Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Život na Savi
  • 04.12.2017. 19:00

Sava idealna za seoski turizam i promociju poljoprivrede

Da život na rijeci Savi i pored Save može biti zdrav, zanimljiv, unosan i plodonosan potvrđuju primjeri Ahmeta Sarača i Željka Dedića. Veći dio godine Ahmet i Željko provode na Savi, na lokaciji Poloj, kod Gradiške.

Foto: Boško Grgić
  • 2.035
  • 343
  • 0

Ahmet Sarač, najpoznatiji i najstariji gradiški ribolovac, kaže da ga je Sava prehranila i naučila svim životnim tajnama. Kao jedanaesto dijete u porodici preživljavao je i razvijao se u časnog i dobrog domaćina upravo na Savi. Njegov otac je bio osnivač nekadašnjeg preduzeća za ribarstvo 'Šaran', a Ahmet je otišao korak dalje. Njegova kućna adresa je - Rijeka Sava, bez broja.

"2006. godine sam porinuo u Savu svoj brodić 'Kormoran'. Na njemu praktično provodim veći dio godine. Spavam, lovim ribu, hvatam drva koja nanosi voda u vrijeme visokih vodostaja, dočekujem prijatelje. Sava je moj život", kaže Ahmet.

Nakon 'Kormorana' na lokaciju Poloj, nizvodno od Gradiške stizali su i drugi brodići. Željko Dedić iz Laktaša dovezao je svoj brodić 'Poseidon'. Poloj je svakodnevno poprimao ljepši izgled. Vrijedni ljudi poput Ahmeta i Željka krčili su rastinje, obalu načinili pristupačnom, napravili platformu na vodi... Društvo su im ubrzo počeli praviti i vlasnici sojenica i malih kuća za odmor. A onda su počeli pristizati i gosti.

Sava zanimljiva ljudima iz unutrašnjosti Bosne

Savska štuka

Prvog decembarskog vikenda u goste Željku i Ahmetu pristigli su poznati travnički anesteziolog, prim. dr Orhan Šaban, zajedno sa prijateljima iz Tešnja, privrednicima Sanelom Škupurevićem i Esmirom Hadžismajlovićem, te Dobojlijom Midhatom Mahmutovićem. Proveli su, kako kažu, nezaboravan vikend na vodi. Goste iz unutrašnjosti Bosne 'Posavci' su dočekali plodovima Save. Na roštilju su pekli najbolju ribu, kuvala se i neizbježna čorba, a za svaki slučaj na pecari na vodi ispečeno je i jagnje. Snijeg koji je zabijelio u nedjelju ujutro uljepšao je ambijent.

"Nisam odavno ovako ugodno spavao. U subotu ujutro sam okončao dežurstvo u bolnici i iz Travnika , preko Zenice naišao u Tešanj i Doboj po drugare, tako da mi je trebao odmor. Sava blago uljuljka čovjeka poput nekakve anestezije" kaže anesteziolog dr. Orhan Šaban.

A dok su gosti spavali Ahmet je prikupljao drva po vodi, sakupljao i čistio svježu ribu za naredni dan.

"Ljudi nisu svjesni kolike blagodeti pruža Sava. Osim ribe na Savi prikupim dovoljno ogrevnog drveta za cijelu godinu. Nešto se i proda i obezbijedi novac za druge potrebe. Pored Save imamo odlične bašte, koje su rodne i u kojima na tradicionalan način uzgajamo neprskano povrće. To naši gosti znaju i zato rado dolaze ovdje“, kaže Sarač.

Potencijali Save i organske poljoprivrede nemjerljivi

Gosti iz Travnika, Tešnja i Doboja proveli su na savi subotu i veći dio nedjelje. Kažu da nisu vjerovali da ambijent na rijeci može biti ovako ugodan.

"Doći ćemo ponovo, ubijeđen sam da će ovo druženje postati tradicionalno. Nismo ni svjesni koliki su potencijali ovoga kraja u razvoju turizma, promociji domaće zdrave hrane, poljoprivrede i ribarstva“, rekao je dr. Orhan Šaban.

Podržali su ga prijatelji Midhat Mahmutović, Sanel Škupurević i Esmir Hadžismajlović. Ipak, ovo je samo početak. Da bi Sava postala primamljivija za turiste, a pojas zemljišta uz ovu rijeku pogodniji za prilaz i pripreme mjesta za odmor i kupanje, potrebno je još dosta truda.

Osim čišćenja lokacija od raznog rastinja, neophodno je i urediti pristupne puteve, obilježiti i signalizirati izletišta, podstaknuti proizvodnju zdrave organske hrane, urediti riječnu obalu.

To je za sada urađeno samo na području grada, ali mnogi se slažu da je Sava daleko ljepša i primamljivija uzvodno i nizvodno u Poloju, Limanu, Bistrici Orahovoj ili pak Bok Jankovcu, Mačkovcu i Orubici.

U pecari na vodi ispekli su i jagnje

O ovome se razmišlja i u lokalnoj upravi, pa se očekuje da će sredstva za unapređenje života, turizma, ribarstva i poljoprivrede uz rijeku Savu doći iz EU fondova u okviru prekogranične saradnje sa Hrvatskom, koja je već uspostavljena.

Najbolji promoteri blagodeti rijeke Save su upravo Ahmet Sarač i Željko Dedić, a snažnu podršku će im sigurno pružiti prijatelji iz Travnika, Tešnja i Doboja.

Foto: Boško Grgić


Fotoprilog


Tagovi

Ahmet Sarač Sava Kormoran Željko Dedić Dr Orhan Šaban Midhat Mahmutović Sanel Škupurević Esmir Hadžismajlović


Autor

Boško Grgić

Više [+]

Boško je inžinjer menadžmenta sa dugogodišnjim iskustvom u poljoprivredi i novinarstvu. Autor na desetine tv, radio i štampanih serijala o poljoprivrednoj proizvodnji.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Na povratku iz Mostara valja i doručkovati, a u aščinici BurekKing u Jablanici kuharica Hajra Nezirić taman priprema burek ispod saća. Svemir nas je uspješno povezao ;) Kaže ova kuharica da sastojke nabavljaju od lokalnih dobavljača. Ispeče... Više [+]