Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Artičoka

Engleski naziv: Artichoke | Latinski naziv: Cynara scolymus L.

Artičoka

Artičoka je višegodišnja biljka, ali uzgaja se i kao jednogodišnja. Korijen je dubok i razgrant, lancetasto lišće na sebi ima dlačice i bodljike i čini rozetu, a cvjetovi su skupljeni u cvat i svijetlo ljubičaste su boje.

Konzumira se cvijetna loža očišćena od ljuskastih listova. Ekstrakt od lišća artičoke koristi se za alkoholne i bezalkoholne napitke, farmaceutske proizvode, kreme za kožu, zaslađivače, dodatke za dijabetičke kekse, sredstva za koagulaciju mlijeka i boje za tkanine. Sjeme artičoke sadrži 40 – 45 % ulja.

Agroekološki uvjeti za uzgoj artičoke

Temperatura

Za klijanje sjemena artičoke optimalna je temperatura 15 – 25 °C, na 10 °C klijanje je usporeno, a 30 °C sjeme ne klija. Za vegetativni rast optimalan je temperatura 12 – 14 °C noću i 18 – 22 °C danju. Na temperaturi od -10 °C biljka izmrzava.

Voda

Ne podnosi stagnirajuću vodu, od koje može stradati korijen i podanak. Za sigurniju proizvodnju za tržište i preradu potrebna je mogućnost navodnjavanja. U vrijeme pune vegetacije navodnjava se svakih 10 – 20 dana sa po 30 – 40 mm. Za kretanje vegetacije nakon ljetnog mirovanja potrebno je da navodnjavanjem ili kišom dobije 80 – 100 mm.

Tlo

Za uzgoj artičoke najpogodnija su duboka, srednje teška tla, dobro drenirana, neutralne reakcije (pH 6,4 do 7).

Agrotehničke mjere u uzgoju artičoke

Plodored

Artičoka se uzgaja 3 do 4 godine na istom mjestu. Budući da su prikladni tereni za njezin uzgoj ograničeni, obično se nakon završetka uzgoja 2 do 3 godine uzgajaju druge kulture (krompir, paradajz, kupusnjače).

Obrada tla

Za višegodišnji nasad potrebna je duboka obrada tla do 40 cm s podrivanjem.

Gnojidba

Za višegodišnji uzgoj artičoke pri zasnivanju nasada preporučuje se primjena organskih gnojiva (stajski gnoj, kompost) 50 – 70 t/ha. Za 100 kg glavica artičoke potrebno je 1,9 kg/ha azota, 0,3 kg/ha fosfora i 2,4 kg/ha kalija. Prije zasnivanja nasada startne količine fosfora i kalija daju se dublje u tlo, a količine potrebne tokom vegetacije dodaju se u 4 prihrane – prilikom prekida mirovanja, malo prije diferencijacije (formiranja) cvjetne stabljike, za vrijeme pojave prvih glavica i prije glavne proljetne berbe.

Njega nasada

Mjesec dana nakon sadnje nasad se plitko okopa. U vegetativnoj fazi u jesen ili u proljeće odstranjuju se suvišni izboji, a ostavlja se samo jedan najjači ili u slabije bujnih kultivara 2 do 3 izboja.

Sjetva / sadnja artičoke

Artičoka se razmnožava vegetativno, zelenim reznicama i reznicama podanka sa spavajućim pupovima. Ako se ne planira neposredna sadnja, zelene se reznice mogu prethodno ukorijenjivati na gredici u rasadniku. Najčešće se sadi na razmak 1,2x1,2 m, 7 000 – 8 000 biljaka/ha ili 2,3x0,6 do 0,8 m, odnosno 6 200 – 9 200 biljaka/ha. Sadi se u proljeće u martu ili početkom aprila, ili u jesen nakon prvih obilnijih kiša.

Uzgojom iz sjemena dobivaju se novi kultivari. Dovoljna je samo gnojidba mineralnim gnojivima, a sjetva je moguća samo ako se površina može navodnjavati. Sije se krajem ljeta ili početkom jeseni uz razmak redova 1 do 1,2 m i razmak u redu 50 – 40 cm, planirajući prosječno 2 biljke/m2. Za to je potrebno oko 4 kg sjemena po hektaru.

Berba i skladištenje artičoke

Artičoka se bere dok su cvatovi još zatvoreni. Bere se ručno ili makazama. Stapka ne smije biti duža od 10 cm, a glavice namijenjene za preradu beru se bez stapke. Razvoj glavica tokom zime usporen je, ali u proljeće berbe se nastavljaju sve do maja. Često za to treba 20 – 25 berbi. Kasni kultivari beru se 5 do 6 puta od marta do maja.

Pakiraju se u plitke letvarice ili kutije po jedan red, a korisno je i prekrivanje perforiranom PE folijom. Vodeno hlađenje najučinkovitije je jer voda sprječava dehidriranje. U hladnjači na 0 °C i više od 90 % relativne vlage zraka može se održati do 30 dana. Ako se planira samo nekoliko dana skladištenja, dovoljne su temperature od 2 do 4 °C.

Izvor: R. Lešić, J. Borošić, I. Buturac, M. Ćustić, M. Poljak, D. Romić; Povrćarstvo; Čakovec, 2002.

Artičoka - Sorte

ukupno: 1, aktivno: 0, neaktivno: 1

ROMANESCO