Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • 11. Zdravofest u Gradišci
  • 25.04.2018. 09:00

'Zdravofest' dokazao da se isplati proizvoditi i živjeti zdravo i da domaća poljoprivreda može biti temelj turizmu

Po jedanaesti put u Gradišci je održan 'Zdravofest', manifestacija gastronomije i kulturne baštine. 'Zdravofest' je dokazao da se treba oslanjati na domaću poljoprivrednu proizvodnju, koja je bazirana na zdravim principima.

Foto: Boško Grgić
  • 1.087
  • 105
  • 0

Ugodno aprilsko vrijeme izmamilo je nekoliko hiljada Gradiščana i posjetilaca iz susjednih opština i gradova s obje strane rijeke Save, na jedanaesti po redu 'Zdravofest'. Odmah na ulazu sa obje strane kotlići. Mirisi privlače i obećavaju da će čorbe i lovački paprikaši biti vrhunski. Među učesnicima majstori kotlića iz Prijedora, Nove Topole, Vilusa, Čatrnje, Jablanice, Gornjih Podgradaca, Jasenovca, Banja Luke...

"Prezadovoljni smo prijemom, a još više ugođajem. Pravimo fiš paprikaš. Imamo svoje tajne, vjerujemo da ćemo napraviti vrhunski specijalitet", kaže trio iz Jasenovca, inače članovi Sportsko-ribolovnog društva 'Jez' .

Odmah do njih pobjednici. Novotopolski lovci, članovi društva 'Lijevče' pobijedili su ove godine u lovačkom kotliću. Predrag Ljubičić kapiten ekipe, kaže da je tajna u raznovrsnosti mesa od divljači i začina. Svoje tajne imaju i pobjednici u ribarskom kotliću, ekipa iz susjednog sela Čatrnja.

Oslonac na vlastitu poljoprivrednu proizvodnju

Veljko Jovanović, direktor Turističke orgnaizacije Gradiška kaže da je 'Zdravofest' školski primjer kako treba da se odvija saradnja između domaće poljoprivrede i turističkih i ugostiteljskih kapaciteta.

"Ovaj festival gastronomije smo bazirali isključivo na domaćim proizvodima, mesu i mlijeku iz domaćih farmi, zdravom medu, originalnom domaćem vinu i drugim pićima, pekarskim proizvodima od domaće pšenice. Kada pojačamo turističke kapacitete to će posebno osjetiti naši poljoprivrednici", rekao je Jovanović.

Pobjednici iz Nove Topole

I načelnik opštine Gradiška, Zoran Adžić ima istovjetno mišljenje kao Jovanović.

"Onaj ko ima svoju gastronomiju i kulturnu baštinu ima i veliki potencijal za turizam. Gradiška to koristi. Pošto se nalazimo na vratima Evropske unije, moramo dati još snažniji impuls domaćem turizmu", rekao je Adžić.

Pčelari posebno motivisani

Na pčelarskim štandovima, sve poznati proizvođači meda,o kojima su na Agroklubu pisane brojne reportaže. I dok Milutin Šokčević, pčelar iz sela Kijevci najavljuje novitete vezano za api terapije, a Saša Tomić prvo vrcanje meda, svoje proizvode prikazale su i pčelaske porodice Trninić, Gagić, Gvozdenac i drugi. Jasenka Živković došla je sa planine Ozren, nadomak Doboja. Izložila je mnoštvo proizvoda.

"Mi smo nadaleko poznati jer pčelarimo u zdravoj prirodi. Imamo mnogo nagrada za vrhunske proizvode, a najbolje je doći nam u goste na prelijepi Ozren. Kažu, nema posla, a marke su svud oko nas i samo ih treba uzeti. Naš unuk studira u turizam i hotelijerstvo i sve što smo izgradili u našem Eko centru ostavljamo njemu", priča Jasenka.

I farmeri predstavili svoje proizvode

I dok su Rogoljčani, kao najveći uzgajivači svinja u Lijevče polju, pripremili veliki roštilj, u neposrednoj blizini Karajzovčanin Zoran Kecman pekao je piliće na ražnju. Riječ je o njegovoj proizvodnji.

"Zašto kupovati zaleđeno meso iz uvoza, kad smo mi tu, na dohvat ruke. Lijevče polje je riznica dobre, zdrave hrane. Hvala 'Zdravofestu' što nam je omogućio ovakvu promociju", rekao je Kecman.

Odmah na drugoj strani raj za oči pripremila je pekara 'Turalić', najstarija pekara u Gradišci. Senada Huskić pripremila je prelijep asortiman hljeba, peciva i kolača.

"Kvalitet i tradicija su naša najbolja reklama. Svako ko jednom proba naše proizvode, vraća nam se ponovo", rekla je Senada.

Suveniri velika šansa seoskog turizma

Žene iz Turjaka, Gradiške, Banja Luke i drugih mjesta izložile su stara domaća jela, ali i ručne radove. Banjalučanke se ponose manjačkim vezom, Turjačanke artiklima pletenim od vune, žene iz grada suvenirima, kolačima i pitama.

"Želimo da prikažemo baštinu sa Manjače i iz Banja Luke. Imamo šta pokazati i zaista smo izazvale pažnju", kažu Banjalučanke, koje su plijenile pažnju i lijepim osmijesima. Zanimljivo je da su kulinarske sposobnosti prikazali i zaposleni iz gradiške 'Apoteke' i Opšte bolnice, te učenici Srednje stručne i tehničke škole iz Gradiške, čiji rad nadgledaju i profesori.

"Vjerujemo da ćemo dobiti petice od naših profesora, jer smo dobili pohvale od strane posjetilaca", rekla je Sara Dodik, učenica drugog razreda.

Folklor kao šlag na tortu

Iza štandova, na kraju parka, velika pozornica, na kojoj se smijenjuju brojni folklorni ansambli. I dok folkloraši iz Dubrava prezentuju igre iz Bosne, omladina iz Nove Topole nestrpljivo čeka svojih pet minuta. Ivan Baćinski predovdi ansambl Ukrajinskog udruženja 'Verhovena'.

Ansambl Ukrajinskog udruženja 'Verhovena'

"Ovo nam je prvi nastup. Imamo sreće jer ćemo se pojaviti na Agroklubu. Mi njegujemo ukrajinsku pjesmu i tradiciju. Znamo oko 50 pjesama. Ove nošnje, prepune raznih motiva su stigle iz Ukrajine. Naša domovina važi za zemlju sa bogatim nošnjama u kojima dominira vez", kaže Ivan  Baćinski. Društvo mu prave Miroslav BobrekSergej Havrljuk, Zdeno Stefanjuk i Mihajlo Satnjik.

Tu su i žene sa boščama, djevojke u bošnjačoj narodnoj nošnji i neizbježni tamburaši. Drugim riječima raj za oči, uši ali i stomak. I dokaz da domaća poljoprivreda može biti temelj turizmu, koji je u ekspanziji u Lijevče polju i Potkozarju.Veljko Jovanović, idejni tvorac 'Zdravofesta' zajedno sa Turističkom organizacijom na čijem je čelu i  načelnikom opštine Zoranom Adžićem, koji je pokrovitelj manifestacije zaslužili su najviše ocjene. Po svemu sudeći 'Zdravofest' će vrlo brso postati gastronomski sajam regionalnog karaktera. Sasvim zasluženo!


Fotoprilog


Tagovi

Saša Tomić Zoran Kecman Jasminka Živković Senada Huskić Verhovena Zdravofest Zoran Adžić Predrag Ljubičić Gradiška Veljko Jovanović Milutin Šokčević


Autor

Boško Grgić

Više [+]

Boško je inžinjer menadžmenta sa dugogodišnjim iskustvom u poljoprivredi i novinarstvu. Autor na desetine tv, radio i štampanih serijala o poljoprivrednoj proizvodnji.