Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • NP Kozara
  • 22.01.2019. 11:00
  • Banjalučka regija, Republika Srpska, Prijedor

Rekordna posjeta: NP Kozara u 2018. posjetilo 130.000 turista

Planinu Kozaru posebno krasi bogata hidrografska mreža. Broj izvorišta pitke vode teško je prebrojati. Većinom se radi o manjim izvorima pitke vode. Na Kozari izvire čak pet rijeka, Kozaračka rijeka, Crna rijeka, Moštanica, Gračanica i Mlječanica.

Foto: NP Kozara/Gordana Vila
  • 240
  • 33
  • 0

Bilo ljeto ili zima, planina Kozara oduvijek je zauzimala posebno mjesto među stanovnicima Prijedorske regije i njene okoline, ali i brojnih turista i putnika namjernika koji se upute prema ovoj krajiškoj ljepotici. Nije ni čudo, jer samo jedan pogled na njenu raskošnu prirodu, oduzima dah i kako kažu Prijedorčani, liječi.

Prošle godine rekordna posjeta

Čist vazduh i netaknuta priroda, samo su neki od razloga radi kojih na planinu Kozaru svakodnevno svraćaju brojni posjetioci iz svih krajeva Prijedorske regije, ali i šire. Nacionalni park "Kozara", jedna je od najvećih turističkih dragocjenosti ovog područja. Prošle godine registrovana je rekordna posjećenost, od 130.000 turista.

Čuvanje narodnih običaja

"Godinu dana ranije, registrovano je 128.000 turista, a 2018. godine dvije hiljade više. Prošle godine najviše posjeta bilo je u maju, prvenstveno zbog izleta i proslave Prvog maja. Međutim, ništa manje nije bilo posjeta i tokom juna, jula i avgusta. U vrijeme ljetnih vrućina, građani ovdje dolaze da bi se osvježili i prošetali", kaže direktor Nacionalnog parka "Kozara", Dragan Romčević.

Bogata hidrografska mreža

Planinu Kozaru posebno krasi bogata hidrografska mreža. Broj izvorišta pitke vode teško je prebrojati. Mještani sela, smještenih na obroncima Kozare, kažu da ih ima stotinjak.

"Većinom se radi o manjim izvorima pitke vode. Mnogi su stalni, a neki su povremeni. U našem Nacionalnom parku izvire čak pet rijeka, Kozaračka rijeka, Crna rijeka, Moštanica, Gračanica i Mlječanica. Do Mrakovice, srca Kozare, uz glavni put uređeno je čak šest izvorišta", kaže Romčević.

Gastro takmičenje - Dani zime na Kozari 2019

Uz ova izvorišta većinom su uređeni parkinzi i stajališta, a često postavljene i klupe. Brojni Prijedorčani, prvenstveno mještani Mjesne zajednice Kozarac, smještene u podnožju planine Kozare, često automobilima dolaze na izvorišta i sipaju zalihe čiste i hladne izvorske vode koju koriste za piće. Nose kanistere i boce, a na putu prema vrhu Kozare malo ko ne zastane i ne napije se hladne izvorske vode.

Odmor i za oči i za dušu

Mnogi kažu da postoje i ljekoviti izvori. U ovim krajevima se kaže: "Da budeš zdrav kao dren, napij se vode s Kozare". Kažu i ko se jednom napije vode s kozaračkih izvorišta, dođe ponovo. Jedan od izvora nosi i simboličan naziv "Picina voda", za koji mještani okolnih sela smatraju da je dobio naziv jer je oduvijek bio sastajalište ljubavnika. Nerijetko je to i danas. Tako kažu.

Kozara, odmor za dušu

Zbog ljepote planine Kozare, mnogi Prijedorčani su poslednjih godina na njenim obroncima izgradili vikendice, u kojima provode svoje slobodno vrijeme. Najčešće dolaze vikendima, tu dolaze da "odmore dušu" i zaborave na brige. Ima i onih kojima je vikendica na obroncima Kozare postala i trajno mjesto boravka.

Putujući prema vrhu planine, mogu se vidjeti vikendice raznovrsnih oblika i veličina, od drvenih kućeraka do višespratnih, luksuznih vila. Sve diktira debljina novčanika, ali one koji tu grade, ipak, povezuje isto - potraga za mirom i zaljubljenost u prirodu.


Fotoprilog


Tagovi

Kozara Nacionalni park Prijedorska regija Dragan Romčević Izvori Picina voda


Autorica

Gordana Vila

Više [+]

Piše stalno, čini joj se oduvijek. Velika zaljubljenica u prirodu, a dušu odmara u svom voćnjaku. Vjeruje u staru izreku: "Onaj tko zasadi biljku, vjeruje u sutra". Ja izgleda baš vjerujem.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]