Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zagorica
  • 06.05.2023. 16:30

Smještaj i domaća hrana - i to besplatno? Gdje to ima?

Seoski turizam sve se više razvija u opštini Topola, a u kombinaciji sa domaćom hranom pun je pogodak.

Foto: Marija Lazarević
  • 192
  • 42
  • 0

Seoski turizam u Topoli u Srbiji posljednjih nekoliko godina sve je intenzivniji, a velike zasluge za to ima prelijepa priroda ovog kraja. Ipak ono što je presudno da gost odabere baš vas jeste domaća hrana koja je u ovim krajevima izuzetnog ukusa i mirisa. Brojne benefite ovakvog turizma prepoznali su ovdašnji mještani i uspješno se bave ovom djelatnošću, ali odluku da investiraju u selo i turizam baš u centru Šumadije donijela su i dva brata iz Bosne i Hercegovine.

"Naše imanje se nalazi u Zagorici, na oko jedan i po kilometar od puta Topola - Beograd, na proplanku sa koga se vidi veliki dio Šumadije. Oduševljeni tom pozicijom na kojoj se nalazi kupili smo ga moj brat dr Slavko Dunjić i ja. Cjelokupan plac je bio prilično zapušten, korak po korak smo sređivali, uložili smo u taj posao solidnu sumu novca i sada je to savršeno mjesto za odmor i opuštanje", kaže Dušan Dabić.

"Domaća hrana podiže iz mrtvih"

U sređivanju imanja veliku pomoć i podršku pružio im je komšija Dragan Jovanović koji će zajedno sa njima upotpuniti ponudu potencijalnim gostima i učiniti da se ponovo vrate na ovo mjesto.

Imanje se nalazi u Zagorici, na oko jedan i po kilometar od puta Topola - Beograd

"Sasvim slučajno smo se upoznali prije dvije godine prilikom njihove posjete imanju, od tada smo postali bliski. Imanje se prostire na nešto manje od hektar površine, okruženo je šumom sa dvije strane. U kući od oko 80 metara kvadratnih su tri pristojno opremljene prostrane sobe, odlično opremljeno kupatilo i 15 metara kvadratnih podruma ispod zemlje", kaže Jovanović i dodaje da je pored garaža, u drugom dijelu dvorišta, pomoćna zgrada za domaće životinje koje se nalaze na imanju i da su poslije renoviranja i sređivanja vlasnici brigu o imanju prepustili njemu.

Ovaj domaćin ističe da mu zadatak braće iz Republike Srpske koji su mu ostavili nije teško pao jer je i sam planirao da se jednog dana bavi seoskim turizmom jer kako kaže, na svom imanju proizvodi domaću hranu i ima uslove da primi ljubitelje prirode koji će uživati u zdravoj hrani i čistoj sredini.

Hrana od domaćih životinja sa imanja

"Na imanju će biti moguće konzumirati domaću hranu koja se priprema upravo od životinja sa imanja, naravno, gosti mogu ponijeti i svoju hranu. Mi im možemo ponuditi suho meso, slaninu, čvarke, nekoliko vrsta kobasica, domaći hljeb, pogačice, projaru, sir, kajmak, jagnjeće i praseće pečenje. Sve što bi konzumirali od hrane priprema se na našem imanju i isključivo je od naših životinja, dakle potpuno zdrava hrana koja podiže iz mrtvih", tvrdi Jovanović. 

Ko nema da plati može i džabe

Pored brojnih pogodnosti koje nude ovi domaćini ipak možda i najvažnije je da ovdje ima mjesta čak i za one koji nemaju dovoljno novca da sebi priušte uživanje u jednom malom "parčetu raja". 

Parče raja

"Odluka da počnemo primati goste nije primarno komercijalnog karaktera, nije ideja ostvariti materijalnu korist, ideja je priuštiti ljudima koje to zanima da uživaju u ovom parčetu raja. Ako su slabijeg materijalnog stanja ne moraju platiti troškove smještaja, dakle ko nema pare može i džabe. Dobiće i besplatan obrok dobrodošlice, rakijicu i šalu", sa osmjehom ističe ovaj domaćin.

Inače, kapacitet prenoćišta su dvije dvokrevetne sobe, a poseban pečat ovom mjestu daje prostrana terasa sa koje se pruža prelijep pogled sve do Oplenca. Također, oko objekta je prostrano dvorište i dio gdje šetaju domaće životinje tako da je idealno za porodice sa djecom. 


Tagovi

Topola Domaća hrana Seoski turizam Dragan Jovanović Dušan Dabić Zagorica Domaće životinje Smještaj na selu


Autorica

Marija Lazarević

Više [+]

Po obrazovanju agronom, a po struci novinar, preferira poljoprivredne teme. Već nekoliko godina uređuje sajt TopPress, a iz Srpske Toskane donosi pregršt zanimljivosti.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Tarski motivi....