Grahorica ozima

Sinonim: - | Engleski naziv: Hairy vetch | Latinski naziv: Vicia vilosa Roth

Grahorica ozima

Grahorica ozima može dati visokokvalitetnu krmu koja se koristi u zelenom stanju, kao sijeno ili silaža, a sjeme se može koristiti kao komponenta u spremanju koncentriranih hraniva. Posebno je vrijedna zato što se može koristiti za zelenu gnojidbu jer daje prilično veliku masu, ima dosta dobro razvijen korijen koji popravlja tlo jer živi u simbiozi s Rhisobium species bakterijama, pa obogaćuje tlo azotom. Zato je grahorica dobra pretkultura za većinu drugih kultura.

Morfološka svojstva

Korijen je vretenast i prodire dublje u tlo. Stabljika je visoka oko 50 cm i više, tanka je i poliježe, završava viticom. List je složene građe, sastavljen od glavne peteljke, koja završava viticom i malih listića sa svojim peteljčicama kojih može biti 3 – 7 pari. Cvjetovi se razvijaju u pazuhu listova. Pretežno je samooplodna biljka. Plod je mahuna, a sjemenke su okruglaste, malo spljoštene, ljubičastosmeđe boje.

Agrotehnika proizvodnje

Tlo i plodored

Grahorici najbolje odgovaraju tla slabo kisele reakcije. U plodoredu može doći nakon različitih kultura. Obrada tla za ozimu grahoricu obavlja se prema sistemu obrade tla za ozime kulture. Košnju treba obaviti u vrijeme kada se grahorica dovoljno razvije, a žitarice još ne otvrdnu.

Sjetva

Grahorica ima stabljiku koja je sklona polijeganju, što ujedno i otežava njezin rast, razvoj i košnju, a uzrokuje gubitke. Zato se ne sije u čistoj kulturi, nego u smjesi s raži, pšenicom, zobi ili ječmom, koji služe kao oslonac. Sije se oko 130 kg/ha i 30 – 40 kg/ha raži ili ječma, odnosno oko 50 kg/ha pšenice ili 70 kg/ha zobi. Najranije za košnju dospijeva smjesa grahorice i raži, a najkasnije grahorice i zobi. Može se kombinirati sjetva grahorice, stočnog graška i zobi.  Sije se rano u jesen (početkom septembra), da bi se do nastupa zime dobro razvila i pripremila za niske temperature. Ranija sjetva omogućuje bolje korištenje zimske vlage.

Gnojidba

Gnojidbom treba dodati oko 50 kg/ha azota, oko 80 – 100 kg/ha fosfora i oko 120 – 130 kg/ha kalija. Polovica fosfornih i kalijevih gnojiva daje se u osnovnoj obradi tla, a druga polovica u pripremi tla za sjetvu kada se dodaje i cjelokupna količina azota.

Izvor: Prof.dr.sc. M. Gagro; Industrijsko i krmno bilje; 1998.

Grahorica jara

Sinonim: - | Engleski naziv: Common vetch | Latinski naziv: Vicia sativa L.

Grahorica jara

Grahorica jara sije se vrlo rano u proljeće (prva polovica marta) kako bi pravodobno klijala i nikla i imala dovoljno vremena da razvije vegetativu masu za raniju košnju.

Obrada tla za jaru grahoricu obavlja se prema sistemu obrade tla za jare kulture. Osnovna obrada tla obavlja se u jesen, kako bi tlo preko zime promrzlo i bilo bolje strukture za pripremu u proljeće. Uz jesensko oranje treba obaviti osnovnu gnojidbu i gnojiva zaorati.

Izvor: Prof.dr.sc. M. Gagro; Industrijsko i krmno bilje; 1998.

Grahorica ozima - Sorte

ukupno: 2, aktivno: 0, neaktivno: 2

POPPELSDORFER WINTERNÄCHE

RATARKA