Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Bamija

Engleski naziv: Gumbo | Latinski naziv: Hibiscus esculentus L.

Bamija

Bamija je jednogodišnja biljka. Sasvim mladi plodovi 3 – 6 dana nakon cvatnje i oplodnje koriste se kao povrće na različite načine, a najviše kuhani ili pirjani. Bamija se može konzervirati sušenjem, zamrzavanjem, sterilizacijom i mariniranjem. U prehrambenoj industriji sasušena se koristi kao prirodni emulgator, a djeluje i kao antioksidans. Smanjuje kristalizaciju šećera, što se koristi u konditorskoj industriji. Zrelo sjeme u nekim zemljama Azije i Afrike prži se kao zamjena kafi. U BiH bamija je delikates i specijalitet, a mnogim tradicionalnim jelima je nizostavan dodatak.

Glavni korijen je dubok, a postrano se razvija u površinskom sloju tla. Stabljika je u početku zeljasta, a kasnije odrveni i može biti visoka 60 cm do 2 m. Listovi su spiralno raspoređeni, okrugli ili ovalni, trokrpasti ili peterokrpasti. Dvospolni cvjetovi (bijeli ili žuti s tamnocrvenom ili ljubičastom pjegicom) nalaze se u pazušcima listova. Plod je tobolac na kratkoj stapci.

Agroekološki uvjeti za uzgoj bamije

Minimalna temperatura klijanja iznosi 15 – 17 °C, a optimalna 29 – 30 °C. Za vegetativni rast potrebno je najmanje 15 °C, a normalno raste tek iznad 20 °C. Temperature niže od 10 °C izazivaju jači zastoj u rastu, kao i one iznad 40 °C. I najmanji mraz uništi biljku. Može podnijeti kraće sušno razdoblje bez većeg zastoja u rastu, ali ravnomjerna opskrba vodom prijeko je potrebna za dobar prinos. Za uzgoj su najprikladnija srednje teška tla, dobre strukture uz pH 6 do 7. Ne podnosi jače kisela tla.

Agrotehničke mjere u uzgoju bamije

U plodoredu bamiji odgovaraju dinje i krastavci jer imaju iste uvjete za rast i razvoj. Za dobar prinos potrebno je dosta hraniva. Preporučene količine su 600 – 800 kg/ha kombinovanog NPK gnojiva 10:20:20, uz prihranu azotom tokom vegetacije 2 do 3 puta sa po 20 – 30 kg/ha. Uz međurednu obradu prema potrebi se prorjeđuje (u proljeće) na planirani broj biljaka. Ljeti se zalijeva, prihranjuje i biljke se vežu za potporanj.

Sjetva / sadnja bamije

Bamija se sije kada prođe opasnost od proljetnih mrazeva, a kada tlo na 5 cm dubine postigne temperaturu višu od 15 °C. Sije se na otvorenom, uz međuredni razmak 60 – 100 cm i razmak u redu 20 – 30 cm, na dubinu 2 – 3 cm. Prije sjetve korisno je sjeme namočiti 24 sata u toplu vodu (oko 30 °C), što će omekšati sjemensku ljusku. Za 1 ha potrebno je 5 – 10 kg sjemena. Cvatnja počinje 6 – 8 sedmica nakon sjetve, a ubrzo nakon toga i berba.

Može se i saditi. Presadnice se uzgoje u kontejnerima u zaštićenom prostoru kroz 4 – 6 sedmica sa po 3 – 4 prava lista. Sadi se krajem aprila ili početkom maja, što odgovara klimatskim uvjetima južnijih toplijih krajeva BiH. Uzgaja se na gredicama širine 150 cm pokrivenim crnom PE folijom u dvoredovima s međurednim razmakom 35 cm i razmakom u redu 30 cm uz navodnjavanje kapanjem.

Berba i skladištenje bamije

Berba počinje krajem maja ili početkom juna i traje do kraja septembra ili početka oktobra. Uz berbu plodova dužine 7,5 – 9 cm, tri puta sedmično na ovaj se način može postići prinos od 20 t/ha. Plodovi se beru ručno, tako da se plod malo zaokrene i otkine. Problem može biti i pojava alergijske reakcije kod pojedinih berača od sitnih dlačica na cijeloj biljci.

Plodovi vrlo brzo gube vodu i zato ih treba što prije ohladiti na oko 10 °C, pakirati u manje jedinice ambalaže, pokrivene folijom. Na prodajnom mjestu može se održati samo kratko, 2 do 3 dana na 7 °C.

Izvor:

  • R. Lešić, J. Borošić, I. Buturac, M. Ćustić, M. Poljak, D. Romić; Povrćarstvo; Čakovec, 2002.
  • Poljoprivreda i selo – „Povrtlarstvo“ - Bamija

Bamija - Sorte

ukupno: 2, aktivno: 0, neaktivno: 2

KAVAKLISKA BAMIJA

SULTANIJA

Bamija @ KLUB

Kao prvo molim Bosance da se ne sprdaju mojim bamijama 🤣🤣 Još uvijek berem krastavce posađene u 5. mj., a možda i novi dostignu ;) Ima i mahuna, tikvica, paradajza, bit će daikona, cikle, nadam se i kasnojesenske mahune i grašak. Još da uhvatim koje popodne ovaj tjedan da svemu dam malo zraka, a j...

+11

Voćni klub Brčko poziva vas na Bamija-Bamlja fest, festival zdravog ekološkog povrća

Ove godine sam posijala dosta bamije da mogu reći da ju zaista jedemo. Ubacimo ih u guste juhe, variva, a ja neki dan čak i u svoju pizzu. Istina, berem malo veće primjerke, ne onako delikatesno male, ali neka, svejedno je ukusna i potpuno drugačija od sveg ostalog povrća. #bamija

+3

Ako želiš imati mahune, a ne maunu, od bašče moraš napraviti cirkus ;) Jutros sam postavila mrežu iznad mahuna koje su prekrasno rodile, ali sunce ih nemilice prži. Neki dan sam posijala nove, eno niknule, list jadan već sada žut. I njih sam zaštitila. Za tek posijane krastavce nisam imala dovoljno...

+5

Tko ne voli bamiju, ne mora ni da živi ;) #bamija

+5