Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Regija za turizam
  • 27.01.2017. 18:00

Saradnjom BiH i Srbije do privlačenja turista

Zajedno možemo turistima ponuditi više, čulo se na konferenciji "Regija za turizam, turizam za regiju", održanoj u Beogradu.

Foto: Pixabay/Counselling
  • 382
  • 39
  • 0

Kina, Japan, Južna Koreja, Iran, SAD, Australija i Kanada, potencijalne su zemlje čije bi turiste BiH i Srbija mogle privući zajedničkim naporima. Čulo se to na konferenciji "Regija za turizam, turizam za regiju i uloga dobavljača, građevine i prometa", održanoj u Beogradu koju su otvorili potpredsjednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić te predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić.

Zajedno možemo ponuditi više

"Pojedinačno smo mali da bi bili atraktivni, ali zajedno možemo puno da ponudimo i vjerujem da je to nada ove industrije za vrijeme koje dolazi", poručio je Ivanić dodajući da su Vijeće ministara BiH i Vlada Srbije u oblasti turizma napravili veliki iskorak i da su turoperatori uključili za turiste iz Turske posjete i Srbiji i BiH.

Podsjećamo, lani su federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo, ministar trgovine i turizma RS Predrag Gluhaković te ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić, dogovorili projekat "Putevi Valtera" koji je u novembru 2016. predstavljen u Šangaju.

Valter brani Sarajevo i dovodi nam kineske turiste!

Putevi Valtera", specijalistička su turistička ruta od Beograda preko Jablanice do Tjentišta i na koncu Sarajeva. Među zanimljivim destinacijama koje će turisti obići u sklopu "Puteva Valtera" su Muzej istorije Jugoslavije, gdje će biti dovoženi oldtajmerima. Predviđen je obilazak Memorijalnog centra "Josip Broz Tito", posjeta Ilidži i Vrelu Bosne, šetnja Baščaršijom te obilazak Ali-pašine džamije odnosno mjesta gdje je film sniman.

Kinezi poželjni turisti

U Beogradu će, pak, posjetiti kafić u kojemu je glavni glumac odnosno "Valter", a danas pokojni Velimir Bata Živojinović svaki dan pio kafu, a planiran je i obilazak Mauzoleja na Oplencu, vožnja preko Zlatibora te posjeta Drvengradu te Višegradu.

Kako je u Beogradu istaknuo Rasim Ljajić, lani je svijetom putovala 1,25 milijardi ljudi, a od toga 620 miliona iz Evrope. Godine 2015. godini putovalo je 128 miliona Kineza i potrošili su 250 milijardi.

"Što je destinacija potencijalnih turista udaljenija, sve je veća potreba da se regionalno udružimo i pokušamo da ih dovedemo jer su šanse da to pojedinačno uradi svaka država nikakve", zaključio je Ljajić.

Foto: Pixabay/Counselling


Tagovi

Turizam Regija Potencijalne zemlje Saradnja Kina


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kava s okusom svinjetine za 8,75 eura

Starbucks je u Kini pustio u prodaju kavu s okusom svinjetine, a povodom kineske Nove godine. Navodno je zanimljivog okusa koji se temelji na tradicionalno pripremljenom...

Više [+]