Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Seoski turizam
  • 21.05.2024. 13:30

Rekordni turistički rezultati velika su prilika za bh. sela

U FBiH će resorno ministarstvo podržati i turističke i ugostiteljske djelatnosti kroz sufinansiranje specifičnog turizma - ruralnog i autohtonih djelatnosti.

Foto: Martina K. Antelj
  • 123
  • 16
  • 0

Znate li da je Bosna i Hercegovina prva država jugoistočne Evrope i 12. država u svijetu koja je postala članica Federacije najljepših sela?! Iz godine u godinu naša zemlja ostvaruje veće prihode od turizma.

Nove mogućnosti za razvoj

U 2023. Federacija BiH je ostvarila rekordne turističke rezultate, a ukupan broj turista iznosio je više od 3,7 miliona, a ostvareno je 1,2 miliona dolazaka i 2,5 miliona noćenja.

"Prvi kvartal ove godine je već sada bolji u odnosu na prvi kvartal prethodne godine", istaknula je federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder.

Ministrica Pozder (u sredini) najavila novu finansijsku podršku (Foto: FMOIT/Fena)

Najavila je da će ove godine, pored ostalog, resorno ministarstvo podržati i turističke i ugostiteljske djelatnosti kroz sufinansiranje specifičnog turizma - ruralnog i autohtonih djelatnosti.

Odmor uz jakuzzi i saunu usred sela, pa još i kravu pomuzeš: Da, u BiH je!

"Četiri miliona KM, koliko sada imamo za oblast turizma, podijelili smo na dva miliona KM za kapitalne i dva miliona za tekuće transfere u turizmu. Za ta sredstva pripremili smo osam poziva koji su otvoreni do 29. ovog mjeseca", dodala je ministrica Pozder.

17 najljepših sela 

A veći broj turista u BiH očekuje se i nakon što je naša zemlja zvanično postala dio Federacije najljepših sela svijeta (Les Plus Beaux Villages de la Terre). Na Generalnoj skupštini ove organizacije, održanoj početkom maja, BiH je predstavljalo Udruženje Alterural, koje uz podršku Vlade SAD-a kroz USAID projekt razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini, uspješno implementiralo ovu inicijativu u bh. selima.

"Za nas to mnogo znači. To je jedno veliko priznanje od zemalja koje imaju više od 40 godina iskustva u razvoju svojih destinacija za izvrsnost u ruralnim područjima. Mi smo prva zemlja u jugoistočnoj Evropi koja je prihvaćena u ovom malom krugu odabranih", istaknula je direktorica udruženja Sarah Devisme.

Najljepša sela BiH trenutno obuhvata 17 sela širom zemlje, od kojih je svako selo karakteristično po svojoj historiji i kulturi življenja. Odabrana sela su doživjela i svoju virtualnu prezentaciju na www.mbv.ba, kreativnoj web stranici čiji cilj je približiti autohtoni život lokalnih zajednica i ljepotu netaknutih krajolika posjetiteljima iz cijelog svijeta.

Dio atraktivnih seoskih lokacija pokazao je i Agroklub kroz projekt 12 bisera. No, još je mnogo neispričanih priča koje ćemo se potruditi donijeti u vremenu pred nama.

Prema podacima udruženja iz Francuske i Italije, sela sa oznakom Najljepša sela doživjela su porast posjeta od čak 40%. Također, ona je doprinijela je povećanom povratku ljudi na sela, što je pozitivno utjecalo na demografsku dinamiku u ruralnim sredinama.


Tagovi

Najljepša sela Seoski turizam Ruralni turizam Razvoj turizma Nasiha Pozder Sarah Devisme


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Rekordan izvoz ukrajinskog ulja repice - na koja tržišta odlazi?

Ukrajina je sezoni 2023/24. izvezla rekordnu količinu ulja repice, dosegnuvši 422 tisuće tona od srpnja prošle do lipnja ove godine, objavila je udruga proizvođača ulja i...

Više [+]