Bob

Engleski naziv: Broad bean | Latinski naziv: Vicia faba L. (partim)

Bob

Bob je jednogodišnja biljka razgranjena korijena i ima zeljastu i šuplju stabljiku visine 60 – 80 cm. Cvjetovi su bijele boje sa crnim šarama, a nakon cvatnje razvijaju se mesnate debele mahune, koje rastu postepeno. Kada narastu do konačne veličine, dužine su oko 30 cm i u sebi mogu imati 4 - 8 velikih zrna. Kako zore, mahune su isprva mekane, unutar mahune je spužvasto bijelo tkivo u kojem zriju sjemenke i postaju tvrđe i mijenjaju boju iz zelene u bijelo-zelenkastu boju. Sjemenke su izrazito velike, a beru se dok su još zelene. Apsolutna težina sjemena može biti 1 100 – 3 000g.

Sadrži mnogo vitamina B-skupine, fosfora i željeza. Od stabljike biljke mogu se dobiti vlakna, a spaljene stabljike sadrže dosta kalija i mogu poslužiti za izradu sapuna. Sjemenke boba sadrže tvari koje se koriste u lječenju Parkinsonove bolesti i tvari zbog kojih je prirodna alternativa Viagri. U nekim područjima se konzumira i sirov, ali ne treba pretjerati s tim, jer može izazvati opstipaciju i simptome slične žutici.

Agroekološki uvjeti za uzgoj boba

Temperatura

Minimalna temperatura klijanja je 1 – 3 °C, ali najsigurnije je klijanje pri 5 – 6 °C, a optimalna je temperatura 20 °C. Najniža temperatura koju bob može podnijeti je -6 °C.

Voda

Do početka cvatnje biljka boba ima skromne zahtjeve za vodom, ali nakon cvatnje dobra opskrba vodom bitna je za prinos mahuna i zrna. Bob ima dubok korijen i može koristiti vlagu iz dubljih slojeva.

Tlo

Za bob su najprikladnija srednje teška tla, dobre propusnosti za vodu i kapaciteta za zrak, uz pH 7 – 8. Otporniji je na zaslanjenost od graška i graha.

Agrotehničke mjere u uzgoju boba

Plodored

Na istu površinu ne treba ga sijati najmanje 3 godine. On je dobra pretkultura za ljetno i jesensko povrće jer nakon berbe mahuna rano napušta tlo, a ostavlja veliku organsku masu, koja se zaorana brzo razgradi.

Gnojidba

Za početni rast preporučuje se gnojidba s 20 – 30 kg/ha azota. Fosfor je potreban, osim za biljku, i za razvoj kvržišnih bakterija. Ovisno o zalihama u tlu dodaje se 60 – 100 kg/ha fosfora i približno toliko kalija.

Njega nasada

Za čuvanje vlage i kontrolu korova korisna je višekratna međuredna obrada. Zakida se vrh stabljike za 5 – 10 cm.

Sjetva / sadnja boba

U mediteranskom području, gdje minimalne temperature zimi nisu niže od -6 °C, bob se može sijati od oktobra do kraja decembra. U primorskom zaleđu  i dijelovima Hercegovine sije se u februaru do početka marta, a u kontinentalnom središnjem području u martu i početkom aprila. Sije se na dubinu od 5 – 10 cm, ovisno o krupnoći sjemena.

Berba i skladištenje boba

Za upotrebu u svježem stanju mladih mahuna ili mladog zrna bob se bere višekratno. U uvjetima navodnjavanja prinos mahuna može doseći 30 t/ha, a bez navodnjavanja 6 – 12 t/ha. Bob za preradu uz mehanizovanu berbu može dati prinos zrna do 5 t/ha. Mahune boba mogu se skladištiti do 2 sedmice pri temperaturi od 7 – 9 °C i relativnoj vlazi zraka 90 – 95 %.

Izvor:

  • R. Lešić, J. Borošić, I. Buturac, M. Ćustić, M. Poljak, D. Romić; Povrćarstvo; Čakovec, 2002.

Bob - Sorte

ukupno: 1, aktivno: 0, neaktivno: 1

AGUADULCA

Bob @ KLUB

Delicije uz Enosophia vina Predstavljena su tri vina iz linije Enosophia - pjenušac Nice to se you, graševina Trs No.5 i rosé Matarouge. Enosophia je novi brend vinarije Feravino iz Feričanaca, kojim žele naglasiti holistički pristup potrošaču, ali i brigu za ekologiju, održivi razvoj i bolje pozici...

+4

Pomeranci BOO stenci spremni za preuzimanje. Pravi medvedici, vrhunskog kvaliteta, od roditelja iz uvoza u nasem vlasnistvu. Odlicno odlakani, kratke njuskice, i debelih sapica. Samo za prave ljubitelje ovih divnih medvedica zvanih pomeranci. Za sve informacije pozovite na broj telefona, Viber,Whats...

+4

Plavi krumpir- Bitoraj Prirodno snažno obojeni plavi krumpiri bili su među prvim pronađenim krumpirima u Andama kod Maya i Inka gdje i danas postoje stotine različitih vrsta krumpira. Osim zanimljive plave boje, poznate su njegove nutricionističke vrijednosti. Plava boja ovog krumpira potječe iz pig...

+13

Svim prijateljima i saradnicima koji slave, srećno Badnje veče i Božić

Čak i ako se posije soju koji dan kasnije u toplije tlo, stići će (i prestići) onu koju se posijalo ranije, ali u hladno tlo, savjet je prof.dr.sc. Bojana Stipeševića s FAZOS-a. Korisne i zanimljive savjete donosimo u sutrašnjem članku o sjetvi ove stare ratarske kulture.

+3

Sretan Uskrs! Kod nas na stolu skromno jer nismo svi na broju pa se bas i nisam potrudila.. Bit ce bolje i veselije sljedece godine! :)

Najavljujemo set edukacija o operativnom funkcioniranju OPG-ova i ekološkoj poljoprivredi koju naš Centar organizira u suradnji s projektnim partnerom #PORC iz Erdita. Upravo će njihova direktorica Bojana Orsić biti predavač koji će s polaznicima podijeliti relevantne i aktualne informacije i iskust...

+6

Eko vina Kabola Na istarskom imanju Kabola u Kanedolu pored Momjana završena je još jedna berba. Berači su u vinograde ušli 7. rujna i počeli brati chardonnay i malvaziju a završilo se s cabernet sauvignonom. Grožđe se kod Kabole bere ručno sa 16 hektara vinograda. „Iza nas je jedna od boljih vinogr...

+3

Umjesto #mojepovrće bilo bi #mojevoće na slikama... svoj vrt tek trebam urediti, a voća mi ne nedostaje. ☺️ Stopila sam se u boju s borovnicama i nestrpljivo čekam plodove! Od nedavno na plantaži imam i hotel za kukce! Vrt i voćnjak moja su oaza za opuštanje i mjesto gdje pronalazim mir!

+4

Mrkv(ičićic)a iz mog vrta. Bolje mi je da se držim samoniklih biljčica.. ;) :D

Preporuka za blagdanski stol Čaša pjenušca, vrhunskog terana ili malvazije u blagdanskim danima unijet će miris Mediterana. Ostati kod kuće u vrijeme blagdana može biti vrhunsko eno- gurmansko iskustvo. Uz blagdansko pečenje, poput teletine ili svinjetine, pogotovo ako je ispod peke, može se odabrat...

+2