Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Akcijaši ponovo na djelu
  • 10.04.2017. 14:00

Seoska izletišta inicirala djeca, odrasli nastavili

Desetak mještana Bok Jankovca, prigradskog naselja kod Gradiške, već danima učestvuje u akciji uređenja vještačkog jezera, lociranog iza nekadašnje ciglane. Slična akcija sprovodi se i u Vrbaškoj.

  • 4.317
  • 400
  • 0

Manojlo Perić, predvodnik akcije u Bok Jankovcu, kaže da im je vlasnik ciglane Nenad Ninković dao na korištenje jezero površine 3 dunuma. Odlučni su da ga preurede i načine prelijepo mjesto za odmor, izlet, pecanje i druge aktivnosti.

"Skupili smo hiljadu maraka i uplatili 10 sati rada bagera, da očistimo rubove jezera i prilazni put. Prethodnih dana smo isjekli drveće i šiblje koje nam je smetalo. Po završetku mašinskih radova slijedi sijanje trave i poribljavanje jezera šaranom i amurom. Napravićemo i drveni objekat za odmor kada vremenske prilike nisu baš idealne", kaže Perić.

Uređenje jezera koje će poribiti šaranom i amurom

Na ovaj potez grupu mještana Bok Jankovca inicirala su djeca. Perić kaže da djeca školskog uzrasta nemaju ni igralište niti mjesto za okupljanje, te da im je ova lokacija odranije omiljena.

"Upravo ovdje su djeca napravila kućicu na drvetu. Mi ćemo im napraviti drveni objekat, koji će služiti za roštiljanje i druženje. Za nekoliko mjeseci ova lokacija će biti preporođena i predstavljaće pravi rekreacioni centar. Udaljeni smo samo 2 kilometra od grada i imamo sve uslove da napravimo naljepši mini rekreacioni centar", kaže Perić.

Napuštene jame iz kojih je u prošlom vijeku kopana zemlja za potrebe proizvodnje crijepa i cigle, idealne su za poribljavanje i kao mjesto za rekreaciju. Činjenica da pored nekoliko manjih jezera nema prilaznih puteva, akumulacije su ostale čiste i nezagađene. Vrijedni akcijaši će ih dodatno oplemeniti. Osim Manojla Perića u akciji učestvuju i Nedeljko Milosavljević Ben, profesor Gordan Šurlan, Mirko Majstorović, Zdravko Bajić, Danilo Jarić, Sveto Stojčević i drugi.

Akcije i u drugim selima

Slične akcije odvijaju se i u Vrbaškoj, mjestu na drugoj strani grada. Vrijedni omladinci, predvođeni Dragoljubom i Bojanom Macurom i Ilijom Grbićem i pojačani veteranima Zoranom Vukosavom, Milom Macurom i drugim mještanima Vrbaške odlučili su se da trasu nekadađnje željezničke pruge ka Gornjim Podgradcima, u dužini od sedam kilometara pretvore u pješačku i biciklističku stazu.

"Staza će privući veliki broj ljudi, jer se zaista radi o predjelu sa prelijepom prirodom. Osim staze, mi akcijaši smo popravili nekoliko mostića i puteva u selu, napravili nastrešnice na autobuskim stajalištima i u značajnoj mjeri podigli nivo kvaliteta života u našem selu", kaže Bojan Macura.

Akcija na parku u Kozincima

I nisu samo mještani Bok Jankovca i Vrbaške vrijedni i složni u akcijama. Slično je i u lijevčanskim selima Rogoljima, Novoj Topoli, Mašićima i Vilusima, te u Gornjim i Donjim Podgradcima, Turjaku i drugim selima ispod Kozare. Lijevče polje i Potkozarje već u ponudi ima brojna izletišta i etno centre poput jezera u Lamincima, pa izletišta u Jablanici, Pisariću, Romanovcima, Turjaku, Grbavcima i drugim mjestima.

Poljoprivrednici su odavno shvatili da rad u njivi, voćnjaku ili staji nije jedini izvor prihoda. Seoski turizam je postao hit, koji sve više privlači ljude sa vrelog asfalta. Još kad se osmisli i po koja zanimljiva manifestacija, svi zadovoljno trljaju ruke.


Fotoprilog


Tagovi

Manojlo Perić Nenad Ninković Nedeljko Milosavljević Ben Gordan Šurlan Bojan Macura Mirko Majstorović Zdravko Bajić Danilo Jarić Sveto Stojčević


Autor

Boško Grgić

Više [+]

Boško je inžinjer menadžmenta sa dugogodišnjim iskustvom u poljoprivredi i novinarstvu. Autor na desetine tv, radio i štampanih serijala o poljoprivrednoj proizvodnji.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Jedna krošnja.