Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • "Strljanica" 2017.
  • 06.07.2017. 14:00

Ručnom kosom pokosili Kupreško polje

Održana je tradicionalna sportska manifestaccija nadmetanja kosaca, Dani kosidbe - "Strljanica 2017."

Foto: vladahbz
  • 1.024
  • 65
  • 0

Tradicionalna sportska manifestacija nadmetanja kosaca, skok u dalj, bacanje kamena s ramena, potezanje konopca, pješačka utrka discipline su održane u sklopu Međunarodne smotre folklora i tradicionalne manifestacije Dani kosidbe - "Strljanica 2017." koja je održana početkom srpnja na Kupreškom polju.

Program Dana kosidbe na Kupresu započeo je nastupima gostujućih ansambala iz Poljske, Latvije, Hrvatske, Portorika, HKD "Napredak" Kupres i muške izvorne grupe "Kupreški bećari".

Nematerijalna baština

"Ova tradicionalna manifestacija odavno je prepoznata kao društveni događaj koji plijeni pozornost ne samo u Kupresu nego i puno šire. Dani kosidbe su prepoznati zbog svoje organizacije, aktivnosti i raznovrsnosti sadržaja. Posebnu vrijednost sačuvala je manifestacija natjecanja kosaca ručno izrađenom kosom kao jedinstven izraz nematerijalne baštine", rekla je Ivana Perkušić, zamjenica državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH.

Najbolji kosci

Titulu najboljeg "kosbaše" ove godine ponio je Mirko Kecman. Drugo mjesto osvojio je Vinko Čičak - Vinara dok je treće mjesto pripalo Nedeljku Kerlecu.

U kategoriji kosci juniori pobijedio je Vuk Vučković, drugo mjesto zauzeli su Zoran Šarić i Mario Batinić, dok je treće mjesto zauzeo Aleksandar Banjac.

U sklopu manifestacije održano je i štafetno ili ekipno natjecanje kosaca. Prvo mjesto osvojila je ekipa Kupres (Josip Čičak - Đođa, Ivo Ivković - Ćibara i Arnes Ramčić), 2. mjesto - ekipa Selo iz Slovenije te 3. mjesto ekipa Janj iz Novog Sada.

Manifestacijuje organizirala općina Kupres, Javna ustanova za kulturu "Hrvatski dom" Kupres, CIOFF sekcija za BiH te domaća kulturna društva i udruge u Kupresu.

Foto: vladahbz


Tagovi

Kosbaša Dani kosidbe Strljanica 2017 Ivana Perkušić Kupres Kupreško polje Nematerijalna baština


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#Zelena je boja rasta, prirode i novca. Također, smirujuća boja, koja odgovara našim osjetilima.

To je također i boja povezana sa zavišću, dobrom srećom, velikodušnoću i plodnošću. Tradicionalna je boja mira, harmonije i dobre energije.