Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Turizam
  • 28.05.2016. 12:00

Stari mlinovi ponovno melju žito

Dva mlinčića na Plivskom jezeru u Jajcu melju žito na zaboravljen način i svojevrsna su turistička atrakcija za posjetioce.

Foto: Opcina-jajce.ba
  • 413
  • 9
  • 0

Oživljeni su tradicionalni mlinovi za mljevenje žita u Jajcu stari više od 400 godina. Njihovo vraćanje u funkciju nakon nekoliko desetljeća održano je u sklopu 3. Sajma turizma i eko proizvoda.

Oživljena tradicija i turistička atrakcija

Dva mlinčića na Plivskom jezeru mljeti će žito na zaboravljen način i biti svojevrsna turistička atrakcija za posjetioce.

U Jajcu je nekoć bilo 30 takvih mlinova, no uspjelo se sačuvati 19 vodenica izgrađenih od drveta na kojima je lokalno stanovništvo stoljećima mljelo žito za svoje potrebe. Na području Općine Jajce inače, svake je godine sve više proizvođača koji se bave eko poljoprivredom.

"Želimo uključiti što veći broj naših građana u eko proizvodnju i u tom smislu ovogodišnji je Sajam obilježilo stavljanje u funkciju dva mlinčića na Plivskom jezeru. Mlinčići će mljeti žito i biti svojevrsna turistička atrakcija za posjetioce. Sve ovo treba da rezultira u širenju i bogaćenju gastromanske ponude, a svakako i ponude naših ugostitelja", rekao je načelnik Općine Jajce Edin Hozan.

Foto: Opcina-jajce.ba


Tagovi

Mlinovi Mljevenje žita Viodenica Općina Jajce


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.