Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dan žena sa sela
  • 18.10.2017. 17:00

Žena sa sela izolovane, a imaju puno potencijala

Centar za bolje društvo iz Ljubije obilježio je međunarodni Dan žena sa sela sudjelovanjem na tradicionalnoj manifestaciji Kestenijada u Kostajnici.

Foto: Dragana Midžić
  • 554
  • 72
  • 0

Centar za bolje društvo iz Ljubije obilježio je međunarodni Dan žena sa sela sudjelovanjem na tradicionalnoj manifestaciji Kestenijada u Kostajnici. Žene iz ruralnih područja prijedorske regije izložile su domaće proizvode i rukotvorine i time promovisale svoj rad i sposobnosti u okviru projekta "Poštujmo žene iz ruralnih područja".

"Ovaj Centar radi na tome da osnaži preduzetništvo žena iz ruralnih poručja. U sklopu realizacije projekta i naših planova, danas smo iskoristile priliku da izložimo proizvode kao što su pekmez, ajvar i različiti ručni radovi koje su izradile vrijede ruke žena iz našeg centra", rekla nam je voditeljka centra Ivana Šarić.

Nude i usluge savjetovanja

Centar za bolje društvo Ljubija počeo je s radom u maju tekuće godine i broji 11 članica. Centar nudi usluge poput savjetovanja, organizovanja radionica, jačanje rodne ravnopravnosti, a naročito lični razvoj žena sa sela. Projekat financira Europska unija, a provodi ga Caritas biskupije Banja Luka u saradnji s Caritasom Austrije.

"Žene na selu su uglavnom izlovane i ovaj projekat je nešto što nas usrećuje. Međusobnim druženjem, učenjem i komunikacijom nadopunjavamo jedni druge i ponosne smo što nam je pružena prilika da ponosno pokažemo svoje znanje i spospobnosti.

Ravnopravnost i poštovanje

Ženu sa selu treba neko da vidi, da joj pomogne da izađe iz svoje svakodnevnice, da je potakne da oslobodi svoje potencijale", objasnila je Slavica Komljenović, članica Centra za bolje društvo Ljubija.

Žene sa sela svojom borbom i predanošću pokazuju koliko su važne za svaku porodicu, domaćinstvo i zajednicu u kojoj žive. Doprinos koji one daju je nemjeriv i potrebno je nastaviti ulagati napore ka tome da se ženama sa sela pruži ravnopravnost i poštovanje koju zaslužuju.

Foto: Dragana Midžić


Tagovi

Centar Bolje Društvo Ljubija Međunarodni Dan Žena Selo Ruralno Područje Domaći Proizvod Rukotvorine Projekt


Autorica

Dragana Midžić

Više [+]

Dragana je visoko zvanje diplomiranog novinara stekla na Filozofskom fakultetru u Banjoj Luci. Posjeduje dvije godine radnog iskustva u struci od čega jednu na rukovodećoj poziciji glavnog i odgovornog urednika JP “Centar za sport, turizam, informisanje, kuturu i obrazovanje” Kostajnica.