Engleski naziv: Dwarf French bean | Latinski naziv: Phaseolus vulgaris L.
Grah mahunar je jednogodišnja biljka iz porodice Lepirnjača (Fabaceae syn. Legumiosae). Po svojoj hranjivoj vrijednosti najbogatiji je izvor biljnih bjelančevina najvrijednijih u ljudskoj ishrani.
Korijen graška je vretenast i vrlo razgranat, a na sebi ima veliki broj sitnih korijenovih dlačica. Visina stabla ovisi o sorti a može biti od 60-130 cm. List graha je složen, a liske su srcolike. Cvijet je bijel, ljubičast ili neke druge boje. Plod je mahuna a njezin oblik, boja, veličina ovisi o sorti.
Grah mahunar ima velike zahtjeve za toplinom koja je neophodna za normalan rast i razvoj. Optimalna temperatura u fazi sjetve iznosi 20-23 °C dok bi tokom vegetacije temperatura trebala iznositi 18-25 °C. U vrijeme cvatnje temperatura ne bi trebala prelaziti 30 °C iz razloga što se to negativno odražava na oplodnju i zametanje plodova.
Grah mahunar ima umjerene zahtjeve za vodom. Budući da se korijenov sistem uglavnom nalazi u površinskom sloju tla, potrebno je pripaziti da su tla dobro drenirana i vodopropusna kako se voda nebi zadržavala u površinskom sloju.
Za rast su potrebna slabo kisela tla, pH 6,5-7,5. Ako je tlo kiselije, tada je potrebno provesti kalcifikaciju tla. Tlo treba biti rahlo, rastresito, mrvičaste strukture da se korijen može što bolje razvijati i da je što bolji razvoj kvržičnih bakterija.
Obavezno se uzgaja u plodoredu i to svake 4 godine, a iza njega je dobro uzgajati paradajz i papriku jer zahvaljujući mogućnosti vezanja azota iz zraka, grašak ostavlja dobro opskrbljeno tlo azotom.
Tokom jeseni tlo se mora orati do 30 cm dubine.
Azotna gnojiva upotrebljavaju se u manjim količinama i to samo radi osiguranja biljke azotom u prvim fazama razvoja. Kasnije one same usvajaju atmosferski azot i na taj način podmiruju svoje potrebe. Prilikom osnovne gnojidbe najbolje je dodati od 500 do 600 kg NPK 7-14-21 ili 8-16-24. Grah nema velikih zahtjeva u proljetnom razdoblju i uglavnom prihrana se ne primjenjuje. Ako je usjev slabiji u porastu, tada se može oprezno prihraniti sa 100 kg KAN-a/ha.
Sjetva graha vrši se kada je temperatura tla 10 ºC u aprilu u kontinentalnim uvjetima, dok u mediteranskom podneblju sjetva se može obaviti znatno ranije. Sjetva se obavlja pneumatskim sijačicama međurednog razmaka 50 cm, a u redu razmak između sjemena 5 cm. Sije se na dubinu 5 cm. Za jedan hektar ovisno o sorti i krupnoći sjemena, potrebno je od 80 do 100 kg sjemena.
Njega nasada graha sastoji se od navodnjavanja, posebno kod pojave cvjetova i rasta mahuna i naravno uništavanje korova.
Grah mahunar bere se kombajnima u tehnološkoj zriobi, a određuje se prema razvijenosti zrna u mahuni. Prinosi se kreću od 10 do 15 t/ha.
Izvori:
Engleski naziv: Climbing French bean | Latinski naziv: Phaseolus vulgaris L.
Grah mahunar visoki nema čvrsti pergamentni sloj i celulozne niti (konci). Zbog povinute stabljike uzgajaju se uz oslonac. Uzgaja se i zajedno u sjetvi s kukuruzom, na sklopu upola manjem nego za uzgoj kukuruza u čistoj kulturi.
Od visokih sorti graha mahunara žute boje i plosnatih mahuna najraširenija je sorta Jeruzalemska, zelene boje plosnatih mahuna i sorta Necores. Od visokih sorti graha mahunara zelenih mahuna okruglog presjeka dosta je proširena sorta Precores.
Kultivari visokog graha mahunara namijenjeni su prvenstveno za domaćinstva i za prodaju na tržištu u svježem stanju. Imaju veću rodnost, duže razdoblje berbe, ali za uzgoj trebaju potporu, što znači veća ulaganja. Koriste se i za uzgoj u zaštićenim prostorima. Prednost imaju kultivari dugih, ravnih, žutih ili zelenih mahuna, okruglog ili ovalnog presjeka, ovisno o potražnji na tržištu.
U sjevernim područjima sije se krajem aprila ili početkom maja, a u južnim područjima mjesec dana ranije. Osjetljiv je na kiselu reakciju tla (kalcifikacija). Visoke sorte beru se ručno u više navrata kako dospijevaju u tehnološku zriobu, a prinos im je u pravilu dvostruko veći od niskih sorti.
Izvori:
prof.dr.sc. Mladen Jurišić; AGRO-BASE CD
Burza voća i povrća
Engleski naziv: Runner bean | Latinski naziv: Phaseolus coccineus L.
Grah punocvijetni ima grozdaste cvati sa po desetak cvjetova. Pojedini su cvjetovi jednake građe kao i u graha, ali su krupniji, najčešće plamenocrvene boje. Mahune su krupnije, pokrivene sitnim dlačicama, 25 – 40 cm duge i 2 – 3 cm široke. Sjeme je crveno ljubičasto ili crvenobijelo, ovalno ili spljošteno apsolutne težine 600 – 1 200g.
Osjetljiv je na visoke temperature i suhi zrak pa u takvim uvjetima odbacuje cvjetove. Otporniji je na vjetar, pa je prikladniji za uzgoj u brdsko-planinskom području kao što su predjeli srednje Bosne. Biljke su bujnije i siju se na razmak od 1 – 1,5 m red od reda i oko 60 cm kućica od kućice. Navodnjavanje od početka cvatnje može osigurati prinos od 2,5 – 4 t/ha.
Izvor:
Engleski naziv: Shell bean | Latinski naziv: Phaseolus vulgaris L.
Grah zrnaš u unutrašnjosti mahune ima čvrsti pergamentni sloj i celulozne niti (konci). Kultivari visokog graha zrnaša koriste se u domaćinstvima i manjim imanjima, gdje se najviše uzgajaju uz kukuruz na rubovima parcela.
U sjevernim područjima sije se krajem aprila ili početkom maja, a u južnim područjima mjesec dana ranije. Osjetljiv je na na kiselu reakciju tla (kalcifikacija). Nije poželjno uraniti i sijati u hladno tlo jer uz veću vlagu u tlu sjeme može propasti. Posije li se u zagrijano tlo, nicanje će biti brže, a manja je vjerojatnost da ga napadne kakva bolest.
Na istu površinu može se sijati tek nakon 4 - 5 godina. Najbolje je sijati iza okopavina. Posebno treba paziti da se ne sije na površinu gdje je prethodna kultura bio kukuruz. Razlog je što postoji opasnost od ostataka korištenog herbicida.
Odgovara mu plodno humusno tlo s dovoljno vapna i dobre propusnosti za vodu. Budući da na korijenu ima simbiotske bakterije, neće biti potrebna gnojidba stajskim gnojem. Bakterije koriste azot iz zraka, pa se on dodaje samo u početnoj fazi rasta, dok se bakterije na korijenu ne razviju i počmu fiksirati (uzimati, koristiti) azot iz zraka, obično prije početka cvatnje. Sije se u redove razmaka 50 - 60 cm, a razmak između zrna iznosi 10 cm. Prosječna dubina sijanja je 3 – 5 cm. Sorte se dijele prema krupnoći i prema boji zrna.
Izvori:
ukupno: 29, aktivno: 5, neaktivno: 24
AMBOY
BABILON
BERGGOLD
BLONDOR
BLUE LAKE NANO
BUDAI PIACI
ČER STAROZAGORSKI
ČUDO PIEMONTE
FESCA
GEM
GOLDRUSH
GRENOBLE (RS 1384)
GROFFY
HARVESTER
LODI
NARBONNE RS
NERINE R. S.
NIAGARA 773
PARIDOR
PICKER
PRESENTA RS
PROS GITANA R.S.
PROVIDER
SUNRAY
SUPER NANO GIALLO
SUPERMARCONI
TOP KROP