Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Park prirode Blidinje
  • 17.10.2018. 16:30

Turizam u BiH ima velik potencijal - poljoprivrednici važan faktor turističkog razvoja

Predstavljeni su pozitivni rezultati saradnje između EU ProLocal programa i dionika iz Parka prirode Blidinje u oblasti razvoja turističkog potencijala tog parka, a koji bi se mogli primijeniti i na druge lokalitete u BiH.

Foto: Facebook/Visit Blidinje
  • 568
  • 25
  • 0

Netaknute prirodne ljepote, izvrsni autohtoni proizvodi i dobri domaćini - Bosna i Hercegovina ima sve predispozicije za razvoj bilo koje vrste turizma. Gdje god da se okreneš, postoje mogućnosti za ulaganje i zapošljavanje, a što je najvažnije - zadržavanje mladih ljudi u našoj zemlji.

Podsjetimo samo kako to rade u Austriji. Ondje država potiče poljoprivredne proizvođače koji žive u područjima koja imaju prirodna ograničenja. Ondje dobiju bodove za strmost padine, za rascjepkanost parcela, za tradicionalni uzgoj goveda i mnoge druge karakteristike, a ondje je poljoprivrednik gotovo najmanje proizvođač, više je domaćin, turistički radnik, ali i čuvar tradicije. 

Prirodna ograničenja iznjedrila model čuvanja žitelja u ruralnim prostorima Austrije

Vjerujemo kako je na tom tragu i koncept zelenog turizma o kakvom je bilo riječ na jučerašnjem predstavljanju pozitivnih rezultata saradnje između EU ProLocal programa i dionika iz Parka prirode Blidinje u oblasti razvoja turističkog potencijala tog parka, a koji bi se, to znamo, mogli primijeniti i na druge lokalitete u BiH. 

Značaj je dat lokalnoj proizvodnji i zaštiti okoliša

"Poticanjem saradnje i lokalnih partnerstva između privatnog i javnog sektora te između sektora poljoprivrede i turizma, EU ProLocal je ostvario značajne rezultate u poboljšanju turističke ponude Parka prirode Blidinje", izjavila je Karin Hörhan, menadžerica EU ProLocal programa.

Dakle, EU ProLocal je pokrenuo koncept "zelenog turizma" koji daje značaj lokalnoj proizvodnji i zaštiti okoliša, te je podržao brojne uspješne inicijative za njegovu provedbu. Neke od njih su: razvoj višenamjenske vrećicu za otpad, čišćenje Parka u kojem su učestvovale tri općine, a posebno značajna inicijativa je kreiranje brenda tipičnih lokalno proizvedenih i uzgojenih proizvoda  koji je okupio lokalne poljoprivredne proizvođače. Osim toga, unaprijeđena je i zajednička promocija turističkih potencijala ove regije, stoji u saopćenju Delegacije EU u BiH. "Poboljšanjem ponude ovog Parka prirode želimo nadopuniti turističku ponudu u Hercegovini i tako snažno utjecati na ukupni razvoj turizma u BiH“, dodala je Hörhan.

EU ProLocal podržava lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj u BiH, a finansiraju ga Evropska unija s devet, a Vlada Njemačke s četiri miliona eura.

Velik potencijal koji nije u potpunosti iskorišten

Andrea Vera, šef Sekcije operacija za ekonomski razvoj, prirodne resurse i infrastrukturu u Delegaciji Evropske unije naglasio je da EU kontinuirano podupire razvoj turizma kao jednog od najbrže rastućih sektora u BiH.

"Turizam u BiH ima vrlo veliki potencijal koji još nije u potpunosti iskorišten. Stoga, kroz EU ProLocal, podržavamo razvoj turističkih potencijala zemlje, jačanje uloge malih i srednjih poduzeća i lokalnih proizvođača, razvoj konkurentnosti i, najvažnije, stvaranje novih radnih mjesta. Ovaj program je samo jedan primjer podrške EU razvoju turizma u BiH. Prije nekoliko mjeseci pokrenuli smo EU4Business, program koji u okviru svojih aktivnosti, također uključuje komponentu podrške turizmu, i koji će siguran sam doprinijeti daljem razvoju ovog sektora u BiH”, zaključio je Vera.

U procesu odabira inicijativa

Predsjednik Udruge "Greenways" iz Mrkonjić Grada, Boro Marić, naglasio je da se iskustva iz Blidinja i smjernice za "zeleni turizam" već primijenjuju u provedbi mjera "ozelenjavanja" na području Krajine. "Sada smo u procesu odabira inicijativa s potencijalom za privlačenje turista koji će povezati prirodne ljepote, ruralne resurse i lokalnu gastronomiju", objasnio je Marić.

Tijekom ovoga događaja izloženi su proizvodi iz košarice tipičnih poljoprivrednih proizvoda iz Blidinja.


Tagovi

Park prirode Blidinje Zeleni turizam EU ProLocal Domaća hrana Turizam


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]