Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Duvanjski viking
  • 16.04.2023. 16:30
  • Kanton 10 (Hercegbosanska županija), Federacija Bosne i Hercegovine, Tomislavgrad

Samo za najhrabrije: Domaćin turiste dočekuje "naoružan do zuba"

On za sebe kaže da je Ragnar Kavurson. A, mi smo, gledajući ga onako naoružanog sjekirama i kopljem pomislili: Važi, kako ti kažeš!

Foto: Martina K. Antelj
  • 502
  • 214
  • 0

Na desetak kilometara od Tomislavgrada, u selo Stipaniće zaputili smo se po dogovoru da nas Stipe Pleić ugosti u svojim vikinškim odajama. Zvučao je prijateljski, a i poznajemo ga od ranije, pa se nakon 15 minuta ugodne vožnje duvanjskim krajolikom nismo nadali da će nas dočekati u borbenom stavu sa sjekirom u ruci i mačem za pojasom.

Na sreću, sve je to dio njegovog performansa, jer ko bi dolazio uz takvo "gostoprimstvo", a ovdje hrle brojni turisti i to baš kako bi vidjeli Stipu i njegove vragolije. Upravo ga je Agroklub "krstio" u hercegovačkog vikinga, a drugi prekrstili u duvanjskog. Kako god, on za sebe kaže da je Ragnar Kavurson. A, mi smo pomislili: Važi, kako ti kažeš!

Put do imanja Duvanjskog vikinga

"Sve oko nas je vikinški svijet i svi ste vi vikinzi samo niste još svjesni toga", konstatira. Odobravajući smo kimnuli glavom, jer ko će suprotstaviti mišljenje domaćinu koji je sjekirama, mačevima, strijelama i kopljima "naoružan do zuba".

Opasan, ali markantan

Vikinška priča ovdje je počela prije pet, šest godina, kada je Stipe, zaluđen serijom Vikinzi, počeo izrađivati sjekire, a danas već pravi sve što je ikada vidio da su koristili, pa čak i brod - drakar.

"Počeo sam se zanimati i za vikinšku kulturu, njihova vjerovanja, dakle sve moguće detalje iz vikinškog života pokušavam izraditi i izložiti u ovoj svojoj vikinškoj kući", priča nam dok ponosno sjedi u drvenoj stolici i mlati mačem. Podsjeća i na sultana, ali mu to nismo rekli, barem ne naglas. 

Atrakcija sam od sebe

Uprkos "opasnom" izgledu, markantan je, drag i nasmijan. Visok, sijede kose uredno upletene u tanku pletenicu, veći dio glave je izbrijao, ali je to nadomjestio dugom bradom. Na njemu je vikinški kostim, s kožnim detaljima, kožne su i narukvice, a na prstima glomazni prstenovi.

Dok sjedi tako okružen ratničkim i neratničkim predmetima kakve su upotrebljavali vikinzi, priča nam da je prije dvije godine napravio i drakar koji je podigao na Buškom jezeru. Ali, i da nema ništa od nabrojanog on je zaista atrakcija sam od sebe.

"Većinom mi dolaze ljudi iz BiH, Hrvatske i Dalmacije, dolazili su i iz Skandinavije, ali i Emirata i Urugvaja. Pokrivam ci'li svi't, a sikire su praktično na svim kontinentima, gdje god živi naša dijaspora. Čak i u Afganistanu je jedna završila", navodi naš sagovornik, koji se neće zaustaviti na do sada napravljenom.

Izrađuje sjekire

Ovdje planira graditi vikinško selo, odnosno kuće za smještaj gostiju. Već ovog ljeta počinje s gradnjom, barem jedne. Osnovao je i prvi Klub bacača sjekira u BiH, prije godinu dana, a želja mu je da omasovi taj sport i organizira otvoreno prvenstvo.

"U Kanadi i SAD-u je to jako popularan sport, također u Francuskoj i Njemačkoj, a jedan klub ima i u susjednoj Hrvatskoj", priča Stipe, navodeći da je vrlo relaksirajući i poziva sve na "antistres terapiju".

Ko smije, neka pita

Dodaje i da se kao viking osjeća fenomenalno i nerado priča o bilo kojem drugom segmentu života. Na naše insistiranje, kaže da ga dovodimo u nezgodnu poziciju, no u konačnici prozbori "živim normalnim životom".

Vikinški svijet

Međutim, pitanje je šta Stipe pod tim podrazumijeva? "Da li sam normalan ili nisam to bi nekog drugog trebalo pitati", zaključio je na kraju, ne ostavljajući nam prostora da ga dalje propitujemo.

Dakle, ako se uputite na ovu destinaciju, sačekat će vas sigurno avantura kakvu do sada niste imali priliku doživjeti. Jer, ovdje ne možete biti samo posmatrač, dobit ćete sjekiru i osnovne upute te biti postavljeni pred svršen čin - bacaj sjekiru!

Kako je protekla posjeta ekipe Agrokluba Tomislavgradu, pogledajte u videu: 


Fotoprilog


Tagovi

Duvanjski viking Hercegovački viking Stipe Pleić Tomislavgrad Sjekire Mač Strijela 12 bisera


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.


Partner

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]