Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bila
  • 11.09.2017. 11:00

Spasili divlje konje od žeđi

Oko 150 divljih konja u podnožju planine Čabulje ovo je ljeto bilo ugroženo zbog suše. Pomogli su im ljubitelji životinja i prirode.

Foto: Facebook/Konji na Bilima
  • 2.090
  • 101
  • 0

Na Bilima, u podnožju planine Čabulje već 15 godina nalazi se oko 150 divljih konja koji su raspoređeni u nekoliko krda. Zimi se bore s nedostatkom hrane, a ovoga su se ljeta borili s nedostatkom vode.

Brigu oko njih samoinicijativno su preuzeli ljubitelji životinja i prirode pa su tako ovoga ljeta iskopali pojila. Na svojoj Facebook stranici obavještavaju kako je kriza sa vodom gotova.

Donosili cisterne i iskopali pojila

"Ulaskom u mjesec rujan, na Bilima smo ušli u jesen. Zahladilo je, magle su česte kao i kišni dani. Sunca je manje, trava se ponovno počinje zeleniti. Konji idu u Velike Bile kako bi pronašli bolju pašu. Nisu više stalno vezani za pojila. Mislimo da možemo reći da je kriza sa vodom za konje iza nas", zadovoljno pišu na FB stranici Konji na Bilima pojasnivši kako je zbog suše dovezeno 7 cisterni vode za konje.

"Uz to što smo dovozili vodu iskopali smo i novo pojilo u Malim Bilima. Prvi projekat ovoga ljeta je bio iskop pojila. Nakon što smo na jednom mjestu iskopali rupu za vodu, sljedećeg dana smo pronašli još jednu bolju lokaciju gdje ćemo urediti novo pojilo", najavljuju angažirani građani dodavši kako je inicijator toga projekata bila Nadina Arnautović, koja je uz pomoć prijatelja skupila dio novca za iskop pojila.

Pomoć je stizala sa svih strana

"Što se tiče dovoženja vode, tu posebnu zahvalu moramo uputiti gradovima Mostaru i Širokom Brijegu. Oba grada su se odazvala na naše apele i poslali vodu na Bile. Uz ta dva grada na Bile je stigla cisterna vode koju je poslala Vida Ančić, osoba koja konstantno prati naš rad i pomaže da bi konji preživjeli. Da je suša još potrajala imali bi smo osigurano još par cisternih vode.

Sa željom da nam pomognu u nabavci vode javili su nam se vlasnici Konoba Goranci iz Goranaca te vlasnici tvrtke Namex iz Širokog Brijega. Svima se želimo zahvaliti jer ovoga ljeta bez svih njih, konji ne bi preživjeli", navode uz zahvalu i medijima koji su prenosili njihove apele kako bi se ljudi upoznali sa problemima u nabavci vode za konje.

Pripremaju se za zimu

"Hvala svima. To je ono što od srca sada možemo reći. Mi nastavljamo naše projekte i brigu za konje. Zima dolazi. Počet ćemo ubrzo nositi hranu u hranilicu da se konji navikavaju da ju svakodnevno posjećuju. Sijena smo nešto spremili. Volje imamo kao i uvijek. Pratite našu fb stranicu i javite se kako bi došli na Bile vidjeti konje, pomoći nam u projektima i da bi se opustili i uživali", na kraju poručuju ovi ljubitelji prirode i životinja.

Vjerujemo kako će se sve više građana angažirati oko divljih konja koji predstavljaju specifičnost i bogatstvo ovog dijela BiH no još uvijek nisu zakonom zaštićeni niti prepoznati kao turistička atrakcija.

Foto: Facebook/Konji na Bilima


Tagovi

Divlji konji Konji na Bilima Turistička atrakcija Čabulja


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !