Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sigurnosne mjere
  • 22.08.2015. 13:00

S razvojem agroturizma dolaze i opasnosti!

Sve više je nesreća na farmama tijekom turističkih aktivnosti na seoskim gospodarstvima. Vlasnici farmi trebali bi uvesti sigurnosne kontrolne mjere te osigurati područja koja sadrže kemikalije i opremu.

Foto: Orlov put
  • 149
  • 8
  • 0

Kako američke, ali i europske farme sve više otvaraju svoja vrata posjetiteljima željnima ruralnog ugođaja, ali i aktivnog iskustva, u primjerice, berbi jabuka, stručnjaci savjetuju da se pritom misli i na sigurnosne mjere kako bi se spriječile nesreće - bile one velike ili male.

Prema istraživanjima, poljoprivreda je jedno od opasnijih zanimanja u SAD-u, upravo zbog korištenja mehanizacije i poljoprivredne opreme. Zbog sve većeg interesa za lokalnu hranu, sektor seoskog turizma postaje jedna od glavnih poslovnih grana, što je vidljivo i prema zadnjem tamošnjem popisu u poljoprivredi prema kojemu se broj farmi koje se bave ovom aktivnošću između 2007. i 2012. poovećao za 42%.

Posebne mjere opreza pri obilascima gospodarstava

Agroturizam zahtijeva i sigurnosne mjere!

Ljudi koji nisu navikli na život na selu jednostavno ne poznaju opasnosti koje tamo vrebaju, polazeći od mehanizacije, spremnika za navodnjavanje ili neke druge opreme koja se nalazi na dohvat ruke, a mogla bi biti potencijalno opasna, dovesti do ozljede, tužbe pa i gubitka posjetitelja. Zato stručnjaci savjetuju odgovarajuće osiguranje na seoskim gospodarstvima te posebne mjere opreza pri turističkim obilascima.

U SAD-u su tako prošle godine dvije osobe izgubile život. Na jednoj je farmi poginuo mladić koji je tijekom vožnje odbačen s prikolice na drvo u Maineu, dok je dvogodišnja djevojčica stradala kada se jedan kombi zabio u drugi koji je prevozio putnike sa žetvenog festivala u New Jerseyu. No, koliko je točno ozlijeda povezano s agroturizmom u SAD-u, zasad nije poznato.

Poljoprivreda jedno od najopasnijih zanimanja

Agroturizam postaje jedna od glavnih poslovnih grana!

"Većina incidenata se mogla izbjeći, ako ih se sve nije moglo i spriječiti", smatra Marsha Salzwedel, stručnjakinja za agroturizam u Nacionalnom dječjem centru za ruralno i agrokulturno zdravlje i sigurnost u Marshfieldu, Winsconsin.

"Ako ste odrasli na farmi, na neki način ste slijepi na mnoge stvari", upozorava Brian Schilling iz Rutgers' Cooperative Extensiona u New Brunswicku, New Jersey, savjetujući vlasnike da angažiraju hitne službe ili agente osiguravajućih kuća kako bi se prošetali farmom te identificirali opasnosti na njoj.

Ograničavanje opasnih područja

Vlasnici bi istovremeno trebali napraviti sigurnosni kontrolni popis, kao i neke druge stvari, poput označavanja područja koja su zatvorena za turiste i javnost, uvježbati zaposlenike da znaju rukovati poljoprivrednim strojevima, osigurati i ograničiti područja koja sadrže kemikalije, osigurati pranje ruku ili stanice za dezinfekciju te zaposlenicima pomoći oko parkinga.

U SAD-u sve više vlasnika svoje farme otvara za javnost i posjetitelje!

Ron Hackett poduzeo je, pak, i sam nekoliko sigurnosnih mjera oko svojeg agroturističkog poslovanja u voćnjaku u South Hero, Vermontu jer je strojeve za sortiranje jabuka ogradio pleksiglasom, a kada na svojoj traktorskoj prikolici prevozi posjetitelje kroz voćnjak u kojemu mogu sami brati jabuke, pazi da svi sjede, a ruke drže na rubovima prikolice. "Stalno moraš biti na oprezu", kaže Hackett.

Police osiguranja ne pokrivaju agroturizam

Zbog svega navedenog, pravilno biti osiguran je jako važno, navodi Salzwedel, jer za regularne police za farme nije tipično da u osiguranju pokrivaju i agroturističke aktivnosti. "U nekim incidentima moguće je da stvari iziđu na dobro, a u drugima pak može doći i do zatvaranja farmi", napominje ona.

Tako je prilikom prošlogodišnjeg obilaska, korporacija koja koja posjeduje imovinu Harvest Hill farme, Mechanic Falls iz Mainea, podnijela zahtjev za otvaranjem stečaja zbog potraživanja uslijed nanešenih ozlijeda. Okružni tužitelj tereti farmu za ubojstvo, a prijavu je podnio i protiv mehaničara te vozača koji su se izjasnili kako nisu krivi. Vlasnik farme Peter Bolduc poricao je bilo kakve mehaničke probleme s Jeepom iz 1979. godine koji je vukao prikolicu na kojoj je stradao mladić.

No, i sami posjetitelji mogu spriječiti ozlijede tako što će pazi na svoju djecu, prati ruke nakon svake aktivnosti, a posebice ako su dirali stoku. Ipak, niti otvaranje farmi za javnosti nije za svakoga, upozoravaju stručnjaci.

Foto: Orlov put


Tagovi

Seoski turizam Turizam Osiguranje Agroturizam Strojevi Oprema Tužbe Traktor SAD Kemikalije Prikolica Sud Ozlijede Poljoprivredna mehanizaciija Police osiguranja Nesreće Mjere opreza


Autorica

Ivana Barišić

Više [+]

Prije nego je upisala pravo, počela se baviti novinarstvom. I u njemu ostala. Pisala je za Večernji list, Poslovni dnevnik, a televizijsko iskustvo stekla je na RTL-u. Kada ne piše, vozi bicikl ili skija :)