Pretraga baze sortne liste
Engleski naziv: Gumbo | Latinski naziv: Hibiscus esculentus L.
Bamija je jednogodišnja biljka. Sasvim mladi plodovi 3 – 6 dana nakon cvatnje i oplodnje koriste se kao povrće na različite načine, a najviše kuhani ili pirjani. Bamija se može konzervirati sušenjem, zamrzavanjem, sterilizacijom i mariniranjem. U prehrambenoj industriji sasušena se koristi kao prirodni emulgator, a djeluje i kao antioksidans. Smanjuje kristalizaciju šećera, što se koristi u konditorskoj industriji. Zrelo sjeme u nekim zemljama Azije i Afrike prži se kao zamjena kafi. U BiH bamija je delikates i specijalitet, a mnogim tradicionalnim jelima je nizostavan dodatak.
Glavni korijen je dubok, a postrano se razvija u površinskom sloju tla. Stabljika je u početku zeljasta, a kasnije odrveni i može biti visoka 60 cm do 2 m. Listovi su spiralno raspoređeni, okrugli ili ovalni, trokrpasti ili peterokrpasti. Dvospolni cvjetovi (bijeli ili žuti s tamnocrvenom ili ljubičastom pjegicom) nalaze se u pazušcima listova. Plod je tobolac na kratkoj stapci.
Minimalna temperatura klijanja iznosi 15 – 17 °C, a optimalna 29 – 30 °C. Za vegetativni rast potrebno je najmanje 15 °C, a normalno raste tek iznad 20 °C. Temperature niže od 10 °C izazivaju jači zastoj u rastu, kao i one iznad 40 °C. I najmanji mraz uništi biljku. Može podnijeti kraće sušno razdoblje bez većeg zastoja u rastu, ali ravnomjerna opskrba vodom prijeko je potrebna za dobar prinos. Za uzgoj su najprikladnija srednje teška tla, dobre strukture uz pH 6 do 7. Ne podnosi jače kisela tla.
U plodoredu bamiji odgovaraju dinje i krastavci jer imaju iste uvjete za rast i razvoj. Za dobar prinos potrebno je dosta hraniva. Preporučene količine su 600 – 800 kg/ha kombinovanog NPK gnojiva 10:20:20, uz prihranu azotom tokom vegetacije 2 do 3 puta sa po 20 – 30 kg/ha. Uz međurednu obradu prema potrebi se prorjeđuje (u proljeće) na planirani broj biljaka. Ljeti se zalijeva, prihranjuje i biljke se vežu za potporanj.
Bamija se sije kada prođe opasnost od proljetnih mrazeva, a kada tlo na 5 cm dubine postigne temperaturu višu od 15 °C. Sije se na otvorenom, uz međuredni razmak 60 – 100 cm i razmak u redu 20 – 30 cm, na dubinu 2 – 3 cm. Prije sjetve korisno je sjeme namočiti 24 sata u toplu vodu (oko 30 °C), što će omekšati sjemensku ljusku. Za 1 ha potrebno je 5 – 10 kg sjemena. Cvatnja počinje 6 – 8 sedmica nakon sjetve, a ubrzo nakon toga i berba.
Može se i saditi. Presadnice se uzgoje u kontejnerima u zaštićenom prostoru kroz 4 – 6 sedmica sa po 3 – 4 prava lista. Sadi se krajem aprila ili početkom maja, što odgovara klimatskim uvjetima južnijih toplijih krajeva BiH. Uzgaja se na gredicama širine 150 cm pokrivenim crnom PE folijom u dvoredovima s međurednim razmakom 35 cm i razmakom u redu 30 cm uz navodnjavanje kapanjem.
Berba počinje krajem maja ili početkom juna i traje do kraja septembra ili početka oktobra. Uz berbu plodova dužine 7,5 – 9 cm, tri puta sedmično na ovaj se način može postići prinos od 20 t/ha. Plodovi se beru ručno, tako da se plod malo zaokrene i otkine. Problem može biti i pojava alergijske reakcije kod pojedinih berača od sitnih dlačica na cijeloj biljci.
Plodovi vrlo brzo gube vodu i zato ih treba što prije ohladiti na oko 10 °C, pakirati u manje jedinice ambalaže, pokrivene folijom. Na prodajnom mjestu može se održati samo kratko, 2 do 3 dana na 7 °C.
Izvor:
ukupno: 2, aktivno: 0, neaktivno: 2
KAVAKLISKA BAMIJA
SULTANIJA
Ako želiš imati mahune, a ne maunu, od bašče moraš napraviti cirkus ;) Jutros sam postavila mrežu iznad mahuna koje su prekrasno rodile, ali sunce ih nemilice prži. Neki dan sam posijala nove, eno niknule, list jadan već sada žut. I njih sam zaštitila. Za tek posijane krastavce nisam imala dovoljno...
Ima da punim bamije ;)
Maja Celing Celić
prije 6 mjeseci
Sulejmane, meni čak bude žao brati one male. Ovi veliki isto lijepo daju gustoću i sve. A kad jedem svježe, volim da hrska pod zubima i da imam što Više [+] žvakati ;)
Sulejman Babic
prije 6 mjeseci
Prelijepi su to primjerci, mocni i obilni. Nadam se da im je i ukus kao u sorte sa malim primjercima? Prelijepi su to primjerci, mocni i obilni. Nadam se da im je i ukus kao u sorte sa malim primjercima?
Tko ne voli bamiju, ne mora ni da živi ;) #bamija
Selma Mujić
prije 1 godinu
Da, i živim 😂 jer šta je jače od bosanskog inata 🤨 Da, i živim 😂 jer šta je jače od bosanskog inata 🤨
Maja Celing Celić
prije 1 godinu
Ček, ček, Selma. TI NE VOLIŠ BAMIJU?!?! 🤯😮😨😱😭 Ček, ček, Selma. TI NE VOLIŠ BAMIJU?!?! 🤯😮😨😱😭
Selma Mujić
prije 1 godinu
Ahahhahaha 😂 Benjamine nek' joj rek'o! Ja bih, al već je rekla da ne treba da živim 😂😂 Ahahhahaha 😂 Benjamine nek' joj rek'o! Ja bih, al već je rekla da ne treba da živim 😂😂
Benjamin Crljenković
prije 1 godinu
Legenda kaže da kada god u Osijeku plod bamije preraste 3 cm dužine jedan se Bosanac udavi begovom čorbom :D Ovako krupne čahure kod nas služe samo Više [+] za sjeme ili eventualno za kakav suhi cvjetni aranžman :)
Voćni klub Brčko poziva vas na Bamija-Bamlja fest, festival zdravog ekološkog povrća
Kao prvo molim Bosance da se ne sprdaju mojim bamijama 🤣🤣 Još uvijek berem krastavce posađene u 5. mj., a možda i novi dostignu ;) Ima i mahuna, tikvica, paradajza, bit će daikona, cikle, nadam se i kasnojesenske mahune i grašak. Još da uhvatim koje popodne ovaj tjedan da svemu dam malo zraka, a j...
Maja Celing Celić
prije 1 godinu
Hahaha, ispao šampinjon 🤣🤣 Lako se vama sa mnom... ;) Hahaha, ispao šampinjon 🤣🤣 Lako se vama sa mnom... ;)
Selma Mujić
prije 1 godinu
Julo, mislila sam da joj je ispao šampinjon slučajno :D šalim se naravno, nema jače vrtlarice od Majuške Julo, mislila sam da joj je ispao šampinjon slučajno :D šalim se naravno, nema jače vrtlarice od Majuške
Julijana Kuzmić
prije 1 godinu
Selma, eno ova bela "šeširasta" i ona mlada zelena - njam, njam! :) Selma, eno ova bela "šeširasta" i ona mlada zelena - njam, njam! :)
Maja Celing Celić
prije 1 godinu
Julo, da imam više vremena za kuhanje, od ovih patišonki bi se čuda mogla napraviti. Vidiš kako su kao zdjelice. Pa izdubiti poklopac, pa napuniti, Više [+] zapeći... ali jbg, na kraju dana se sve svede na kuhanje na lešo i zalijevanje maslinovim uljem ;)
Karolina Rastija
prije 1 godinu
Lijepo, i kod mene još idu paradajz, tikvice, paprika, krastavci... :) Lijepo, i kod mene još idu paradajz, tikvice, paprika, krastavci... :)
Selma Mujić
prije 1 godinu
E, zaboravila si dodati fotku bamije?! E, zaboravila si dodati fotku bamije?!
Ove godine sam posijala dosta bamije da mogu reći da ju zaista jedemo. Ubacimo ih u guste juhe, variva, a ja neki dan čak i u svoju pizzu. Istina, berem malo veće primjerke, ne onako delikatesno male, ali neka, svejedno je ukusna i potpuno drugačija od sveg ostalog povrća. #bamija
Maja Celing Celić
prije 2 godine
170 kuna 50 grama? Ajme, bome! Morat ću vidjeti kako se suši. Brate mili, bolje da popiješ tih 170 kuna u nekom drugom obliku ;) 170 kuna 50 grama? Ajme, bome! Morat ću vidjeti kako se suši. Brate mili, bolje da popiješ tih 170 kuna u nekom drugom obliku ;)
Leticija Hrenković
prije 2 godine
Bravo Majo! Možeš to i kapitalizirati. Kupila sam sušenu bamiju za čaj, izvrstan protiv želučanih smetnji, 170 kn sam platila 50 grama. Bravo Majo! Možeš to i kapitalizirati. Kupila sam sušenu bamiju za čaj, izvrstan protiv želučanih smetnji, 170 kn sam platila 50 grama.
Privredno-turistička organizacija #bamijafest #Brčko