Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Selo Pecka
  • 02.11.2018. 16:30

U Peckoj se razvija agroturizam, a dodatni prihod vide u sakupljanju i otkupu gljiva

Staru seosku školu pretvorili su u smještaj za posjetioce i tako je nastao Centar za posjetioce Pecka. Tražeći način da se pomogne lokalnom stanovništvu, prije gotovo dvije godine osnovana je i poljoprivredna zadruga "Pecka", sa primarnim ciljem da, kroz otkup gljiva, pomogne lokalnom stanovništvu.

Foto: Savjetodavna Srpske
  • 189
  • 21
  • 0

Agroturizam na našem području, u posljednjih nekoliko godina, postaje sve više interesantan. Lokalno stanovništvo u seoskim područjima sve više shvata koje su mogućnosti ovakvog turizma, ne samo što se tiče zarade, već i šanse za revitalizaciju napuštenih seoskih područja. U Republici Srpskoj postoje brojna područja koja su idealna za ovakav vid turizma. Kada se na ovo doda još i tradicionalna kuhinja svakog pojedinačnog mjesta seoski turizam može da postane dodatni izvor zaposlenja i zarade, piše Savjetodavna Srpske

Seosku školu pretvorili u smještaj za posjetioce

Jedna takva pozitivna priča nalazi se u selu Pecka u okolini Mrkonjić Grada. U ovom selu su brojne, prirodne ljepote, koje privlače turiste. Selo Pecka nalazi se nedaleko od Mrkonjić Grada. Osim najvećeg prirodnog penjališta u Bosni i Hercegovini u selu izvire i rijeka Sana.

Grupa mladih ljudi stvorila je seosku idilu koju vrijedi posjetiti. Staru seosku školu pretvorili su u smještaj za posjetioce i tako je nastao Centar za posjetioce Pecka. Centar je osnovan sredstvima iz projekta organizacije "Zelene staze" ("Greenways"). Selo trenutno ima manje od 200 stanovnika a, u okviru svih aktivnosti koje se provode u Centru, selo polako postaje centar dešavanja u opštini. Uz smještaj, u ponudi su, naravno, i jela karakteristična za ovo područje. Turistima je posebno interesantna vožnja biciklom i penjanje, ali cjelokupan ambijent u ovom selu privlači turiste i na jednodnevne izlete.

Sakupljanjem gljiva do prihoda

Tražeći način da se pomogne lokalnom stanovništvu, prije gotovo dvije godine osnovana je i poljoprivredna zadruga "Pecka", sa primarnim ciljem da, kroz otkup gljiva, pomogne lokalnom stanovništvu. Direktor zadruge Miloš Galić objašnjava  da je glavni cilj da se lokalno stanovništvo aktivira i da, sakupljanjem gljivam sami sebi ostvaruju prihode. U Peckoj se održavaju i vikend škole gljivarstva koje u selo dovodi brojne ljubitelje gljiva. Miloš naglašava da, osim toga što se dio proizvoda realizuje u Centru, takođe imaju ugovoren plasman gljiva u restorane i hotele u Banjoj Luci i Sarajevu.

Osim najvećeg prirodnog penjališta u Bosni i Hercegovini u selu izvire i rijeka Sana.

"Zadatak koji smo stavili pred sebe jeste da kroz preduzetništvo aktiviramo i angažujemo zainteresovane osobe za sakupljanje gljiva kako bi se aktivirali i ostvarili određene prihode", kaže Miloš.

On smatra da je udruživanje u preduzetničkim aktivnostima ključ za uspjeh u budućnosti. Iz tog razloga preuzeli su aktivnosti za formiranje Lokalne akcione grupe na ovom području. Planovi su ambiciozni, ali dosta toga još uvijek bi trebalo da se uradi da bi se mladi vratili na selo i počeli da privređuju.

Očekuju opremu za sušenje gljiva

Zadruga "Pecka" do sada je učestvovala u nekoliko projekata, a takođe su bili jedni od podnosilaca zahtjeva u Projektu razvoja ruralnog poslovanja (RBDP), Međunarodnog fonda za ruralni razvoj (IFAD) koji realizuje Jedinica za koordinaciju poljoprivrednih projekata pri Ministarstvu poljoprivrede Republike Srpske. U ovom projektu zadrugari su promovisali ideju sakupljanja i otkupa gljiva sa ovog područja. Prepoznali su šanse koje imaju, u prirodnom okruženju i smatraju da će, na ovaj način uspjeti, ekonomski, osnažiti ovo područje.

Turistima je posebno interesantna vožnja biciklom i penjanje, ali cjelokupan ambijent u ovom selu privlači turiste i na jednodnevne izlete.

U okviru RBDP projekta "Pecka" je konkurisala za nabavku opreme za sušenje gljiva u vrijednosti oko 54.000 KM. Nabavka opreme je odobrena i ubrzo se očekuje realizacija, pri čemu će se za nabavku, iz sredstava projekta, izdvojiti 70% od ukupne vrijednosti opreme. Miloš smatra da će im ova oprema pomoći da gljive otkupljene od lokalnog stanovništva, osuše i pakuju pri čemu bi mogli da obezbjede veću cijenu za takav proizvod. 

Mogli bi proširiti kooperantsku mrežu 

Zadruga "Pecka" uključena je i u trenutni IFAD projekat-Program razvoja ruralne konkurentnosti (RCDP). U okviru ovog projekta, akcenat su stavili na obuke za sakupljanje gljiva. Na ovaj način bi, smatra Miloš, proširili kooperantsku mrežu, a time i zaposlili veći dio lokalnog stanovništva. S obzirom da je projekat konstruisan za siromašni dio stanovništva, Miloš smatra da je ovo pravi način da se pomogne lokalno preduzetništvo. Zadruga "Pecka" takođe je korisnik podsticajnih sredstava Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i poljoprivrede.

Centar za posjetioce i zadruga „Pecka“ u istoimenom selu mnogo doprinose seoskom razvoju i oživljavanju sela, a najvažnije je da u svemu što rade, imaju podršku lokalnog stanovništva.
 


Tagovi

Selo Pecka Agroturizam Gljivarstvo Otkup Gljiva


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.