Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zadruga "Tarevci"
  • 05.09.2018. 09:30

Zadruga Tarevci: Povratnici udružili snage u ruralnom razvoju, a suhu šljivu šalju u Holandiju!

Nakon ogromnih napora, ove godine završavamo izgradnju proizvodnih kapaciteta sa linijom za sušenje, hlađenje, termičku obradu, proizvodnju cijeđenih sokova i liniju za preradu drugih vrsta tradicionalnih prehrambenih proizvoda, kaže voditelj zadruge Nahdet Sulejmen.

Foto: Facebook/OPZ "Tarevci"
  • 173
  • 14
  • 0

Poljoprivredna zadruga "Tarevci" postala je primjer održivog povratka u našoj zemlji. Zadrugu danas vodi Nahdet Sulejmen, koji od djetinjstva radi na porodičnom imanju na proizvodnji voća i povrća.

"Od 2003. je krenuo rad na formiranju Zemljoradničke zadruge, te smo prvo radili na obnovi poljoprivrednih gazdinstava, a zatim smo doveli stručnjake za razvoj. Ušli smo u proces, počeli raditi na podizanju proizvodnje, od tada sve ide naprijed. Pronašli smo partnere i onda je sve krenulo naprijed", priča nam Nahdet.

Uz podršku Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica su kupili devastiranu kuću sa 12 hiljada kvadarata obradivog zemljišta za izgradnju Agro-biznis centra Tarevci.

Prerađuju brojne tradicionalne proizvode

"Nakon ogromnih napora, ove godine završavamo izgradnju proizvodnih kapaciteta sa linijom za sušenje, hlađenje, termičku obradu, proizvodnju cijeđenih sokova i liniju za preradu drugih vrsta tradicionalnih prehrambenih proizvoda. U toku su radovi na rekonstrukciji objekta u kojem će biti smještena proizvodna infrastruktura", dodaje Nahdet.

Već dvije godine izvoze suhu šljivu u Holandiju i strateški su se opredijelili da najmanje 80% buduće proizvodnje prehrambenih proizvoda izvoze na tržište EU i Bliskog Istoka. Na ovom putu pomogla im je podrška USAID/Sweden FARMA II Projekta.

"Ambasada SAD-a i USAID od 1996. pružaju kontinuiranu podršku u obnovi povratka na području opština Modriča i Vukosavlje", rekao je Nahdet.

Potrebno uvoditi nove tehnologije i standarde EU

Za Nahdeta je ključ razvoja poljoprivrede u povećanju proizvodnje, sistemskoj edukaciji i uvođenju novih tehnologija i standarda Evropske unije. Poručuje da je nužno udruživanje u zadruge, koje također treba reformirati po uzoru na uspješne evropske primjere.

"Morate povećati produktivnost rada svojih poljoprivrednih domaćinstava, a zbog usitnjenosti posjeda morate ući u proces restrukturiranja svoje proizvodnje kroz specijalizaciju, uvođenje novih visokorodnih sorti voća i povrća, i primjenu najmodernijih proizvodnih tehnologija", pojašnjava Nahdet.

Nahdet vjeruje da prostora za optimizam ima. "Tarevci su pokazatelj da se život može obnoviti, te želimo poslati jednu pozitivnu poruku - povratak je moguć i vrijednim radom možemo ponuditi novu perspektivu."


Tagovi

Tarevci Povratnici Zadruga Sok Prerada USAID/Sweden FARMA II Projekt

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...