Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Upućena Parlamentu
  • 04.08.2022. 16:00

Vlada FBiH prihvatila Strategiju razvoja turizma - naglasak na ruralnom

Planirana sredstva za provedbu turističke strategije u trogodišnjem periodu iz federalnog budžeta su 5.000.000 KM u ovoj godini, zatim za milion više u narednoj, i 7.000.000 KM u 2024.

Foto: Vlada FBiH
  • 110
  • 64
  • 0

Vlada Federacije BiH prihvatila je Nacrt strategije razvoja turizma Federacije BiH 2022.-2027. godine, te ovaj dokument u formi prijedloga poslala Parlamentu FBiH na usajanje. Strategijom se definiraju četiri prioriteta: razvoj turističkih proizvoda, razvoj destinacijskog marketinga, razvoj ljudskih resursa i unapređenje poticajnog okruženja za razvoj održivog turizma. Utvrđena je i mjera podržavanja razvoja poduzetništva turističkog sektora.

Posebno je naglašena potreba identifikacije turističkih potencijala FBiH i promocije turističkih destinacija te razvoj ruralnog turizma. Zajedničko je stajalište da se bogati turistički potencijali, uz pažljiva i planska ulaganja, u relativno kratkom roku mogu staviti u funkciju i postati generator privrednog razvoja.

Očekuje se finansijska podrška međunarodnih izvora (Foto: Depositphotos/VladimirNenezic)

"U vrhu našeg prioriteta je da Federacija postane prepoznatljiva i konkurentna destinacija. Ovaj dokument ne čini kraj zadatka, već je on temelj i prvi korak ka trajnom razvoju na zadovoljstvo turista, poslodavaca, zaposlenika i svih naših građana", kazala je federalna ministrica turizma Edita Đapo, prenosi Fena.

Ona je podsjetila da je još 2017., trebala biti izrađena strategija razvoja turizma, ali da su problem bile procedure koje su se odvijale u kantonima. Radna grupa koja je formirana u maju 2018. izradila je projektni zadatak i upitnik uputila predstavnicima kantonalnih vlasti nadležnih za oblast turizma na očitovanje i popunjavanje.

Poljoprivrednici moraju znati šta turisti traže i koliko su važne recenzije

"Nažalost, nisu svi kantoni bili ažurni u očitovanju. Ministarstvo je u 2019. godini uputilo više urgencija za dostavljanje traženih podataka. Tek u prvom kvartalu 2020. godine prikupljena su sva mišljenja kantona. Ali, zbog pandemije COVID -19 ove aktivnosti dodatno su usporene", pojasnila je Đapo.

Planirana sredstva za provedbu turističke strategije u trogodišnjem periodu iz federalnog budžeta su 5.000.000 KM u ovoj godini, zatim za milion više u narednoj, i 7.000.000 KM u 2024. Očekuje se da će implementacija biti podržana i iz sredstva međunarodnih izvora (EU, USAID BIH, GIZ i dr.).


Tagovi

Turizam Ruralni turizam Strategija razvoja Edita Đapo


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.