Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Najljepša sela
  • 19.01.2024. 10:30

Selo Stupe zvanično među najljepšim u BiH, gdje se nalazi?

Grad se sada obavezao da će raditi na privlačenju turista te unaprijediti lokalnu ekonomiju kroz poticanje turizma i trgovine u regiji.

Foto: Grad Livno
  • 317
  • 63
  • 0

Na listu najljepših u Bosni i Hercegovini upisalo se i livanjsko selo Stupe, a uručivanjem certifikata gradonačelniku Livna Darku Čondriću te seoskim mještanima Tihomiru Popoviću i Vjeranu Mioču, i zvanično je dobilo ovu titulu.

Mještani ga nazivaju i rajskom oazom, gdje živi oko 20-tak porodica. Kuće su udaljene po 50-100 metara jedna od drugih, a nalazi se na oko četiri kilometra od grada. Zanimljivo je da su brojni mještani ovdje zapravo povratnici koji su život pokušavali nastaviti u zemljama širom Evrope. No, vratili su se mirnom životu u Stupama.

Prema obrazloženju Udruženja za razvoj ruralnog turizma u BiH "Alterural", koje je nosilac projekta "Najljepša sela BiH", odluku o dodjeljivanju ove titule Stupama donijela je komisija za kvalitetu koje čine renomirani i neovisni stručnjaci s područja arhitekture, etnografije, pejzažnog uređenja, očuvanja baštine, održivog turizma, ruralnog razvoja i životne sredine.

Grad Livno potpisao je sporazum o razumijevanju s ovim Udruženjem, a on podrazumijeva i određene obaveze. Zajednički će djelovati na promoviranju njegovih turističkih potencijala na domaćem i međunarodnom tržištu, očuvanju lokalne prirode, kulturne i nematerijalne baštine, potaknuti obrazovanje pružatelja usluga, organizirati događaje i promocije radi povećanja svijesti o oznaci "Najljepša sela u BiH", raditi na privlačenju turista te unaprijediti lokalnu ekonomiju kroz poticanje turizma i trgovine u regiji.


Tagovi

Selo stupe Najljepša sela Livno Alterural Seoski turizam Certifikat Darko Čondrić Tihomir Popović Vjeran Mioč


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Primjer kako ne treba! Uskoro na AK čitajte kako treba držati stariju telad...
Foto: Miljan Erbez