na visinama od 60 m nadmorske visine. Grmovi kapara, zavisno od vrste, uspjevaju na suhom tlu ili u plitkoj, morskoj vodi. Voli lagana rastresita do srednje teška tla, bogata skeletom. Podnosi i viši sadržaj aktivnog vapna i posolicu i slana tla. Posolicu na listovima 'koristi' u periodu sušnih i toplih ljetnih dana, za folijarno dobivanje vode na način da iz posolice 'siše' vodu koju ona noću skuplja iz vlage u zraku. Prirodno niće na mjestima 'čistim' od raznih humusa s gljivicama i bakterijama jer mu one unište klicu prije nego se ona i žilice razviju iz dosta tvrde opne sjemena.

Agrotehničke mjere u uzgoju kaparija

U proljeće nakon početka izboja mladica može se prije kiše ili zalijevanja prihraniti sa azotnim gnojivom. Rezidba se obavlja u dva navrata, i to prvi puta u jesen, a drugi puta početkom proljeća, kada se prutovi potpuno odrežu ne ostavljajući niti jedan pup. Tako prisilimo kapari da daje mladice, jer on cvjeta i daje plod samo na jednogodišnjim mladicama. U proljeće 30 - 40 dana nakon izbijanja mladica iz panja možemo ih prorijediti, pa će one koje ostanu biti jače, duže i rodnije, a time ćemo ujedno oblikovati grm da bude prozračan i lijep.

Sjetva / sadnja kaparija

Kapari se može uzgajati na balkonu ili u vrtu s tim da se lonac unese u kuću od 15. oktobra do 1. maja. Osušene sjemenke sade se u februaru ili martu, tada je sigurno da ih neće pojesti mravi. Napravi se smjesa vapna i malo zemlje i od toga napravi grudica veličine badema. U sredinu se smjesti sjemenka i pincetom sve ugura što dublje u šupljinu zida. Pri tome se bira sunčano mjesto jer na vlažnim mjestima kapari stradava od gljivičnih oboljenja.

U rasadnicima se uzgajaju sadnice koje se kasnije početkom proljeća sade na pripremljeno tlo. Iskopaju se jamice duboke 30 cm, a udaljene jedna od druge 2 m. U jamice se stavi stajski gnoj i pomiješa sa šljunkovitom zemljom. Kapari je sa žilama jako osjetljiv, pa kod sadnje treba pripaziti. Počinje obilno rađati tek u petoj godini. Grmovi mu traju uz dobru njegu 30 – 40 godina.

Sjemenke se mogu staviti i u suhu smokvu i utisnuti u pukotinu na zidu. Povremeno se malo zalije. Utakne se više sjemenki i smokvi jer uspjeh nije 100 %-tni.

Berba i skladištenje kaparija

Cvjetni pupoljci se beru dok su potpuno zatvoreni. Berba počinje krajem maja ili u junu, a obavlja se svakog drugog ili trećeg dana. Što su cvjetni pupovi manji, tvrđi i okrugliji, to su bolji. Čim se cvjetni pupovi počnu malo otvarati ili su previše veliki, ne beru se, već puštaju da se rascvjetaju. Plod je crvenkasto jajasta boba na dugoj dršci, a sjemenke su bubrežaste i također crvenkaste. Smatra se da jedan grm u povoljnoj godini može dati od 0, 5 – 2, 5 kg cvijetnih pupova, što je kod samoniklih kapara teško kontrolisati.

Još zatvoreni pupoljci beru se ručno u rano proljeće i sirovi nisu jestivi. Tek nakon jednodnevnog sušenja i potapanja u morsku vodu, slanu otopinu, ocat ili ulje, spremni su za upotrebu. Pritom nastaje kiselina, koja daje njihov pikantan okus. Kapari trebaju biti zatvoreni, maslinasti do plavo-zeleni i što manji. Tada su najboljeg okusa, ali su zbog teže berbe i skuplji.

Kapari - Sorte

ukupno: 3, aktivno: 0, neaktivno: 3

DUBROVAČKA KAPRA

PALAGRUŽA, PALAGRUŠKA KAPRA

SAINT ANDREA