Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruralni turizam
  • 06.03.2018. 18:15

U ruralnom turizmu morate znati ispričati priču

Udruženje Alterural organiziralo je radionicu kojoj su prisustvovali vlasnici seoskih domaćinstava, ali i predstavnici lokalnih inicijativa čije se aktivnosti odvijaju u ruralnim sredinama.

  • 1.365
  • 185
  • 0

Udruženje Alterural organizovalo je krajem februara radionicu na temu okoliša i jačanja strategija održivog razvoja u planinskim područjima, a koja je održana u prostorima Općine Vareš. 

Luca Lietti, talijanski ekonomist i eminentni stručnjak za područje održivog razvoja u ruralnim sredinama, održao je ovaj trening pred 17 učesnika sa cijelog područja srednje Bosne. 

Kreiranje turističkog klastera

Radionica kojoj su prisustvovali vlasnici seoskih domaćinstava, ali i predstavnici lokalnih inicijativa čije se aktivnosti odvijaju u ruralnim sredinama treća je po redu u nizu od ukupno 6 planiranih sa temom kreiranja turističkog klastera. 

Luca Lietti je upoznao prisutne sa vrlo uspješnim modelima održivog razvoja ruralnih područja u brojnim regijama Italiji, pustivši im kratke edukativne filmove na tu temu. Kroz praktični dio, sudionici podijeljeni u grupe kreirali su vlastitu viziju šireg geografskog područja, posmatrajući ga kao jedinstveni turistički brend sa istaknutim kulturnim i istorijskim vrijednostima.

Morate znati ispričati priču

"Tržište se značajno promijenilo u proteklih 5 godina, i važno je shvatiti da dobar turistički proizvod mora imati jedinstvenu priču koja stoji iza njega. Danas više nije dovoljno imati lijepe brošure, atraktivne reklamne materijale ili odličnu web stranicu, morate znati ispričati priču", istaknuo je Lietti. 

Krajnji cilj je kreiranje 4 turističke destinacije u širem području oko Sarajeva. Projekt "Osnaživanje ruralnih turističkih destinacija oko Sarajeva sa ciljem diversifikacije ruralne ekonomije" je podržan u okviru Programa za civilno društvo 2014.-2015., sa ciljem povezivanja građana i smanjenja nezaposlenosti kroz unapređivanje saradnje glavnih interesnih grupa na lokalnom nivou i procjenu tržišta aktivnog stanovništva. 

Projekt je finansiran sredstvima Evropske unije. Trajanje projekta je 3 godine, a općine djelovanja ovog projekta su Kreševo, Vareš, Ilijaš, Fojnica, Sarajevo Centar, Sarajevo Stari Grad, te Istočni Stari Grad.

Foto: Bigstockphoto/zurijeta


Tagovi

Alterural Ruralni turizam Luca Lietti Srednja Bosna Turistički klaster Domaći proizvod Seosko domaćinstvo


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#Zelena je boja rasta, prirode i novca. Također, smirujuća boja, koja odgovara našim osjetilima.

To je također i boja povezana sa zavišću, dobrom srećom, velikodušnoću i plodnošću. Tradicionalna je boja mira, harmonije i dobre energije.